Alpha Bank: Χρηματοδοτήσεις άνω των 2,6 δισ. σε ενέργεια και υποδομές

Μία από τις παλαιότερες και πιο έμπειρες μονάδες Σύνθετων Χρηματοδοτήσεων, η οποία ασχολείται με τη χρηματοδότηση επενδύσεων έργων υποδομών, ενέργειας και real estate, διαθέτει η Alpha Bank. Κατά την τελευταία πενταετία, η Μονάδα Project Finance έχει διοργανώσει χρηματοδοτήσεις σε σειρά επενδύσεων (ΑΠΕ, δίκτυα μεταφοράς και διανομής, μεγάλες υποδομές μεταφορών / ΣΔΙΤ) συνολικού προϋπολογισμού περίπου ευρώ 2,6 δισ. επιβεβαιώνοντας την κυρίαρχη θέση της Τράπεζας στους τομείς αυτούς.

Ειδικά στον τομέα των ΑΠΕ, η Τράπεζα έχει αναδεχθεί χρηματοδοτήσεις σε περισσότερα από 40 μεγάλα ή μεσαία έργα, όπως αιολικά και φωτοβολταϊκά Πάρκα, συνολικής ισχύος άνω των 2GW. Η πλειονότητα των έργων βρίσκεται ήδη σε λειτουργία.

Για την αξιολόγηση κάθε επένδυσης, οι ομάδες έργου συνεργάζονται με εξειδικευμένους τεχνικούς συμβούλους για τον εντοπισμό και για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών κινδύνων (ενδελεχής περιβαλλοντικός έλεγχος) και των κοινωνικών επιπτώσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα έργα υλοποιούνται σύμφωνα με την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία, με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο και βάσει ορθών πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης. Προσθέτως, υπάρχουν απαιτήσεις συμμόρφωσης με ειδικά διεθνή πρότυπα περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιδόσεων ή με πιστοποίηση διεθνών οργανισμών. Κατόπιν της εκταμίευσης των πιστοδοτήσεων, πιστοποιείται η ορθή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και δεσμεύσεων ετησίως κατά τη μακρά διάρκεια των εν λόγω χρηματοδοτήσεων.

Οι νέες χρηματοδοτήσεις αφορούν σε έργα ενέργειας, στα οποία γίνεται χρήση φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών (ΑΠΕ) με ουσιώδες αποτύπωμα στην προσπάθεια μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων. Η Τράπεζα συμβάλλει ουσιαστικά στις προσπάθειες για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Οι χρηματοδοτούμενες επενδύσεις βασίζονται σε εγχώριες πηγές ενέργειας και συνεισφέρουν στη μείωση της εξάρτησης από εξαντλήσιμους συμβατικούς ενεργειακούς πόρους, ενισχύοντας την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού σε εθνικό επίπεδο και συνεισφέροντας στην ορθολογική αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της χώρας.

Το 2021-2022, η Μονάδα Χρηματοδότησης Έργων συνέχισε την επιτυχημένη δραστηριότητά της, διοργανώνοντας χρηματοδοτήσεις για νέες επενδύσεις σε αιολικά και σε φωτοβολταϊκά πάρκα, άνω του 1GW.

Η χρηματοδότηση των παραπάνω επενδύσεων έρχεται να συμπληρώσει τις εκταμιεύσεις, ύψους 10 δισ. ευρώ, της τράπεζας προς την ελληνική οικονομία, τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ επιβεβαιώνει τη δέσμευση της να στέκεται στο πλευρό κάθε πρωτοβουλίας Προόδου, ως αρωγός των ελληνικών επιχειρήσεων και της Πολιτείας, στη μετάβαση προς ένα πιο «πράσινο» και βιώσιμο, οικονομικό μοντέλο.

Οι επενδύσεις  με Κοινωνικό Αντίκτυπο

Αντίστοιχα, η Διεύθυνση Επενδυτικών Χαρτοφυλακίων της Alpha Bank παρουσίασε για πρώτη φορά την έννοια του Impact Investing – των Επενδύσεων με Κοινωνικό Αντίκτυπο – σε Πελάτες Private Banking, δημιουργώντας ένα σύστημα περιβαλλοντικού “bonus” που συνδέεται με Δομημένα Ομόλογα. Μέσω αυτής της δράσης, οι βιώσιμες επενδύσεις έχουν θετικό αντίκτυπο στην αναδάσωση. Ειδικότερα, για κάθε ονομαστική συμμετοχή Ευρώ 1.000 στα εν λόγω Ομόλογα, φυτεύεται ένα νέο δένδρο σε συνεργασία με τη Reforest Action. Μέσα στο 2021 διανεμήθηκαν σε Πελάτες Private Banking έξι νέα Δομημένα Ομόλογα που κατηγοριοποιήθηκαν ως Επενδύσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο, τα οποία εκδόθηκαν από την BNP Paribas. Μέσα από την εστιασμένη δράση συγκεντρώθηκαν Ευρώ 10,9 εκατ. και USD 6,4 εκατ. Μέσω της Reforest Action, αυτό μεταφράστηκε σε φύτευση 17.379 νέων δέντρων, τα οποία αντιστοιχούν σε απορρόφηση 2.606 τόνων εκπομπών CO2. Παρέχουν επίσης καταφύγιο για 52.000 άγρια ζώα, παράγουν περισσότερο από 69.500 μήνες οξυγόνου και δημιουργούν πάνω από 17.380 ώρες εργασίας. Η Reforest Action, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, υπέδειξε το δάσος Αρωνά του Δήμου Κατερίνης που χρήζει αναδάσωσης. Πρόκειται για ένα ιδιωτικό δάσος, έκτασης περίπου 1.000 στρεμμάτων. Το έργο, με στόχο τη φύτευση 30.000 νέων δέντρων, εκτιμάται ότι θα διαρκέσει πέντε χρόνια (2021-2026). Μετά την ολοκλήρωση του έργου, τα νέα δέντρα θα παρακολουθούνται από δασοκόμους και αγροεπιστήμονες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αναπτύσσονται με τις βέλτιστες δυνατές πρακτικές.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της βιώσιμης επενδυτικής στρατηγικής του Ομίλου Alpha Bank, η θυγατρική Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. εντάχθηκε στην πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών «Principles for Responsible Investment Initiative» (PRI), το κορυφαίο δίκτυο παγκοσμίως για την προώθηση των υπεύθυνων επενδύσεων που ενσωματώνουν περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια, καθώς και θέματα εταιρικής διακυβέρνησης. Τέλος, η εταιρεία του Ομίλου Alpha Bank, Alpha Ventures, επενδύει σε επιχειρήσεις που συνεισφέρουν στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της οικονομίας και ενισχύουν το μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξής της, παρέχοντας στους φορείς άσκησης ενεργειακής πολιτικής, τους παραγωγούς και τους καταναλωτές ενέργειας, ένα ισχυρό εργαλείο για τη λήψη αποφάσεων και την εφαρμογή κατάλληλων στρατηγικών.

Έχοντας υψηλή περιβαλλοντική συνείδησηη Alpha Bank παρέχει πληθώρα χρηματοδοτικών λύσεων οι οποίες δίδουν τη δυνατότητα στους Πελάτες να καλύψουν τις ανάγκες τους προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον. Ειδικότερα, η Alpha Bank παρέχει το στεγαστικό πρόγραμμα “Ενεργειακό Σπίτι”, το οποίο παρέχει ευνοϊκή τιμολόγηση και μεγαλύτερες εκπτώσεις στο επιτόκιο όσο υψηλότερη είναι η ενεργειακή κατηγορία του ακινήτου. Εντός του 2021, εγκρίθηκαν σημαντικές χρηματοδοτήσεις για την απόκτηση ενεργειακά αποδοτικής κατοικίας ή την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας μέσω του Προγράμματος.

