Πρωταγωνιστικό ρόλο, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης,  παίζει η Τράπεζα Πειραιώς στο χώρο της χρηματοδότησης έργων πράσινης ενέργειας. Την τελευταία δεκαετία, έχει πραγματοποιήσει χρηματοδοτήσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε έργα ΑΠΕ που αντιπροσωπεύουν συνολική ισχύ άνω των 2GW και είναι  η πρώτη τράπεζα που ενέταξε έργο αυτής της κατηγορίας στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η Πειραιώς ήταν επίσης από τις πρώτες ελληνικές τράπεζες που παρείχαν δάνεια project finance για κατασκευή αιολικών πάρκων.

Επίσης, η Τράπεζα  έχει υποστηρίξει μεγάλους ελληνικούς και ξένους ομίλους, αλλά και energy /infrastructure funds του εξωτερικού, με σκοπό να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους για την κατασκευή ή και την εξαγορά μεγάλων χαρτοφυλακίων εν λειτουργία έργων ΑΠΕ, καθώς και χαρτοφυλακίων αδειών για μελλοντική ανάπτυξη έργων ΑΠΕ.

Οι χρηματοδοτήσεις σε ΑΠΕ θα υπερβούν το 1 δισ.ευρώ την επόμενη διετία.

Στόχος της Τράπεζας είναι να παρέχει ολοκληρωμένη υποστήριξη στις ελληνικές  επιχειρήσεις για επενδύσεις σε καθαρές  τεχνολογίες, μέσω εξειδικευμένων  χρηματοδοτικών εργαλείων και συμβουλευτικών  υπηρεσιών και να τους δώσει έτσι τη δυνατότητα να  προσαρμοστούν στο νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης  και εξοικονόμησης ενέργειας, το οποίο θα τους  επιτρέψει να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους  στην αγορά, να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα και  να εισέλθουν σε νέους καινοτόμους τομείς.

Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την υλοποίηση επενδύσεων αυτοπαραγωγής ενέργειας 

Net Metering

Η αυτοπαραγωγή ενέργειας αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο – λύση για την μείωση του ενεργειακού κόστους τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για ιδιώτες. Μέσω της εγκατάστασης του συστήματος αυτού επιτυγχάνεται συμψηφισμός της ενέργειας που παράγεται από σύστημα ΑΠΕ (αυτοπαραγωγή) με την ενέργεια που καταναλώνεται στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης σε βάθος τριετίας. Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την υλοποίηση τέτοιων επενδύσεων με χρηματοδότηση που φθάνει μέχρι το 80% του κόστους της εγκατάστασης, με ευνοϊκό επιτόκιο και προνομιακούς όρους. Παράλληλα προσφέρει και υπηρεσίες ασφαλιστικής κάλυψης της επένδυσης. Μέσω του χρηματοδοτικού αυτού προγράμματος μπορούν να αντικατασταθούν κεντρικές μονάδες ψύξης – θέρμανσης, ενεργοβόρα μηχανήματα στη βιομηχανική παραγωγή, φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ ιδιαίτερα οφέλη μπορεί να έχει το σύστημα αυτό για τις τουριστικές μονάδες.

Τα χαρακτηριστικά του πακέτου χρηματοδοτικών & ασφαλιστικών λύσεων σε συνδυασμό με το Εργαλείο υπολογισμού απόδοσης Φωτοβολταϊκού Σταθμού, έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να εξασφαλίζουν στις επιχειρήσεις θετική απόδοση από τα πρώτα χρόνια της επένδυσης. Η διάρκεια του δανείου μπορεί να φθάσει τα 5 ετη για ποσά δανείου έως 20.000 ευρώ  και τα 10 έτη για ποσά δανείου από 20.001 ευρώ και πάνω.

Τα κριτήρια βιωσιμότητας στις χορηγήσεις της τράπεζας

 Η Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της για την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων και την εναρμόνιση των εργασιών της με τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής παρέχει χρηματοδοτήσεις σε επιλεγμένες επιχειρήσεις, με κριτήρια που αφορούν θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Environmental, Social and Governance – ESG).

Τα κριτήρια αυτά συνδυάζουν την ανάπτυξη και την οικονομική απόδοση με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην δυνατότητα των επιχειρήσεων να απορροφήσουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Μέχρι σήμερα, η Τράπεζα έχει υλοποιήσει ένα αριθμό τέτοιων συμβάσεων που αφορούν μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, σε κλάδους, από την ενέργεια και τη βιομηχανία μέχρι και τη ναυτιλία με συνολικό ποσό χρηματοδοτήσεων που ξεπερνά τα  €250 εκ. Μέσω αυτών των συμβάσεων η Πειραιώς υποστηρίζει ενεργά την χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος κυκλική οικονομία, λαμβάνοντας υπόψη και θέματα που αφορούν την επίδραση των χρηματοδοτήσεων στην Κοινωνία. Το περιβαλλοντικό όφελος που αναμένεται να επιτευχθεί τα επόμενα έτη από την ενεργή σύμπραξη των επιχειρήσεων και της Τράπεζας Πειραιώς εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, στην ορθολογική χρήση πρώτων υλών, καθώς και γενικότερα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο των σχετικών συμφωνιών, οι επιχειρήσεις δεσμεύονται στην υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, θέτοντας κατά περίπτωση συγκεκριμένους στόχους που μεταξύ άλλων αφορούν:

  • Τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής τους αποδοτικότητας με μείωση της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος
  • Τη μείωση των εκπομπών CO2 ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος
  • Τη μείωση της κατανάλωσης νερού ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος
  • Τη μείωση των απορριμμάτων από την παραγωγική τους διαδικασία
  • Την αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένων πρώτων υλών
  • Την εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής και ενεργειακής διαχείρισης, όπως το ISO 14001 και ISO 50001

Η Πειραιώς για την περίοδο 2022 – 2025 θα προχωρήσει στη δημιουργία χαρτοφυλακίου δανείων και επενδύσεων με κριτήρια Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕSG) ύψους 9 δισ. ευρώ.

 

Τράπεζα Πειραιώς