Οι μάσκες προσώπου συμβάλλουν στη μείωση της εξάπλωσης του sars-cov-2, του ιού που προκαλεί την Covid-19.
Αρκετές μελέτες αναφέρουν το εντυπωσιακό εύρημα ότι, ακόμη και αν οι χρήστες μολυνθούν, η ασθένειά τους είναι συνήθως ηπιότερη.
Ο Joseph Courtney και ο Ad Bax, ένα ζευγάρι ερευνητών στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας στη Βηθεσδά, στο Μέριλαντ πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν κατανοήσει το γιατί.
Όπως αναφέρουν στην Biophysical Journal, όλα σχετίζονται με τη υγρασία, το ανοσοποιητικό σύστημα και τις προστατευτικές ιδιότητες της βλέννας.
Με την πρώτη ματιά, μπορεί να μην φαίνεται για αποκάλυψη κάποιου μεγάλου μυστηρίου. Οι μάσκες μειώνουν τον αριθμό των μολυσματικών σωματιδίων που εισέρχονται στη μύτη και το στόμα.
Επομένως, οι πιθανότητες για σοβαρή νόσηση αναμένονται να είναι μειωμένες. Αλλά αυτό δεν ισχύει.

123RF
Ένας ζωτικός παράγοντας που προδιαγράφει τη σοβαρότητα της νόσου είναι πόσο βαθιά στους πνεύμονες του ατόμου φτάνουν τα ιικά σωματίδια.
Οι φθηνές μάσκες προσώπου από βαμβάκι αγωνίζονται να μπλοκάρουν τα μικρότερα αερολύματα, τα οποία είναι πιο πιθανό να διεισδύσουν βαθιά. Ο Dr. Courtney και ο Dr. Bax αναρωτήθηκαν αν υπάρχει κάτι άλλο που να εξηγεί την προστατευτική τους επίδραση.
Μία από τις πρώτες γραμμές άμυνας του σώματος κατά των αερομεταφερόμενων παθογόνων είναι γνωστή ως «μηχανισμός κάθαρσης των βλεννογόνων».
Κολλώδης βλέννα στη μύτη και στην αναπνευστική οδό παγιδεύει ιούς και βακτήρια. Τριχοειδείς προεκβολές γνωστές ως κροσσοί ωθούν τη βλέννα στο λαιμό.
Από εκεί καταπίνεται και τα ισχυρά οξέα του στομάχου καταστρέφουν τους εισβολείς. Αλλά αυτός ο μηχανισμός βασίζεται στο να παραμένουν υγρά τα σχετικά μέρη του σώματος που εμπλέκονται στη διαδικασία.
Αυτό είναι πιο δύσκολο το χειμώνα, γιατί, καθώς ο αέρας γίνεται πιο κρύος, η υγρασία είναι δύσκολο να διατηρηθεί.
Η χαμηλότερη υγρασία τείνει να στεγνώνει την αναπνευστική οδό. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο πολλοί ιοί που πλήττουν το ανώτερο αναπνευστικό, όπως η γρίπη, ανθίζουν το χειμώνα.
Οι Dr. Courtney και Dr Bax θεώρησαν ότι οι μάσκες μπορούν να βοηθήσουν να διατηρηθεί η υγρασία.
Αιτιολόγησαν την άποψή τους λέγοντας ότι, καθώς το άτομο εκπνέει, οι υδρατμοί συμπυκνώνονται στο εσωτερικό της μάσκας.
Στη συνέχεια, κατά την εισπνοή, ο ξηρός αέρας που διέρχεται από τη μάσκα συλλέγει την υγρασία που έχει δημιουργηθεί σε αυτή και την επιστρέφει στην αναπνευστική οδό και τους πνεύμονες.
Η όλη διαδικασία μπορεί να προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου που φοράει μάσκα.
Επιθυμώντας να δοκιμάσουν την ιδέα τους, οι ερευνητές έλεγξαν αρκετές μάσκες στους 37°C, 22°C και 8°C.
Ανάπνευσαν σε ένα σφραγισμένο κουτί γεμάτο με ευαίσθητα όργανα και επεξεργάστηκαν τα επίπεδα υγρασίας στις ανώτερες αναπνευστικές οδούς.
Διαπίστωσαν ότι, αν και όλες οι μάσκες αύξησαν σε κάποιο βαθμό τα επίπεδα υγρασίας, η βαριά βαμβακερή μάσκα είχε την καλύτερη επίδοση.
Στο πιο ζεστό δωμάτιο, αύξησε τη σχετική υγρασία του εισπνεόμενου αέρα πάνω από 50%, σε σύγκριση με την αναπνοή χωρίς μάσκα.
Στο κρύο δωμάτιο, το ποσοστό αυξήθηκε στο 300%. (Οι άλλες μάσκες κατέγραψαν ποσοστά μεταξύ 150% και 225%.)
Αυτό υποδηλώνει ότι, εκτός από το φιλτράρισμα μερικών τουλάχιστον από τα ιικά σωματίδια που ίπτανται στον αέρα, οι μάσκες βοηθούν στη διατήρηση της βλέννας στη μύτη του ατόμου, σε υψηλά, προς όφελος της υγείας του, επίπεδα.
© 2021 The Economist Newspaper Limited. All rights reserved.
Άρθρο από τον Economist το οποίο μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε με επίσημη άδεια από την www.powergame.gr Το πρωτότυπο άρθρο, στα αγγλικά βρίσκεται στο www.economist.com