Η Τράπεζα συμμετείχε επίσης στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον” του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο παρέχει κίνητρα στους πολίτες για να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους. Το παραπάνω πρόγραμμα διαδέχθηκαν δύο νέα προγράμματα “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” και “Νέο Εξοικονομώ”, στα οποία επίσης συμμετέχει η Τράπεζα, συμβάλλοντας στους εθνικούς περιβαλλοντικούς στόχους και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών. Εκτός από τις επιλέξιμες δαπάνες χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Προγράμματος “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”, η Τράπεζα έχει δημιουργήσει το καταναλωτικό δάνειο “Alpha Green Solutions” για την υποστήριξη δράσεων που ενισχύουν την προστασία του περιβάλλοντος και συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Μέσω του δανείου χρηματοδοτούνται πρωτοβουλίες, φιλικές προς το περιβάλλον, ως προς την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, αλλά και ενέργειες που σχετίζονται με εναλλακτικές πηγές εξοικονόμησης ενέργειας, όπως η αγορά καινούριου υβριδικού/ηλεκτρικού οχήματος.

Η νέα εποχή ηλεκτροκίνησης στην Αστυπάλαια

Η Alpha Bank ηγείται και της νέας εποχής ηλεκτροκίνησης στην Αστυπάλαια με το Καταναλωτικό Δάνειο Alpha Green Solutions. Στην Κρατική Δράση e-astypalea που επιδοτεί τους μόνιμους κατοίκους του νησιού με έως και Ευρώ 12.000 για την αγορά ηλεκτρικού μεταφορικού μέσου, η Alpha Bank συμμετέχει με το Καταναλωτικό Δάνειο Alpha Πράσινες Λύσεις – Ηλεκτροκίνηση. Το δάνειο ανήκει στην επιτυχημένη σειρά χρηματοδοτικών προϊόντων Alpha Πράσινες Λύσεις, προωθεί στην πράξη την πράσινη ενέργεια και εμπλουτίστηκε για τις ανάγκες της Κρατικής Δράσης

e-astypalea. Με αυτό το καινοτόμο δανειακό προϊόν, η Alpha Bank συμβάλλει στην πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και του Ομίλου Volkswagen να καταστήσουν την Αστυπάλαια πρότυπο νησί στον τομέα της πράσινης ενέργειας σε όλη τη Μεσόγειο, με ουδέτερο κλιματικό αποτύπωμα. Συγκεκριμένα, με την εκπαιδευτική πρωτοβουλία της Alpha Bank, «Κυκλική οικονομία στην πράξη», που υλοποιήθηκε τον Μάιο του 2022 στο δημοτικό σχολείο της Αστυπάλαιας από την Alpha Bank και τη SciCo, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, βιωματικά εργαστήρια βοήθησαν τους νεαρούς κατοίκους του νησιού να εξοικειωθούν με πρακτικές φιλικές στο περιβάλλον, που στηρίζονται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Οι μικροί μαθητές δημιούργησαν στην αυλή του σχολείου τους, με 600 περίπου πλαστικά μπουκάλια που συνέλεξαν από επιχειρήσεις του νησιού, το δικό τους έξυπνο, αυτόνομο και βιώσιμο θερμοκήπιο – το οποίο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο CEO του Ομίλου Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν σε επίσκεψή τους.

Το σχέδιο της Alpha Bank με στόχο την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και κριτηρίων διακυβέρνησης (ESG) στη διαδικασία αξιολόγησης των επενδύσεων και των δανείων της.

H ESG στρατηγική της Alpha Bank

Η Alpha Bank, έχει υιοθετήσει μια ολιστική προσέγγιση στην ESG στρατηγική της, με στόχο να υποστηρίξει τους πελάτες της κατά τη μετάβασή τους στη βιωσιμότητα και να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη αξία για τους επενδυτές της, υποστηρίζοντας, παράλληλα τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα έχει καθορίσει και εφαρμόζει ένα φιλόδοξο σχέδιο, με στόχο την ενίσχυση των επιδόσεων της αειφορίας, τη βελτίωση της διαχείρισης των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων και την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και κριτηρίων διακυβέρνησης (ESG) στη διαδικασία αξιολόγησης των επενδύσεων και των δανείων της. Με αυτόν τον τρόπο η Alpha Bank θα είναι σε θέση να παρακολουθεί τη βιωσιμότητα των χρηματοδοτήσεών της καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους τους, με έναν αντικειμενικό τρόπο.

Ο ακρογωνιαίος λίθος αυτού του σχεδίου είναι η στρατηγική βιώσιμης χρηματοδότησης, η οποία περιλαμβάνει τον σχεδιασμό συγκεκριμένων χρηματοοικονομικών προϊόντων που θα υποστηρίξουν τους Πελάτες της κατά τη μετάβαση σε επιχειρηματικά μοντέλα χαμηλών εκπομπών άνθρακα και την υιοθέτηση τεχνολογιών μείωσης του άνθρακα και προστασίας του κλίματος. Εκτός από τα παραπάνω, η Alpha Bank μεριμνά για την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των Εργαζομένων της, των Πελατών της και της αγοράς γενικότερα, σχετικά με τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, με στόχο να προσθέσει τη δύναμη του brand της στην ευρύτερη προσπάθεια μετάβασης στη βιωσιμότητα.

Η Alpha Bank εφαρμόζει διεθνή πρότυπα και πρωτόκολλα με στόχο τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του πεδίου 1 και 2, την προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος και το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, το 2021, το μοντέλο διακυβέρνησης του Ομίλου ενημερώθηκε προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη διαχείριση των θεμάτων ESG και Βιώσιμης Ανάπτυξης. Κεντρική θέση σε αυτή τη νέα δομή έχει η Επιτροπή Βιωσιμότητας του Ομίλου, η οποία υποστηρίζει το Διοικητικό Συμβούλιο στην επίβλεψη θεμάτων ESG, καθοδηγεί τη στρατηγική ESG του Ομίλου και επιβλέπει την εφαρμογή της. Επιπλέον, έχει συσταθεί μια διαλειτουργική ομάδα εργασίας ESG και έχει οριστεί ένας κεντρικός συντονιστής ομάδας ESG για την επίβλεψη όλων των πρωτοβουλιών βιωσιμότητας, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υιοθέτηση των πρακτικών ESG στο εσωτερικό του Ομίλου.

Η Τράπεζα συμμετέχει ενεργά στην παγκόσμια προσπάθεια δημιουργίας ενός βιώσιμου μέλλοντος για την οικονομία και τον πλανήτηπροσυπογράφοντας, το 2019, τις έξι Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής που διαμορφώθηκαν μέσω της διεθνούς πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών UNEP FI (United Nations Environment Programme Finance Initiative). Σε αυτήν την κατεύθυνση, η Τράπεζα επιδιώκει να αυξήσει το θετικό της αποτύπωμα στην κοινωνία και το περιβάλλον, αξιοποιώντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και δημιουργώντας αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Με στόχο την εφαρμογή των Αρχών, η Alpha Bank προχώρησε στην ανάλυση των επιπτώσεων που προκύπτουν από το χαρτοφυλάκιό της, και υπέβαλε για δεύτερη συνεχή χρονιά σχετική έκθεση αυτοαξιολόγησης, ενώ, κατόπιν ανάλυσης, έχουν αναγνωριστεί εννέα βασικοί στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης, στους οποίους εστιάζει μέσα από τις  δραστηριότητες που υλοποιεί ή σχεδιάζει να υλοποιήσει στο μέλλον.

Τα έργα υποδομής και το Ταμείο Ανάπτυξης

Την τελευταία πενταετία, η Τράπεζα έχει πρωταγωνιστήσει διοργανώνοντας κοινοπρακτικές και διμερείς χρηματοδοτήσεις σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), μεγάλων υποδομών και Συμπράξεων Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), και έργα αστικής ανάπλασης συνολικού ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ.  Ενδεικτικά παραδείγματα έργων με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, με πρωταγωνιστική συμμετοχή της Alpha Bank, είναι τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, οι ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων, οι εθνικοί αυτοκινητόδρομοι, έργα αστικής ανάπλασης (Πύργος Πειραιά, πρώην Μινιόν, κ.λπ.) και έργα υπό το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, που λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν ως καταλύτες οικονομικής ανάπτυξης και ως πόλοι έλξης για την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, αναφορικά με το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, η Alpha Bank υποστηρίζει επενδυτικά σχέδια Πελατών της και υπό το δανειακό σκέλος του Προγράμματος, το οποίο στοχεύει στην αλλαγή του λειτουργικού μοντέλου της οικονομίας με σαφή προσανατολισμό  – μεταξύ άλλων- και στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η χρηματοδότηση της ΜΕΤΡΟ Α.Ε.Β.Ε. για πράσινες επενδύσεις στο πλαίσιο της συμμετοχής της Τράπεζας στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Σκοπός του δανείου είναι η χρηματοδότηση μέρους του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας, για την εγκατάσταση 97 φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 25MW, σε εγκαταστάσεις της ανά την ελληνική επικράτεια, υπό το καθεστώς του ενεργειακού συμψηφισμού (netmetering). Με την ολοκλήρωση της εν λόγω επένδυσης, αναμένεται η συνολική ενεργειακή κατανάλωση της εταιρίας να καλυφθεί κατά 30% από αυτές τις ιδιόκτητες ΑΠΕ.

