Πέντε λόγοι για την κούρσα του Χρηματιστηρίου

Τα αλλεπάλληλα ρεκόρ κάνουν πλέον τους επενδυτές να βλέπουν εφικτή την αναμέτρηση με το επίπεδο των 2.000 μονάδων

Χρηματιστήριο Αθηνών © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα αλλεπάλληλα ρεκόρ που καταγράφει ο  Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ο οποίος έχει ξεπεράσει τις 1.900 μονάδες κάνουν πλέον τους επενδυτές να βλέπουν εφικτή την αναμέτρηση με το επίπεδο των 2.000 μονάδων. Οι επιδόσεις από την αρχή του έτους του ΓΔ (+33%) και των τραπεζών (+62%), ξεπερνούν τις προσδοκίες και των πλέον αισιόδοξων παρατηρητών της ελληνικής αγοράς σύμφωνα με το κλίμα που μεταφέρεται από κύκλους του ΧΑ. Εκτός από όσα επίμονα επισημαίνονται σε σχέση με τις ελπιδοφόρες προοπτικές του ελληνικού αφηγήματος, των θετικών προοπτικών των εταιρειών και των αναφορών στις υψηλές μερισματικές αποδόσεις, η παρατεταμένη ανοδική κίνηση των τελευταίων ημερών συνυφαίνεται με τις πρόσφατες εξελίξεις του πρωτοφανούς κύματος δημόσιων προσφορών που εκδηλώνεται ή πρόκειται να εκδηλωθεί σε 6 εισηγμένες εταιρείες: την ΕΧΑΕ, τη Metlen, την Intralot, το Κτήμα Λαζαρίδη, τους Μύλους Κεπενού και την Intertech, με τα δεδομένα κάθε περίπτωσης να είναι διαφορετικά.

Αξίζει ωστόσο να σχολιαστούν επιγραμματικά οι 3 από αυτές: η Metlen δρομολογεί την εισαγωγή της μετοχής στο LSE προσβλέποντας σε μια αναβαθμισμένη κεφαλαιοποίηση ενόψει των θετικών προοπτικών για τα μεγέθη της , παραμένοντας πάντως και στο Χ.Α. Η ΕΧΑΕ θα διαχειριστεί τη δημόσια πρόταση που σύντομα θα υποβληθεί από το Euronext (σύμπραξη 7 ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων), με την πρόταση να ενισχύει ήδη την ελκυστικότητα του ελληνικού αφηγήματος και των επενδυτικών επιλογών του Χ.Α. που προοπτικά θα συνυπάρχουν με τις άλλες 1800 του κορυφαίου ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου. Τέλος, η συγχώνευση της Intralot με την αμερικανική Ballys διαμορφώνει την προοπτική σημαντικής αναβάθμισης της παρουσίας της στις ΗΠΑ, μεταδίδοντας το μήνυμα ότι η στρατηγική της εξωστρέφειας είναι μονόδρομος για τη μεγέθυνση των ελληνικών εταιρειών! Στο θετικό κλίμα που διαμορφώνεται στο ΧΑ αναμένεται να συμβάλουν και σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις όπως η ανακοίνωση του γάμου μεταξύ ΗΡΩΝ ( ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και nrg ( Motor Oil).

Τι τροφοδοτεί την άνοδο

Με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να καταγράφει ισχυρά κέρδη από την αρχή του 2025, το ερώτημα είναι ένα: Τι βρίσκεται πίσω από αυτή τη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία; Οι απαντήσεις που δίνουν οι αναλυτές, αν και πολλαπλές, συγκλίνουν σε πέντε βασικά σημεία.

Πρώτον, η οικονομική ανάπτυξη διατηρεί σθεναρή δυναμική. Το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 2,2% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, επίδοση που ξεπερνά σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος – σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat – διαμορφώνεται μόλις στο 0,6%.

Δεύτερον, το δημόσιο χρέος αποκλιμακώνεται. Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ συνεχίζει να υποχωρεί με σταθερό ρυθμό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει μειωθεί κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες.

Τρίτον, τα κέρδη του ελληνικού χρηματιστηρίου αγγίζουν το 33% από την αρχή του χρόνου – τα υψηλότερα των τελευταίων 15 ετών –με αποτέλεσμα η ελληνική αγορά να ξεπερνά τόσο τον DAX (23%), όσο και τον EUROPE 50 (10%). Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την επίδοση διαδραματίζουν οι ισχυρές εταιρικές επιδόσεις, αλλά και εμβληματικές κινήσεις: από τη συνεργασία UniCredit–Alpha Bank και την είσοδο της Metlen στο LSE, μέχρι τις δημόσιες εγγραφές εταιρειών όπως η Qualco και η Alter Ego.

Τέταρτον, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει ελκυστικό σε όρους αποτίμησης. Ο δείκτης τιμής προς κέρδη (P/E) για το 2025 έχει μεν αυξηθεί στο 10,0x (από 7,8x τον Ιανουάριο), παραμένει όμως κατά περίπου 35% χαμηλότερος σε σχέση με αντίστοιχες αγορές της Ευρώπης.

Πέμπτον, το κόστος δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο υποχωρεί. Το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων πλησιάζει πλέον το επίπεδο του γαλλικού δεκαετούς τίτλου, καταδεικνύοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο μέτωπο της πιστοληπτικής αξιοπιστίας.