Η Εθνική Τράπεζα αντιλαμβάνεται τη σημαντικότητα του ρόλου της ως χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, στη μετάβαση σε μία βιώσιμη οικονομία.  Όπως υπογραμμίζει η ίδια, πιστεύει σε αυτό και κάθε μέρα εργάζεται με ευθύνη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την υποστήριξη της μετάβασης σε μια οικονομία που θα το κάνει πράξη. Ενώ παράλληλα έχει χαράξει στοχευμένη κλιματική και περιβαλλοντική στρατηγική με γνώμονα τη δραστική μείωση του ανθρακικού της αποτυπώματος.

 

Μείωση περιβαλλοντικού της αποτυπώματος

 

Βασικός πυλώνας της στρατηγικής που ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα αποτελεί η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του ενεργειακού μείγματος  που χρησιμοποιεί. Έτσι αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα τον ρόλο τους απέναντι στο περιβάλλον και δεσμεύεται να συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις που συμβάλλουν στη μείωση των επιπτώσεων που προκύπτουν από τη λειτουργία της.

Η Εθνική Τράπεζα αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα τον ρόλο της απέναντι στο περιβάλλον και δεσμεύεται να συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις για να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα

Δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας από την Εθνική Τράπεζα

Ήδη, την τριετία 2018-21, έχει επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας κατά 25%, μέσω σημαντικών πρωτοβουλιών, όπως:

  • Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού συγκροτήματος Πληροφορικής και Λειτουργιών στον Γέρακα – το οποίο έλαβε πιστοποίηση κατά LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) σε επίπεδο GOLD – καθώς και 2 άλλων κτιρίων της Διοίκησης, και εγκατάσταση πλατφόρμας για τη μέτρηση και κεντρική παρακολούθηση της ενεργειακής κατανάλωσης σε 49 κτίρια της Τράπεζας.
  • Αναβάθμιση των συστημάτων κλιματισμού των κτιρίων της Τράπεζας με εξοπλισμό ενεργειακής κλάσης Α+ και χρήση οικολογικών ψυκτικών υγρών, κατάργηση της πλειοψηφίας λεβήτων και αντικατάστασή τους με αντλίες θερμότητας υψηλής ενεργειακής κλάσης.
  • Αντικατάσταση εσωτερικού και εξωτερικού φωτισμού με φωτιστικά σώματα LED, έλεγχο φωτισμού με ανιχνευτές κίνησης, εγκατάσταση φωτοκυττάρων και χρονοδιακοπτών  σε  επιλεγμένα κτίρια.

Ενώ παραμένοντας πιστή στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, προχώρησε σε νέα δέσμη μέτρων με στόχο την περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης ενέργειας το 2025 κατά ποσοστό άνω του 15% σε σχέση με το 2021.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Σταδιακή ενεργειακή αναβάθμιση 12 εμβληματικών κτιρίων της Τράπεζας, περαιτέρω πιστοποιήσεις κατά LEED, και επέκταση του προγράμματος εγκατάστασης μετρητικών διατάξεων κεντρικής παρακολούθησης ενεργειακής κατανάλωσης σε κτίρια της Τράπεζας και των θυγατρικών της.
  • Τροποποίηση ωραρίου λειτουργίας κλιματισμού και ρύθμιση θερμοστατών στα κτίρια της Διοίκησης και στα Καταστήματα
  • Τροποποίηση λειτουργίας φωτισμού τις νυκτερινές ώρες στα κτίρια της Διοίκησης και στα Καταστήματα, και αυτόματη απενεργοποίηση εσωτερικού φωτισμού μετά την αποχώρηση των εργαζομένων.

Επιπλέον, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό που ήδη υλοποιεί εδώ και σχεδόν 4 χρόνια, έχει ήδη καταφέρει να συμβάλει σημαντικά και αναμένεται να συνεισφέρει ακόμα περισσότερο στην εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της μετάβασης σε υποδομές cloud, της αντικατάστασης σταθερών από φορητούς υπολογιστές, και της μετάπτωσης της πλειοψηφίας των συναλλαγών σε ψηφιακά κανάλια.

Όσον αφορά στο ενεργειακό μείγμα της Εθνικής Τράπεζας, σημειώνεται ότι από το 2021 το 97,5% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η τράπεζα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Ενώ έχουν ήδη προχωρήσει σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε επιλεγμένα κτίρια, καθώς και σε κτίρια της θυγατρικής της ΠΑΕΓΑΕ, σχεδιάζοντας να αυξήσει περαιτέρω την εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κτιριακό στόλο του Ομίλου.

Από το 2021 το 97,5% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η τράπεζα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Προγράμματα ανακύκλωσης – διαχείριση χαρτιού και στερεών αποβλήτων

Στο πλαίσιο εφαρμογής του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, για περισσότερα από δέκα χρόνια υλοποιεί προγράμματα ανακύκλωσης, σε συνεργασία με αδειοδοτημένους φορείς και με την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων και των πελατών της.