Τέλος, η Alpha Bank, στο πλαίσιο της στρατηγικής Εταιρικής Υπευθυνότητας υλοποιεί και το Πρόγραμμα «Μαζί, με στόχο το περιβάλλον», μία δέσμη δράσεων ανταπόκρισης σε φυσικές καταστροφές, με στόχο την άμεση στήριξη τοπικών κοινωνιών και πολυάριθμων κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς ή άλλα έκτακτα γεγονότα, φροντίζοντας, παράλληλα, και για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Τράπεζα, το 2022 προχώρησε στη δωρεά, μεταξύ άλλων, 6 πυροσβεστικών οχημάτων και στην παροχή οικονομικής βοήθειας σε εθελοντικές οργανώσεις πυροσβεστών της Εύβοιας.

Οι περιβαλλοντικά υπεύθυνες επιδόσεις της Τράπεζας και η πρόοδός της σε θέματα ESG, επιβεβαιώνονται από την κατάταξή της στο επίπεδο B (βελτιωμένη κατά δύο μονάδες σε σχέση με το 2020) που έλαβε κατόπιν κοινοποίησης, για έκτη συνεχή χρονιά, σχετικών περιβαλλοντικών πληροφοριών στην πλατφόρμα του Carbon Disclosure Project (CDP), καθώς και από τη συμπερίληψή της σε σχετικούς διεθνείς δείκτες, όπως ο χρηματιστηριακός Δείκτης Αειφορίας “FTSE4Good” στον οποίο συμμετέχει για 6η συνεχή χρονιά, ο MSCI ESG Rating και o ISS ESG Quality Score. Για τις δράσεις της για το Περιβάλλον και την Κοινωνία, το 2022 η Alpha Bank βραβεύτηκε με 6 βραβεία στα Environmental Awards 2022, λαμβάνοντας την κορυφαία διάκριση “Environmental Stewardship of the Year”.

Εθνική Τράπεζα: Πράσινα προγράμματα και χρηματοδότηση μεγάλων έργων ΑΠΕ

Η Εθνική Τράπεζα στηρίζει ενεργά και έμπρακτα την ευρύτερη προσπάθεια μετάβασης της χώρας μας σε μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (net zero). Στην επίτευξη αυτού του στόχου κρίσιμο ρόλο παίζουν οι ΑΠΕ, υποκαθιστώντας την ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα και δημιουργεί αέρια του θερμοκηπίου, από καθαρή, πράσινη ενέργεια με μηδενικές εκπομπές.

Όλα τα έργα ΑΠΕ είναι επιθυμητά στο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας: από μικρά φωτοβολταϊκά που υλοποιούνται από ιδιώτες και ΜΜΕ, μέχρι μεγάλα και σύνθετα έργα μεγάλων ενεργειακών ομίλων, ενώ πλέον βλέπουμε, πέραν των «κλασικών» έργων φωτοβολταϊκών και αιολικών, και έργα που συνδυάζουν παραγωγή από ΑΠΕ με net metering ή αποθήκευση ενέργειας. Στα μεγαλύτερα έργα η ΕΤΕ έχει αρχίσει να εξετάζει  έργα με σύναψη εταιρικών διμερών συμβολαίων πράσινης ενέργειας (corporate PPAs) μεταξύ ενός παραγωγού και ενός ενεργοβόρου βιομηχανικού καταναλωτή.,

Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι στην προσπάθειά για χρηματοδότηση της πράσινης οικονομίας διαθέτει στο οπλοστάσιό, εκτός από τα δάνεια που χορηγούνται με κεφάλαια της τράπεζας και σύγχρονα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία που διατίθενται με τη μορφή της συγχρηματοδότησης. Το σημαντικότερο απ’ αυτά είναι το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), το οποίο μπορεί να χρηματοδοτήσει στον πυλώνα της Πράσινης Μετάβασης το 50% του κόστους ενός έργου ΑΠΕ, με ιδιαίτερα χαμηλό και σταθερό επιτόκιο για το δάνειο ΤΑΑ, ξεκινώντας από 0,35% για μικρές επιχειρήσεις και 1% για τις λοιπές επιχειρήσεις. Κατ’ελάχιστον το 30% του κόστους χρηματοδοτείται από τραπεζικό δάνειο, ενώ το υπόλοιπο 20% από ίδια κεφάλαια του επενδυτή. Όλα τα έργα ΑΠΕ είναι επιλέξιμα για το ΤΑΑ και παρότι στο σχεδόν ένα χρόνο λειτουργίας του προγράμματος δεν έχουν χρηματοδοτηθεί πολλά έργα ΑΠΕ , κυρίως λόγω κάποιων απαραίτητων διευκρινίσεων που εκκρεμούσαν από θεσμικής πλευράς σε θέματα κρατικών ενισχύσεων, εκτιμούμε ότι το 2023 η ΕΤΕ θα εγκρίνει  σημαντικό αριθμό έργων ΑΠΕ να χρηματοδοτούνται από πόρους ΤΑΑ. Ήδη ως Εθνική Τράπεζα, αισθανόμαστε περήφανοι που το 2022 χρηματοδοτήσαμε το πρώτο έργο ΑΠΕ ενεργειακής κοινότητας στη χώρα με πόρους ΤΑΑ.

Υπάρχουν διαθέσιμα και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ. Ενδεικτικά το Ταμείο Υποδομών (ΤΑΜΥΠΟΔ) που χρηματοδοτείται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) και διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το οποίο περιλαμβάνει στις επιλέξιμες δράσεις προς χρηματοδότηση και τις ΑΠΕ. Και αυτό είναι συγχρηματοδοτούμενο, συνδυάζοντας χαμηλότοκο Δάνειο ΤΑΜΥΠΟΔ  σταθερού επιτοκίου, που ξεκινά από το 1%, με τραπεζικό δάνειο και ίδια συμμετοχή. Προορίζεται κυρίως για μικρού και μεσαίου μεγέθους έργα ΑΠΕ με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα υλοποίησης, καθώς η περίοδος διαθεσιμότητάς του είναι μέχρι το τέλος του 2023.

Συνεργασία με την ΕΤΕπ για το πρόγραμμα Green Investment II

Η Τράπεζα προσφέρει επίσης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) το πρόγραμμα Green Investment II για τη χρηματοδότηση με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους επενδύσεων που αφορούν την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), παρέχοντας παράλληλα επιπρόσθετο επιτοκιακό όφελος 20 μονάδων βάσης σε όσες επιχειρήσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση της απασχόλησης των νέων μέχρι 29 ετών, μέσω της πρωτοβουλίας “Jobs for Youth”.

Τα τελευταία 3 χρόνια η Εθνική έχει χρηματοδοτήσει συνολικά 2 δισ.ευρώ σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, από τα οποία το 1 δισ.ευρώ είναι αιολικά πάρκα και 860 εκατ. ευρώφωτοβολταϊκά.

