Σε κρίσιμο σημείο φαίνεται πως βρίσκεται η συμφωνία των ΗΠΑ με την Ουκρανία για την εκμετάλλευση ορυκτών, σύμφωνα με δημοσίευμα στους Financial Times, καθώς το Κίεβο ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση των όρων που είχαν συμφωνηθεί κατά το Σαββατοκύριακο. Παρά το εμπόδιο αυτό, η υπογραφή της συμφωνίας παραμένει πιθανή, εφόσον η Ουκρανία αποδεχτεί τους αρχικούς όρους. Πάντως, το Κίεβο ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία δεν μπορεί να επικυρωθεί χωρίς πρώτα να εγκριθεί από το ουκρανικό κοινοβούλιο.
Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, τόσο το Reuters όσο και το Bloomberg είχαν μεταδώσει πως η υπογραφή της συμφωνίας ενδέχεται να πραγματοποιηθεί ακόμα και εντός της ημέρας. Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμιχάλ, δήλωσε ότι οι τελικές λεπτομέρειες βρίσκονται υπό διαμόρφωση, υπογραμμίζοντας πως η νέα εκδοχή της συμφωνίας συνιστά πλέον μια «πραγματική στρατηγική εταιρική σχέση». Επίσης, σημείωσε ότι η μελλοντική στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ μπορεί να υπολογίζεται ως μέρος της οικονομικής τους συνεισφοράς στο κοινό ταμείο που θα δημιουργηθεί.
Τι προβλέπει η συμφωνία των ΗΠΑ με την Ουκρανία για τα ορυκτά
Σύμφωνα με προσχέδιο της συμφωνίας που επικαλείται το Reuters, οι ΗΠΑ αποκτούν προνομιακή, αλλά όχι αποκλειστική, πρόσβαση σε νέες συμβάσεις και επενδύσεις στον τομέα των ουκρανικών φυσικών πόρων. Ωστόσο, το κείμενο δεν περιλαμβάνει παραχώρηση μεριδίου στους Αμερικανούς από τον ορυκτό πλούτο ή από τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της Ουκρανίας. Μένει, όμως, αυτή η λεπτομέρεια να αποσαφηνιστεί στο τελικό κείμενο, όπως αναφέρει το CNBC.
Προβλέπεται, επίσης, η ίδρυση κοινού ταμείου ανασυγκρότησης, στο οποίο θα κατευθύνεται το 50% των κερδών από τις νέες άδειες εκμετάλλευσης. Ωστόσο, παραμένει ασαφές ποιος θα διαχειρίζεται το ταμείο και πώς θα χρησιμοποιούνται τα χρήματα από την εξόρυξη και εκμετάλλευση των ουκρανικών ορυκτών.
Προηγούμενες εκδοχές της συμφωνίας φέρεται να προέβλεπαν μεγαλύτερο έλεγχο των ΗΠΑ, τόσο σε επίπεδο φυσικού αερίου όσο και στη διαχείριση των εσόδων. Αυτά τα σημεία, όμως, αφαιρέθηκαν στην τελική εκδοχή του προσχεδίου, μετά τις έντονες αντιδράσεις του Κιέβου.