Στα 27,40 ευρώ διατηρεί η Axia την τιμή στόχο για τη μετοχή της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, με σύσταση buy, μετά το deal ΗΡΩΝ και nrg στην ενεργειακή αγορά. Η Axia αναφέρει ότι πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που θα προσθέσει σημαντική αξία και στις δύο εταιρείες, δημιουργώντας έναν μεγαλύτερο ολοκληρωμένο ενεργειακό παίκτη με ισχυρή θέση στην ελληνική λιανική αγορά ενέργειας. Το νέο σχήμα μπορεί να αποτιμηθεί, με όρους equity value, σε επίπεδα άνω του ενός δισ. ευρώ σύμφωνα με τους αναλυτές.
Όπως σημειώνεται στη νέα ανάλυση της Axia, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Motor Oil ανακοίνωσαν την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για τη δημιουργία κοινοπραξίας στην οποία οι δύο εταιρείες θα κατέχουν από 50% των μετοχών. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα συνεισφέρει το 100% της ενεργειακής εταιρείας Ήρων και η Motor Oil το 100% της NRG Supply and Trading. Η νέα οντότητα θα ελέγχει το 100% του σταθμού CCGT 847MW της Κομοτηνής, το CCGT 441 MW Ήρων II και το 35% της Korinthos Power (CCGT 437 MW). Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα λάβει επίσης 128 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 79 εκατ. ευρώ σε μετρητά (από τη Motor Oil) και τα υπόλοιπα 49 εκατ. ευρώ μέσω ενός επιτρεπόμενου μηχανισμού διαρροής, προκειμένου να εξισορροπηθεί η διαφορά μεριδίου αγοράς των δύο εταιρειών.
Κατά την άποψη της Axia, πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που θα προσθέσει σημαντική αξία και στις δύο εταιρείες, δημιουργώντας έναν μεγαλύτερο ολοκληρωμένο ενεργειακό παίκτη με ισχυρή θέση στην ελληνική λιανική αγορά.
Εστιάζοντας στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι αναλυτές της Axia αναφέρουν ότι πρόκειται για μια συμφωνία που προσθέτει στον όμιλο σε πολλαπλά μέτωπα:
- i) ο σαφής διαχωρισμός της υποδομής, της βασικής δραστηριότητας του ομίλου, από την ενέργεια θα διευκολύνει τους επενδυτές να παρακολουθήσουν την υπόθεση και να αποτιμήσουν την επιχείρηση,
- ii) το στοιχείο των μετρητών θα προσθέσει στην ικανότητα του ομίλου να εξυπηρετήσει τα επενδυτικά του σχέδια και, τέλος,
iii) πρόκειται για μια συναλλαγή που αυξάνει την αξία.
Όσον αφορά το τελευταίο σημείο, εκτιμούμε την EV (Enterprise Value – Αξία Επιχείρησης) της νέας οντότητας σε περίπου 1,40 δισ. ευρώ, με αξία ιδίων κεφαλαίων περίπου 0,95 δισ. ευρώ. Για το μερίδιο 50% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (συν τα 128 εκατ. ευρώ σε μετρητά), αυτό υποδηλώνει αξία ιδίων κεφαλαίων της θυγατρικής σε περίπου 600 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 150 εκατ. ευρώ (ή περίπου 1,5 ευρώ ανά μετοχή) υψηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη αποτίμησή μας. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, αυτό υποδηλώνει ότι, επί του παρόντος, η αγορά αποτιμά (σε όρους μετοχικού κεφαλαίου) το σύνολο των υπόλοιπων δραστηριοτήτων του ομίλου (κατασκευές & παραχωρήσεις) σε 1,45 δισ. ευρώ.
Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2026, μετά τις σχετικές εγκρίσεις από τις αρχές ανταγωνισμού και τον ρυθμιστή ενέργειας (RAEEY), καθώς και από τις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων των δύο εταιρειών. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται να δημιουργήσει έναν σημαντικό παίκτη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με ένα χαρτοφυλάκιο 550.000 πελατών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και παραγωγική ικανότητα 1,5 GW, ο οποίος θα επωφεληθεί από την κάθετη ολοκλήρωσή του και θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει σημαντικές συνέργειες σε όλες τις δραστηριότητές του.