Ενδεικτικά παραδείγματα έργων:

  • Το Νοέμβριο του 2022 ολοκληρώθηκε η χρηματοδότηση αναφορικά με τη κατασκευή, 17 Αιολικών Πάρκων, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 327MW, που αναπτύσσονται ως δύο χωριστά συγκροτήματα αιολικών πάρκων στη Δημοτική Ενότητα Καφηρέως, του Δήμου Καρύστου, στην νότια Εύβοια, από τρεις εταιρείες ειδικού σκοπού θυγατρικές της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Στη χρηματοδότηση μέσω ομολογιακού δανείου, συνολικού ύψους € 591,5 εκατ. η Εθνική για τα 2 από τα 3 συνολικά Ομολογιακά δάνεια ανέλαβε επιπλέον ρόλο Εκπροσώπου των Ομολογιούχων. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε € 715 εκατ. και περιλαμβάνει πέραν των εργασιών της εγκατάστασης 101 ανεμογεννητριών, την κατασκευή 3 υποσταθμών, στους οποίους θα συνδεθούν τα Αιολικά Πάρκα, ενώ η  παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα μεταφέρεται μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 70χλμ. στο υφιστάμενο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στο Λαύριο, Αττικής. Η μέση παραγόμενη ποσότητα ανά έτος εκτιμάται σε 790GWh, ενώ τα Α/Π θα συμβάλουν στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ετησίως κατά 333 χιλ. τόνους (tCO2e).
  • Από το 2021 η ΕΤΕ συμμετέχει στη χρηματοδότηση της κατασκευής 3 φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 230MW, στους Δήμους Εορδαίας και Κοζάνης, του Νομού Κοζάνης, που αναπτύσσονται από τρεις θυγατρικές εταιρείες ειδικού σκοπού της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. στην περιοχή του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, σε χώρο εξαντλημένου ορυχείου της ΔΕΗ ΑΕ. Η κατασκευή των 2 ΦΒ πάρκων συνολικής ισχύος 30MW ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2022 ενώ το 3ο πάρκο, ισχύος 200MW, η δανειακή σύμβαση του οποίου υπογράφτηκε πρόσφατα, βρίσκεται στη τελική φάση κατασκευής του. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε € 148 εκατ. στο οποίο περιλαμβάνεται και η κατασκευή 2 υποσταθμών στους οποίους συνδέονται τα 3 ΦΒ πάρκα. Ο συνολικός δανεισμός μέσω 3 ομολογιακών δανείων ανέρχεται σε € 121 εκατ.. Η μέση παραγόμενη ποσότητα ανά έτος εκτιμάται σε 388 GWh, ενώ τα ΦΒ πάρκα θα συμβάλουν στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ετησίως, κατά 163 χιλ. τόνους (tCO2e).

3)H ΕΤΕ συμμετείχε το 2020 στη χρηματοδότηση της κατασκευής 9 Αιολικών Πάρκων συνολικής ισχύος 123MW, στη Νότια Εύβοια, που αναπτύχθηκαν από τέσσερις εταιρείες ειδικού σκοπού, θυγατρικές της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανήλθε σε € 186 εκατ.. και χρηματοδοτήθηκε από 4 Ομολογιακά Δάνεια συνολικού ύψους € 156 εκατ. παράλληλα με ίδια κεφάλαια. Η μέση παραγόμενη ποσότητα ανά έτος εκτιμάται σε 282 GWh, ενώ τα Α/Π θα συμβάλουν στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ετησίως, κατά 118 χιλ. τόνους (tCO2e).

4)Η ΕΤΕ το 2020 χρηματοδότησε την κατασκευή δύο όμορων Α/Π συνολικής ισχύος 53,7 MW στο Νομό Βοιωτίας, της Περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδας. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανήλθε σε € 64 εκατ.. και χρηματοδοτήθηκε από ομολογιακό δάνειο συνολικού ύψους € 46 εκατ. παράλληλα με ίδια κεφάλαια. Η μέση παραγόμενη ποσότητα ανά έτος εκτιμάται σε 106 GWh, ενώ τα Α/Π θα συμβάλουν στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ετησίως, κατά 44 χιλ. τόνους (tCO2e).

Σημειώνεται ότι για τα έργα 1,2,3 η Εθνική συμμετείχε στη χρηματοδότηση μαζί με άλλους φορείς, ενώ το έργο 4 χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την Εθνική.

Η Εθνική Τράπεζα έχει αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή στην αγορά χρηματοδότησης Μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Φωτοβολταϊκών Συστημάτων

Χρηματοδοτήσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η δυναμική τοποθέτηση της ΕΤΕ με το προϊόν “Χρηματοδοτήσεις σε Φωτοβολταϊκά Συστήματα και λοιπές ΑΠΕ” για επιχειρήσεις ΜμΕ με ΚΕ μικρότερο των 2,5εκ € είχε ως αποτέλεσμα να την αναδείξει σε πρωταγωνιστή τα τελευταία έτη στην αγορά χρηματοδότησης Μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Φωτοβολταϊκών Συστημάτων, καθώς παρέχεται μία ολοκληρωμένη και ελκυστική χρηματοδοτική λύση στην πελατεία.

Μεταξύ των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει το προϊόν είναι οι ελκυστικοί όροι τιμολόγησης με χαμηλό περιθώριο επιτοκίου σε επίπεδο προϊόντος και χαμηλά έξοδα αξιολόγησης. Για το χρονικό διάστημα από 1/7/2021 έως 30/6/2022 έχουν εγκριθεί 256 δάνεια συνολικού ποσού ~€ 60εκ. και έχουν εκταμιευθεί συνολικού ποσού ~€ 35εκ.

Παράλληλα, η τράπεζα μετέχει σε προγράμματα χρηματοδότησης σε συνεργασία με φορείς (εατ/eif/ετεπ) που στηρίζουν το sustainability

Δάνεια πράσινης χρηματοδότησης για ιδιώτες

  1. Το προϊόν ESTIA ΠΡΑΣΙΝΗ της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί ένα πρωτοποριακό στεγαστικό δάνειο το οποίο προσφέρει λύσεις τόσο για αγορά ή κατασκευή ενεργειακά αναβαθμισμένης κατοικίας, όσο και για επισκευαστικές εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στο σπίτι με:
  • ποσό χρηματοδότησης από €10.000 έως το 100% του οφειλόμενου τιμήματος σύμφωνα με το συμβόλαιο αγοράς του ακινήτου ή του κόστους εκτέλεσης εργασιών
  • μείωση στο περιθώριο επιτοκίου ακόμη και κατά 0,80% (βάσει ενεργειακής κατηγορίας)
  • έκπτωση 50% στα έξοδα εξέτασης του αιτήματος και έγκρισης δανείου
  • δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής χωρίς επιβάρυνση
  • ευελιξία αποπληρωμής για να το προσαρμόσετε σύμφωνα με τις ανάγκες σας
  1. Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΑΝΕΙΟ της Εθνικής Τράπεζας είναι σχεδιασμένο με κριτήριο την εξοικονόμηση ενέργειας και την οικολογική αναβάθμιση και προσφέρει ουσιαστική βελτίωση των καθημερινών συνθηκών διαβίωσης και ταυτόχρονα τη δυνατότητα ενεργούς συμμετοχής στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΑΝΕΙΟ παρέχει χρηματοδότηση από €2.000 μέχρι και του 100% της αξίας των αγορών και των υπηρεσιών (με ανώτατο €30.000), με προνομιακό κυμαινόμενο επιτόκιο και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής, ενώ καλύπτει δαπάνες για ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας, με προϊόντα και υπηρεσίες φιλικές προς το περιβάλλον όπως είναι η:

  • τοποθέτηση πράσινης στέγης
  • αντικατάσταση παλαιού λέβητα ή /και θερμοδοχείου νερού χρήσης (boiler)
  • εγκατάσταση φυσικού αερίου
  • εφαρμογή θερμομόνωσης σε τοίχους και οροφές
  • αλλαγή κουφωμάτων και υαλοπινάκων
  • εγκατάσταση βιολογικού σταθμού επεξεργασίας λυμάτων
  • δημιουργία συλλεκτών βρόχινου νερού
  • τοποθέτηση θερμικών ηλιακών συστημάτων και ηλιακών θερμοσιφώνων
  • χρήση ηλεκτρικών συσκευών ενεργειακής απόδοσης Α+
  • τοποθέτηση εναλλακτικών συστημάτων ψύξης (δροσισμός δαπέδου, fancoils) και συστημάτων σκίασης
  • εγκατάσταση συστημάτων γεωθερμίας, αιολικής ενέργειας και φωτοβολταϊκών συστημάτων,

αλλά και τη χρηματοδότηση της αγοράς καινούργιου υβριδικού αυτοκινήτου ή ηλεκτρικού οχήματος, καθώς και εγκατάστασης έξυπνου οικιακού φορτιστή.