Τα προγράμματα αφορούν:

  • Ανακύκλωση Λαμπτήρων
  • Ανακύκλωση Φορητών (μικρών) Μπαταριών
  • Ανακύκλωση Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού
  • Ανακύκλωση χαρτιού
  • Ανακύκλωση/επανάχρηση Μελανοδοχείων
  • Ανακύκλωση τόνερ & δωρεά συσκευών και επίπλων συμβάλλοντας στην κυκλική οικονομία
  • Πρόγραμμα ανακύκλωσης (χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό): με τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης, σε 10 εμβληματικά κτίρια της Τράπεζας

Παράλληλα συνεχίστηκε και το 2021 η ανάπτυξη διαδικασιών/ συναλλαγών που στοχεύουν στη μείωση του λειτουργικού κόστους, τη μείωση των εκτυπώσεων καθώς και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων (χαρτί):

  • Από το 2011, η διαχείριση της αλληλογραφίας της Τράπεζας (εσωτερική και προς τρίτους) υλοποιείται πλήρως μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Αλληλογραφίας (ΣΗΔΑ), με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των εκτυπώσεων και της κατανάλωσης χαρτιού (πάνω απλό 1.300.000 σελίδες εκτυπώσεων).
  • Στον περιορισμό της κατανάλωσης χαρτιού συνέβαλε επίσης και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής υπογραφής e-signature (εξοικονόμηση περίπου 9,5 εκατ. σελίδων για το 2021).
  • Επίσης, κατά το 2021 διασυνδέθηκε το σύστημα myNBG και το Internet banking με το e-Gov, δίνοντας τη δυνατότητα στους πελάτες να επικαιροποιούν τα στοιχεία τους ψηφιακά, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση εγγράφων.

Η Εθνική Τράπεζα στηρίζει ενεργά και έμπρακτα την ευρύτερη προσπάθεια μετάβασης της χώρας μας σε μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (net zero)

Πράσινα προγράμματα, χρηματοδότηση μεγάλων έργων ΑΠΕ, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών

Η Εθνική Τράπεζα στηρίζει ενεργά και έμπρακτα την ευρύτερη προσπάθεια μετάβασης της χώρας μας σε μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (net zero). Στην επίτευξη αυτού του στόχου κρίσιμο ρόλο παίζουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, από μικρά φωτοβολταϊκά που υλοποιούνται από ιδιώτες και ΜΜΕ, μέχρι μεγάλα έργα μεγάλων ενεργειακών ομίλων, ή έργα που συνδυάζουν παραγωγή από ΑΠΕ με net metering ή αποθήκευση ενέργειας.

      1.Χρηματοδότηση μεγάλων έργων Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Εκτός από τα δάνεια που χορηγούνται με κεφάλαια της τράπεζας η Εθνική προσφέρει και σύγχρονα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία που διατίθενται με τη μορφή της συγχρηματοδότησης.

Το σημαντικότερο απ’ αυτά είναι το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), το οποίο μπορεί να χρηματοδοτήσει στον πυλώνα της Πράσινης Μετάβασης το 50% του κόστους ενός έργου ΑΠΕ, με ιδιαίτερα χαμηλό και σταθερό επιτόκιο για το δάνειο ΤΑΑ.

Υπάρχουν διαθέσιμα όμως και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ταμείο Υποδομών (ΤΑΜΥΠΟΔ) που χρηματοδοτείται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) ενώ υπάρχει και η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για  το πρόγραμμα Green Investment II για τη χρηματοδότηση με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους επενδύσεων που αφορούν την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ),

      2.Χρηματοδοτήσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Με ναυαρχίδα το προϊόν “Χρηματοδοτήσεις σε Φωτοβολταϊκά Συστήματα και λοιπές ΑΠΕ” για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (με κύκλο εργασιών μέχρι 2,5€ εκ) η Εθνική κατάφερε να αναδειχθεί σε ένα από τους βασικούς πρωταγωνιστές στην αγορά χρηματοδότησης Μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Φωτοβολταϊκών Συστημάτων.

Παράλληλα, η τράπεζα μετέχει σε προγράμματα χρηματοδότησης σε συνεργασία με διάφορους φορείς (ΕΑΤ/EIF/ΕΤΕΠ) που στηρίζουν τη βιωσιμότητα

     3.Δάνεια πράσινης χρηματοδότησης για ιδιώτες

Το προϊόν ESTIA ΠΡΑΣΙΝΗ της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί ένα πρωτοποριακό στεγαστικό δάνειο το οποίο προσφέρει λύσεις τόσο για αγορά ή κατασκευή ενεργειακά αναβαθμισμένης κατοικίας, όσο και για επισκευαστικές εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στο σπίτι

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΑΝΕΙΟ της Εθνικής Τράπεζας είναι σχεδιασμένο με κριτήριο την εξοικονόμηση ενέργειας και την οικολογική αναβάθμιση και προσφέρει ουσιαστική βελτίωση των καθημερινών συνθηκών διαβίωσης και ταυτόχρονα τη δυνατότητα ενεργούς συμμετοχής στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει στο χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021, (μερίδιο αγοράς περίπου 30%) για την χρηματοδότηση εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών, με παροχή επιχορήγησης και δανειοδότηση με 100% επιδότηση επιτοκίου.

Το προϊόν ESTIA ΠΡΑΣΙΝΗ της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί ένα πρωτοποριακό στεγαστικό δάνειο το οποίο προσφέρει λύσεις για αγορά ή κατασκευή ενεργειακά αναβαθμισμένης κατοικίας αλλά και για επισκευαστικές εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στο σπίτι