Ένας ολοκληρωμένος παίκτης με ισχυρή θέση στην ελληνική λιανική αγορά
- Ένας ολοκληρωμένος παίκτης στον τομέα της ενέργειας με ισχυρό μερίδιο αγοράς στην χαμηλή και μέση τάση. Η ενοποιημένη οντότητα θα έχει συνολικό μερίδιο αγοράς 17% στην ελληνική αγορά εφοδιασμού (ο τρίτος μεγαλύτερος παίκτης με βάση τα στοιχεία του οικονομικού έτους 2024), εξυπηρετώντας 488.000 πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας, που αντιπροσωπεύουν συνολικές ετήσιες πωλήσεις 8,3 TWh, 61.000 πελάτες φυσικού αερίου, με αντίστοιχο μερίδιο αγοράς 11%, ενώ ειδικά στον τομέα της χαμηλής και μέσης τάσης, η νέα οντότητα θα κατέχει μερίδιο αγοράς 15,3% (2η μεγαλύτερη εταιρεία με βάση τα στοιχεία του οικονομικού έτους 2024). Η νέα οντότητα θα λειτουργεί το νέο, υψηλής απόδοσης, CCGT 887MW (Κομοτηνή) καθώς και το CCGT Ήρων II 441MW, ενώ αναμένουμε την υπογραφή συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με ΑΠΕ, με την υποστήριξη του διευρυνόμενου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Motor Oil.
- Σε καλύτερη θέση για να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αυξάνεται με αναμενόμενο CAGR 2,4% έως το 2030 και προβλέπεται να συνεχιστεί, χάρη στην αναπτυσσόμενη οικονομία και τις μεταβαλλόμενες τάσεις προς τη θέρμανση και τα ηλεκτρικά οχήματα. Σε αυτό το περιβάλλον, ο ανταγωνισμός αυξάνεται, αλλά η νέα οντότητα θα είναι πιο κατάλληλη για να ανταγωνιστεί, υποστηριζόμενη από την εμπειρία της HERON και το δίκτυο της Motor Oil.
Τι σημαίνει αυτή η συμφωνία για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αυξάνει την εστίασή της στον κύριο τομέα δραστηριότητάς της: τις υποδομές. Τα ενοποιημένα στοιχεία θα προέρχονται αποκλειστικά από τις υποδομές (κατασκευαστικές δραστηριότητες και δραστηριότητες παραχώρησης), ενώ η συμβατική ηλεκτρική ενέργεια (ένας τομέας που αντιμετωπίζει αστάθεια λόγω των διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας) θα ενοποιείται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης. Αυτό θα διευκολύνει τους επενδυτές να παρακολουθούν την υπόθεση, ιδίως τους επενδυτές που ασχολούνται αποκλειστικά με τις υποδομές
- Συναλλαγή που αυξάνει την αξία. Η συναλλαγή δίνει την ευκαιρία στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να εμφανίσει καλύτερα την αξία αυτού του περιουσιακού στοιχείου, ενώ τελικά (μεσοπρόθεσμα) να αυξήσει την αξία του χαρτοφυλακίου ενέργειας μέσω μιας μεγαλύτερης παρουσίας στην αγορά που είναι σε καλύτερη θέση να αξιοποιήσει την ανάπτυξη, ενώ συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου του χαρτοφυλακίου ενέργειας. Σκοπός μας είναι να προσεγγίσουμε τη δημιουργία αξίας αυτής της συμφωνίας στην επόμενη ενότητα.
- Περαιτέρω αύξηση της ικανότητας εξυπηρέτησης των επενδυτικών της σχεδίων. Η εταιρεία θα λάβει 79 εκατ. ευρώ εκ των προτέρων για να τα χρησιμοποιήσει σε νέα έργα. Με βάση τις εκτιμήσεις της Axia, το στοιχείο των μετρητών υποδηλώνει ότι η ΓΕΚ θα πρέπει να λάβει εκ των προτέρων 3-4 χρόνια ροών Ήρων.
Σημειώστε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τα 128 εκατ. ευρώ σε μετρητά από αυτή τη συμφωνία, συν τα 77,25 εκατ. ευρώ σε μετρητά από την ολοκλήρωση της συμφωνίας Latsco για το 10% των μετοχών της Αττική Οδού, η μητρική εταιρεία (σε στατική βάση) από καθαρό χρέος 153 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2024, μετατρέπεται σε καθαρή ταμειακή θέση, παρέχοντας περαιτέρω ευελιξία στον όμιλο για να προχωρήσει με τα σχέδια επέκτασής του.