  1. Η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει στο χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021, (μερίδιο αγοράς περίπου 30%) για την χρηματοδότηση εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών, με παροχή επιχορήγησης και δανειοδότηση με 100% επιδότηση επιτοκίου.
  1. Η Τράπεζα θα συμμετάσχει επίσης στο νέο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ για νέους ηλικίας έως 39 ετών με δύο σκέλη χρηματοδότησης, αφενός το σκέλος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ για χρηματοδότηση εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών (με τα ίδια χαρακτηριστικά του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021), αφετέρου το σκέλος ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ για τη χρηματοδότηση εργασιών ανακαίνισης που δεν καλύπτονται από το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, με παροχή επιχορήγησης και συγχρηματοδότηση του δανειακού σκέλους. Για τη συμμετοχή της Τράπεζας και στο εν λόγω πρόγραμμα σχεδιάζονται ενημερωτικές καμπάνιες προς επιλεγμένο πελατολόγιο.

Η στρατηγική της Εθνικής Τράπεζας για τη βιωσιμότητα

 

Η Εθνική Τράπεζα αντιλαμβάνεται τη σημαντικότητα του ρόλου της ως χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, στη μετάβαση σε μία βιώσιμη οικονομία. Για την Εθνική Τράπεζα το “βιώσιμο αύριο” δεν είναι απλά ένας όρος. Όπως υπογραμμίζει η ίδια, πιστεύει σε αυτό και κάθε μέρα εργάζονται όλοι με ευθύνη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την υποστήριξη της μετάβασης σε μια οικονομία που θα το κάνει πράξη. Αυτό αντανακλάται στις Αρχές, στις Πολιτικές, αλλά και στο Πρόγραμμα Στρατηγικού Μετασχηματισμού, ο οποίος περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις που θα διαμορφώσουν τη στρατηγική της Τράπεζας για μηδενικές καθαρές εκπομπές έως το 2050.

Κατανοώντας πλήρως τη σημασία της συνεισφοράς της στη βιώσιμη ανάπτυξη,  η Εθνική Τράπεζα αναπτύσσει δράσεις που συμβάλλουν κυρίως:

 

  • Στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που σχετίζονται με τα φαινόμενα κλιματικής αλλαγής), όπως αυτές προκύπτουν από τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων των πελατών της , καθώς και από την λειτουργία της
  • Στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για τα Ενδιαφερόμενα Μέρη, καθώς και την ευρύτερη οικονομία και τις κοινωνίες των χωρών δραστηριοποίησης
  • Στην ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων στους τομείς Εταιρικής Διακυβέρνησης, Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Επιχειρηματικής Ηθικής, πέραν της συμμόρφωσης με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο που θα την καθιστούν ως την Τράπεζα πρώτης επιλογής.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη ενισχύει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τη διευκόλυνση της μετάβασης σε μία οικονομία μηδενικού άνθρακα, αναπτύσσει νέα προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών και συμβάλλει στην επιτάχυνση της μετάβασης σε ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο. Συνεχώς εξελίσσεται, κατέχοντας ηγετική θέση στη χρηματοδότηση της βιώσιμης ενέργειας και της πράσινης οικονομίας.

Χαρακτηριστική της δέσμευσής  της στη βιωσιμότητα είναι η συμμετοχή της στο UNEP FI και η προσυπογραφή των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής (PRB), στο πλαίσιο του  μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού της Τράπεζας να συμβάλλει σε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους. Σημειώνεται ότι εφαρμόζοντας τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής, η Τράπεζα έχει θέσει ως κλιματικό στόχο την επέκταση της χρηματοδότησης κατά 600 εκατ. ευρώ για έργα ΑΠΕ την περίοδο 2022 – 2025.

Στον τομέα των βιώσιμων χρηματοδοτήσεων, σε ευθυγράμμιση με το διαρκώς αναπτυσσόμενο κανονιστικό πλαίσιο, και με σκοπό την εφαρμογή βέλτιστων ESG πρακτικών, η Εθνική  ενσωμάτωσε ESG παράγοντες στις διαδικασίες αξιολόγησης των επιχειρηματικών της πιστοδοτήσεων, ώστε να αναγνωριστούν οι σχετικοί κίνδυνοι σε επίπεδο πιστούχου και συναλλαγών.

Επιπλέον, διαμόρφωσε στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης και ενίσχυσε τις δανειοδοτικές  πολιτικές και διαδικασίες, θεσπίζοντας Πλαίσιο Κριτηρίων Βιώσιμων Χρηματοδοτήσεων (Sustainable Lending Criteria Framework), το οποίο βασίζεται στον Κανονισμό Ταξινόμησης της ΕΕ (EU Taxonomy) και τις Αρχές Δανείων συνδεόμενων με τη Βιωσιμότητα (Sustainability-Linked Loan Principles – SLLP), ώστε

οι δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στο επιχειρηματικό της χαρτοφυλάκιο να συμβάλλουν στη μετάβαση προς μια βιώσιμη οικονομία.

Οι δράσεις της είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με πρωτοβουλίες όπως, οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, οι 10 Αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ, οι συστάσεις του Task Force on Climate Related Financial Disclosures (TCFD) και γενικότερα στη συμμόρφωσή της με το διαρκώς εξελισσόμενο κανονιστικό πλαίσιο για τα ESG.

Τράπεζα Πειραιώς: Οι χρηματοδοτήσεις για την πράσινη μετάβαση

Πρωταγωνιστικό ρόλο, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης,  παίζει η Τράπεζα Πειραιώς στο χώρο της χρηματοδότησης έργων πράσινης ενέργειας. Την τελευταία δεκαετία, έχει πραγματοποιήσει χρηματοδοτήσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε έργα ΑΠΕ που αντιπροσωπεύουν συνολική ισχύ άνω των 2GW και είναι  η πρώτη τράπεζα που ενέταξε έργο αυτής της κατηγορίας στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η Πειραιώς ήταν επίσης από τις πρώτες ελληνικές τράπεζες που παρείχαν δάνεια project finance για κατασκευή αιολικών πάρκων.

Επίσης, η Τράπεζα  έχει υποστηρίξει μεγάλους ελληνικούς και ξένους ομίλους, αλλά και energy /infrastructure funds του εξωτερικού, με σκοπό να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους για την κατασκευή ή και την εξαγορά μεγάλων χαρτοφυλακίων εν λειτουργία έργων ΑΠΕ, καθώς και χαρτοφυλακίων αδειών για μελλοντική ανάπτυξη έργων ΑΠΕ.

Οι χρηματοδοτήσεις σε ΑΠΕ θα υπερβούν το 1 δισ.ευρώ την επόμενη διετία.

Στόχος της Τράπεζας είναι να παρέχει ολοκληρωμένη υποστήριξη στις ελληνικές  επιχειρήσεις για επενδύσεις σε καθαρές  τεχνολογίες, μέσω εξειδικευμένων  χρηματοδοτικών εργαλείων και συμβουλευτικών  υπηρεσιών και να τους δώσει έτσι τη δυνατότητα να  προσαρμοστούν στο νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης  και εξοικονόμησης ενέργειας, το οποίο θα τους  επιτρέψει να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους  στην αγορά, να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα και  να εισέλθουν σε νέους καινοτόμους τομείς.

Net Metering

Η αυτοπαραγωγή ενέργειας αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο – λύση για την μείωση του ενεργειακού κόστους τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για ιδιώτες. Μέσω της εγκατάστασης του συστήματος αυτού επιτυγχάνεται συμψηφισμός της ενέργειας που παράγεται από σύστημα ΑΠΕ (αυτοπαραγωγή) με την ενέργεια που καταναλώνεται στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης σε βάθος τριετίας. Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την υλοποίηση τέτοιων επενδύσεων με χρηματοδότηση που φθάνει μέχρι το 80% του κόστους της εγκατάστασης, με ευνοϊκό επιτόκιο και προνομιακούς όρους. Παράλληλα προσφέρει και υπηρεσίες ασφαλιστικής κάλυψης της επένδυσης. Μέσω του χρηματοδοτικού αυτού προγράμματος μπορούν να αντικατασταθούν κεντρικές μονάδες ψύξης – θέρμανσης, ενεργοβόρα μηχανήματα στη βιομηχανική παραγωγή, φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ ιδιαίτερα οφέλη μπορεί να έχει το σύστημα αυτό για τις τουριστικές μονάδες.

Τα χαρακτηριστικά του πακέτου χρηματοδοτικών & ασφαλιστικών λύσεων σε συνδυασμό με το Εργαλείο υπολογισμού απόδοσης Φωτοβολταϊκού Σταθμού, έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να εξασφαλίζουν στις επιχειρήσεις θετική απόδοση από τα πρώτα χρόνια της επένδυσης. Η διάρκεια του δανείου μπορεί να φθάσει τα 5 ετη για ποσά δανείου έως 20.000 ευρώ  και τα 10 έτη για ποσά δανείου από 20.001 ευρώ και πάνω.

Τα κριτήρια βιωσιμότητας στις χορηγήσεις της τράπεζας

 Η Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της για την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων και την εναρμόνιση των εργασιών της με τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής παρέχει χρηματοδοτήσεις σε επιλεγμένες επιχειρήσεις, με κριτήρια που αφορούν θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Environmental, Social and Governance – ESG).

Τα κριτήρια αυτά συνδυάζουν την ανάπτυξη και την οικονομική απόδοση με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην δυνατότητα των επιχειρήσεων να απορροφήσουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Μέχρι σήμερα, η Τράπεζα έχει υλοποιήσει ένα αριθμό τέτοιων συμβάσεων που αφορούν μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, σε κλάδους, από την ενέργεια και τη βιομηχανία μέχρι και τη ναυτιλία με συνολικό ποσό χρηματοδοτήσεων που ξεπερνά τα  €250 εκ. Μέσω αυτών των συμβάσεων η Πειραιώς υποστηρίζει ενεργά την χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος κυκλική οικονομία, λαμβάνοντας υπόψη και θέματα που αφορούν την επίδραση των χρηματοδοτήσεων στην Κοινωνία. Το περιβαλλοντικό όφελος που αναμένεται να επιτευχθεί τα επόμενα έτη από την ενεργή σύμπραξη των επιχειρήσεων και της Τράπεζας Πειραιώς εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, στην ορθολογική χρήση πρώτων υλών, καθώς και γενικότερα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο των σχετικών συμφωνιών, οι επιχειρήσεις δεσμεύονται στην υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, θέτοντας κατά περίπτωση συγκεκριμένους στόχους που μεταξύ άλλων αφορούν:

  • Τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής τους αποδοτικότητας με μείωση της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος
  • Τη μείωση των εκπομπών CO2 ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος
  • Τη μείωση της κατανάλωσης νερού ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος
  • Τη μείωση των απορριμμάτων από την παραγωγική τους διαδικασία
  • Την αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένων πρώτων υλών
  • Την εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής και ενεργειακής διαχείρισης, όπως το ISO 14001 και ISO 50001

Η Πειραιώς για την περίοδο 2022 – 2025 θα προχωρήσει στη δημιουργία χαρτοφυλακίου δανείων και επενδύσεων με κριτήρια Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕSG) ύψους 9 δισ. ευρώ.

Οι πράσινες χορηγήσεις των Optima Bank και Attica

Χρηματοδοτήσεις ΑΠΕ, για μεγάλους και μικρούς πελάτες, αιολικά πάρκα για μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και φωτοβολταϊκά ιδιωτών, παρέχουν μέσα από συγκεκριμένες υπηρεσίες, τόσο η Optima Bank, όσο και η Attica Bank, οι δύο μικρότερες τράπεζες της εγώριας τραπεζικής αγοράς.

Στο πλαίσιο χρηματοδότησης των ΑΠΕ, η Optima bank από την πρώτη στιγμή ενέταξε τις συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις στο χαρτοφυλάκιο της απλοποιώντας σε μεγάλο βαθμό την σχετική διαδικασία. Ενδεικτικά τα κριτήρια αξιολόγησης που έχει υιοθετήσει αφορούν 1) συγκεκριμένο ποσό χρηματοδότησης ανάλογα με την φύση και την δυναμικότητα του έργου και 2) ελευθερία στην επιλογή του εξοπλισμού αρκεί να πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας (π.χ. Tier 1 κατασκευαστές εξοπλισμού) με σκοπό να εξομαλυνθούν οι δυσχέρειες της εφοδιαστικής αλυσίδας που το σύνολο του κλάδου αντιμετώπισε κατά την ανάπτυξη των έργων.

Μάλιστα, η Optima bank είναι μια από τις πρώτες τράπεζες της χώρας που εμπιστεύθηκε μια μεγάλη εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών παγκοσμίως όταν ανέλαβε για λογαριασμό πελάτη της την 1η ανάπτυξη στην χώρα μας ενός αιολικού πάρκου ισχύος 2,7MW, ενώ αναφορικά με τα φ/β πάρκα η απλοποιημένη μέθοδος χρηματοδότησης που εφαρμόζει, της επιτρέπει να έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιο της έργα άνω των 100MW. Τελευταία δε, έχουν ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιό της  χρηματοδοτήσεις σε μεγαλύτερης εντάσεως κεφαλαίου επενδύσεις ΑΠΕ όπως εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού με χρήση Φυσικού Αερίου.

Η Τράπεζα ήδη από τα μέσα του 2022 εξετάζει χρηματοδοτήσεις σε επιχειρήσεις και οικιακούς πελάτες με σκοπό το net metering, δηλαδή τον συμψηφισμό της ενέργειας που καταναλώνεται με αυτή που παράγεται κυρίως από εγκατεστημένα φ/β panels. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται  κάθε έργο με την δική του ξεχωριστή προσέγγιση και προτείνονται λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες του κάθε έργου, με σκοπό την βέλτιστη εμπειρία.

Optima Bank έχει υιοθετήσει εδώ και αρκετούς μήνες, διαδικασίες και συστήματα στις υποδομές (κεντρικές υπηρεσίες και δίκτυο καταστημάτων) προκειμένου να μετρά, να διαχειρίζεται και να μειώνει σταθερά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.  Βασικός στόχος αυτών των διαδικασιών είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ανά τ.μ. και η μείωση των εκπομπών CO2 ανά τ.μ.

Η τράπεζα επίσης, χρηματοδοτεί την πράσινη επιχειρηματικότητα και προωθεί έμπρακτα την υιοθέτηση κριτηρίων που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG) που συνδυάζουν την ανάπτυξη και την οικονομική απόδοση με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Αυτό μπορεί να επαληθευτεί εύκολα εξετάζοντας κανείς το δανειακό χαρτοφυλάκιο όπου υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό δανείων σε ΑΠΕ, σε βιώσιμες κατασκευές κλπ.

Από πλευράς υιοθέτησης κριτηρίων βιωσιμότητας και πράσινης ανάπτυξης στις χρηματοδοτήσεις, η τράπεζα συμμετέχει ενεργά στο στρατηγικό σχεδιασμό οργάνωσης και υιοθέτησης τέτοιων των κριτηρίων με συμμετοχή στις εξειδικευμένες επιτροπές των εποπτικών φορέων της Ελληνικής οικονομίας αλλά και με συμμετοχή της στα διάφορα προγράμματα που ανακοινώνονται κατά καιρούς.

Attica Bank

Από πλευρά της, η Attica Bank δημιούργησε πρόσφατα τη Διεύθυνση Project Finance η οποία στελεχώθηκε με τραπεζικά στελέχη που έχουν εμπειρία στο χώρο των χρηματοδοτήσεων ανανεώσιμων, επιβεβαιώνοντας τη νέα στρατηγική προσέγγιση και προσήλωση της Τράπεζας σε χρηματοδοτήσεις που αφορούν έργα ΑΠΕ.

Οι δύο βασικοί στόχοι της Τράπεζας προβλέπουν:

-χρηματοδότηση έργων μικρών / μεσαίων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των Ενεργειακών Κοινοτήτων κυρίως στον κλάδο των Φ/Β πάρκων.

– χρηματοδότηση / συγχρηματοδότηση μεγαλύτερων έργων, μέσω χρηματοδότησης εταιρειών ειδικού σκοπού.

Στην στρατηγική προσέγγισή της Τράπεζας είναι η εξυπηρέτηση της επιχείρησης και η παροχή όλων των απαραίτητων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως για παράδειγμα εγγυητικές επιστολές, από τα αρχικά στάδια αδειοδότησης μέχρι και την ολοκλήρωση κατασκευής των έργων. Παράλληλα η Attica Bank εξετάζει και τη δημιουργία εξατομικευμένων προϊόντων με χρήση διαθέσιμων πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα για την παροχή ρευστότητας με ευνοϊκούς όρους σε επενδύσεις πράσινης ανάπτυξης. Ενδεικτικά για το 2022, η Τράπεζα μέσω τυποποιημένου προϊόντος προχώρησε στην χρηματοδότηση 125 Φ/Β πάρκων ισχύος έως 500Kw, με διαδικασίες fast truck τόσο στην αξιολόγηση όσο και στην υλοποίηση.

Παράλληλα με τις επιχειρήσεις, η Τράπεζα εξετάζει και την παροχή συγκεκριμένων προϊόντων και λύσεων σε ιδιώτες που θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, net metering, η ηλεκτροκίνηση κ.λ.π.

Attica Bank έχει εντάξει τη βιώσιμη ανάπτυξη στις βασικές προτεραιότητές της και επιδιώκει τον ρόλο του Sustainability Ambassador στην αγορά. Θεμέλιος λίθος της στρατηγικής της εκτός από την ενσωμάτωση των αρχών του ESG σε όλες τις εκφάνσεις της εσωτερικής λειτουργίας της Attica Bank, είναι να αποτελέσει το ESG και κριτήριο επιλογής ανάπτυξης. Η τράπεζα εστιάζει στρατηγικά μεταξύ άλλων στη χρηματοδότηση της πράσινης οικονομίας και της βιώσιμης ενέργειας, ενισχύοντας:

  • την χρηματοδότηση των κλάδων που παρουσιάζονται ως επενδυτικές ευκαιρίες από πλευράς βιώσιμης ανάπτυξης όπως ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ, κατασκευαστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο ΑΠΕ, εταιρείες ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων, ενεργειακή αποδοτικότητα κ.ά.
  • την χρηματοδότηση επιχειρήσεων και οργανισμών που έχουν εντάξει ουσιαστικά στην εταιρική κοινωνική ευθύνη τους την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
  • την σταδιακή αποδέσμευση από τη χρηματοδότηση εταιρειών ρυπογόνων ή ενεργοβόρων δραστηριοτήτων.

Πέραν αυτών η Τράπεζα:

  • έχει συστήσει εξειδικευμένη Μονάδα για τον σχεδιασμό ολοκληρωμένου, εξειδικευμένου πακέτου λύσεων δανειακής ή/και κεφαλαιακής χρηματοδότησης στον κλάδο της Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων όλων των κλάδων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
  • έχει δημιουργήσει και προσφέρει στους πελάτες της end to end προϊόν χρηματοδότησης κατασκευής φωτοβολταΪκών σταθμών (έως 500 KW)
  • συμμετέχει μέσω εκπροσώπων των Risk, Credit και Business Μονάδων της σε έργο δημιουργίας διατραπεζικού ESG ερωτηματολογίου και αξιολόγησης του ESG risk profile των πελατών, υπό την αιγίδα της ΕΕΤ και της Τειρεσίας Α.Ε., προκειμένου να ενσωματώσει στην πιστοδοτική της πολιτική επικαιροποιημένα κριτήρια αξιολόγησης της βιωσιμότητας και πράσινης ανάπτυξης των πιστούχων.

Eurobank: Χρηματοδότηση νέων έργων ΑΠΕ άνω των 6 GW την επόμενη τριετία

Παραμένοντας πιστή στη δέσμευσή της για την προώθηση της πράσινης μετάβασης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών της χώρας, η Eurobank χρηματοδοτεί σταθερά και με συνέπεια σημαντικές επενδύσεις.

Έχει ήδη χρηματοδοτήσει, αποκλειστικά, είτε μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων, την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία έργων ΑΠΕ δυναμικότητας περίπου 2GW. Εντός της επόμενης τριετίας αναμένεται η συγχρηματοδότηση νέων έργων ΑΠΕ 6GW.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα, σε συνεργασία και συνδιοργάνωση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, προχώρησε στη χρηματοδότηση χαρτοφυλακίου φωτοβολταικών έργων συνολικής ισχύος 230MW από τη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ στην περιοχή της Κοζάνης. Επιπρόσθετα η Τράπεζα συμμετείχε και  στη χρηματοδότηση χαρτοφυλακίου αιολικών πάρκων άνω των 300MW στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας, συνδιοργάνωσης δύο ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Η Τράπεζα έχει δημιουργήσει ειδικά δανειακά προϊόντα για τη χρηματοδότηση επενδύσεων ΑΠΕ προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε χώρους ή στέγες επιχειρήσεων, όσο και τις μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ μέσω πιο σύνθετων τραπεζικών προϊόντων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων, με έμφαση στις δομημένες χρηματοδοτήσεις Project Finance, στηρίζοντας Έλληνες και ξένους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. Παράλληλα, η Eurobank αναπτύσσει και υλοποιεί εξειδικευμένες και καινοτόμες χρηματοδοτήσεις ενσωματώνοντας τις εξελίξεις στις αγορές ενέργειας (πχ διμερείς συμβάσεις πώλησης παραγόμενης ενέργειας – bilateral / corporate power purchase agreements), σε συνδυασμό με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία (δάνεια μέσω Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας). Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά προϊόντα και χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει η Τράπεζα προκειμένου να στηρίξει νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις στην πορεία προς την πράσινη μετάβαση:

Η Eurobank παρέχει ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Επιπλέον, με το πρόγραμμα για τη δανειακή χρηματοδότηση για ενεργειακό συμψηφισμό «Net Metering» η Τράπεζα παρέχει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να υλοποιήσουν τα επενδυτικά σχέδιά τους για αγορά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με σκοπό την αυτοπαραγωγή και κατανάλωση της ενέργειας και τον συμψηφισμό της

Τέλος, μέσω του δανειακού προϊόντος  «Πράσινο δάνειο κατοικίας – Εξοικονόμηση ενέργειας», δίνει στους πελάτες τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν με ευνοϊκούς όρους την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οικίες τους, όπως και άλλες εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου.

Η Eurobank σχεδιάζει με συνέπεια τις δράσεις της προκειμένου να βελτιώνει την επίδρασή της στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα

Οι δεσμεύσεις της Eurobank για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Σταθερή δέσμευση της Eurobank είναι να επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη και να σχεδιάζει με συνέπεια τις δράσεις τής προκειμένου να βελτιώνει την επίδρασή της στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Αποτελεί στρατηγικό της στόχο να προσαρμόσει τη δραστηριότητα και λειτουργία της στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τις πρωτοβουλίες των εποπτικών αρχών και ακολουθώντας τα διεθνή standards/ best practices.

Πιο αναλυτικά:

  • ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ
  • Η Eurobank δεσμεύεται να συμβάλλει ενεργά στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs) και των στόχων της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ, έχοντας υπογράψει το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ από το 2008.
  • Το 2019 υπέγραψε τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής UNEP FI (PRB) σύμφωνα με τους στόχους SDGs και τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή. Το 2021 εξέδωσε την 1η Έκθεση Προόδου της ως προς τις αρχές UNEP FI PRB, και θέσπισε τριετές σχέδιο δράσης.. Η 2η Έκθεση Προόδου ενσωματώθηκε στον Ετήσιο Απολογισμό Δραστηριοτήτων & Βιώσιμης Ανάπτυξης 2021.
  • ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ESG
  • Το ΔΣ της Τράπεζας έχει ορίσει ένα εκτελεστικό του μέλος ως υπεύθυνο μέλος του ΔΣ για τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον. Το αρμόδιο μέλος θα ενημερώνει σε εξαμηνιαία βάση την Επιτροπή Κινδύνων του Διοικητικού Συμβουλίου (BRC) και τα ΔΣ της Eurobank Holdings και της Eurobank αναφορικά με κινδύνους σχετικούς με το περιβάλλον.
  • Η Τράπεζα έχει συστήσει τη εξειδικευμένη Διοικητική Επιτροπή ESG (ESG Management Committee) για την εποπτεία των σχετικών σχεδίων, δράσεων και επιδόσεων με Πρόεδρο το μέλος ΔΣ υπεύθυνο για τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους.
  • Η Eurobank δημιούργησε μια εξειδικευμένη μονάδα, τη Διεύθυνση ESG που αναφέρεται στον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο, Group COO & Διεθνείς Δραστηριότητες, και αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στο συντονισμό των δραστηριοτήτων ESG σε ολόκληρη την Τράπεζα. Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης ESG ενεργεί ως γραμματέας της Διοικητικής Επιτροπής ESG.
  • Συστήθηκε η Διεύθυνση Κλιματικών Κινδύνων για την ενσωμάτωση των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων στο πλαίσιο Διαχείρισης Κινδύνων της Τράπεζας. Η Διεύθυνση λειτουργεί ως γραφείο διαχείρισης έργου (‘Project Office’) για την υλοποίηση του πλάνου αντιμετώπισης των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων με συντονιστικό και εποπτικό ρόλο σε όλα τα σχετικά έργα με σκοπό τη διασφάλιση της ευθυγράμμισης με την επιχειρηματική στρατηγική της Τράπεζας και τις προσδοκίες της εποπτικής αρχής.
  • ESG ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
  • Η Τράπεζα ανασχεδιάζει διαρκώς την ESG στρατηγική της στοχεύοντας σε δύο διακριτά επίπεδα επίδρασης: οικονομική σε ό,τι αφορά στις χρηματοδοτήσεις και τα προϊόντα της, και επιχειρησιακή σε ό,τι αφορά το εσωτερικό περιβάλλον και την λειτουργία της.
  • To 2022 ολοκληρώθηκε το έργο της επιχειρησιακής στρατηγικής ESG το οποίο μέσω ενός πλαισίου δράσεων με μετρήσιμους στόχους προσδιορίζει το όραμα της Τράπεζας για την προσεχή 10ετία σε σχέση με το περιβάλλον, το κοινωνικό της αποτύπωμα, με έμφαση στους ανθρώπους της, και την επίδραση ESG στην αγορά.
  • Το 2021 δημιουργήθηκε η Τράπεζα δημιούργησε ένα πρόγραμμα για την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, κοινωνικής υπευθυνότητας και ορθής εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) και κλιματικών κινδύνων, συμπεριλαμβάνοντας προβλέψεις Ταξινομίας της Ε.Ε. στην επιχειρηματική στρατηγική, τις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου, τα προϊόντα/χρηματοδοτήσεις και στο λειτουργικό μοντέλο του οργανισμού.
  • ΠΛΑΙΣΙΑ ESG

H Eurobank έχει αναπτύξει τα κάτωθι πλαίσια:

  • Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης (Sustainable Finance Framework – SFF). Έγινε η πρώτη ελληνική τράπεζα που θέσπισε επίσημα ένα Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης το οποίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα βιώσιμων/πράσινων χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων και στηρίζει τον εντοπισμό και ταξινόμηση σχετικών χρηματοδοτήσεων, καλύπτοντας χαρτοφυλάκια Επιχειρηματικής αλλά και Λιανικής Τραπεζικής.
  • Πλαίσιο Πράσινων Ομολόγων (Green Bond Framework) που διευκολύνει την Τράπεζα στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα και στη χρηματοδότηση έργων με θετικό πρόσημο για το περιβάλλον και την οικονομία.
  • Πλαίσιο Πολιτικής Βιωσιμότητας (Sustainability Policy Framework) το οποίο περιγράφει την ολιστική προσέγγισή της Τράπεζας σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της, τις απαιτήσεις του κανονιστικού πλαισίου και τις βέλτιστες παγκοσμίως πρακτικές.
  • Πλαίσιο Βιώσιμων Επενδύσεων (Sustainable Investment Framework – SIF) που ενσωματώνει την ταξινόμηση και την προσέγγισή της Τράπεζας στην επιλογή βιώσιμων επενδύσεων και την παρακολούθηση του βιώσιμου χαρτοφυλακίου ομολόγων.
  • ΒΙΩΣΙΜΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
  • Ένας από τους τρεις κεντρικούς άξονες του επιχειρησιακού σχεδιασμού ESG που υλοποιείται είναι η χρηματοδότηση βάσει των κριτηρίων ESG, εμβληματικών έργων σε καίριους τομείς όπως υποδομών, αναπλάσεων, ενέργειας κλπ. Μόνο το 2021 εγκρίθηκαν σχεδόν 1 δισ.ευρώ σε δάνεια με βιώσιμα χαρακτηριστικά ενώ για το 2022, στόχος της Τράπεζας, τουλάχιστον το 20% των ετήσιων νέων εκταμιεύσεων προς επιχειρήσεις, να ταξινομούνται ως πράσινες/περιβαλλοντικά βιώσιμες.
  • Η Τράπεζα βελτιώνει τα υφιστάμενα βιώσιμα προϊόντα και αναπτύσσει νέα, ακόμη πιο καινοτόμα. Μεταξύ των προϊόντων και υπηρεσιών ESG που προσφέρει η Τράπεζα περιλαμβάνονται:
  • Πρόγραμμα ESG για Ξενοδοχεία. ‘Εως σήμερα έχουν τα προγράμματα «Επιχειρώ Βιώσιμα στον Τουρισμό» και «Κατασκευάζω Βιώσιμα στον Τουρισμό», στοχεύοντας στην παροχή κινήτρων για περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους.
  • Χρηματοδότηση Έργων Καθαρής Ενέργειας και άλλων Φιλικών προς το Περιβάλλον Πηγών Ενέργειας.
  • Πράσινη Μετάβαση στην Παραγωγή Ενέργειας.
  • Βιώσιμα Ομόλογα. Το 2021 η Eurobank ενήργησε ως συνδιοργανωτής για πράσινα και βιώσιμα ομόλογα ποσού 2,5 δισ.ευρώ που εκδόθηκαν από ελληνικές επιχειρήσεις.
  • Προθεσμιακές Καταθέσεις – ESG Deposits. Η Τράπεζα υπήρξε η πρώτη ελληνική τράπεζα που προσέφερε καταθέσεις ESG στους εταιρικούς πελάτες. Το 2021, συγκεντρώθηκαν200 εκατ ευρώ από 49 εταιρείες και διοχετεύτηκαν σε SLL δάνεια (Sustainability Linked Loans).
  • Πράσινα Δάνεια Κατοικίας. Διαθέτει τα δανειακά προγράμματα «Πράσινο Δάνειο Κατοικίας – Εξοικονόμηση Ενέργειας» & Bridge Financing “Εξοικονομώ”, ενώ, εστιάζοντας στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων/διαμερισμάτων συμμετέχει σε όλα τα κρατικά επιδοτούμενα προγράμματα «Εξοικονομώ».
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ESG
  • Η Eurobank συμμετέχει ενεργά σε διεθνούς φήμης αξιολογήσεις ESG, με στόχο τη συνεχή βελτίωση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διοικητικών επιδόσεων της, την αναβάθμιση των σχετικών γνωστοποιήσεων και την περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας. Το 2022, η Eurobank σημείωσε βελτιώσεις σε σημαντικές αξιολογήσεις ESG, όπως η Sustainalytics και συμπεριλήφθηκε στον Δείκτη ESG του ΧΑA και στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων του Bloomberg.