Ασία: Μεικτή εικόνα στις αγορές με φόντο Bitcoin, δασμούς και Κίνα

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την εμπορική πολιτική Τραμπ, ενώ το Bitcoin καταρρίπτει νέο ρεκόρ

Ασιατικά χρηματιστήρια © EPA/KIMIMASA MAYAMA

Οι ασιατικές αγορές κατέγραψαν μεικτά πρόσημα τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τον αντίκτυπο της νέας εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ την ίδια ώρα το Bitcoin κατέρριψε νέο ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το φράγμα των 120.000 δολαρίων. Η επιβολή δασμών 30% στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Μεξικό επανέφερε ανησυχίες για ένταση στο παγκόσμιο εμπορικό σκηνικό, επηρεάζοντας τις διαθέσεις στις αγορές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού.

Στα ταμπλό, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε οριακά κατά 0,07%, κλείνοντας στις 8.574,00 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύθηκε κατά 0,43% στις 24.243,02 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο KOSPI σημείωσε άνοδο 0,69% στις 3.197,83 μονάδες.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 κατέγραψε πτώση 0,26% και έκλεισε στις 39.468,57 μονάδες, επηρεασμένος από την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Στην Ινδία, ο Nifty 50 υποχώρησε κατά 0,44% στις 25.038,45 μονάδες, ενώ στη Σαγκάη, ο γενικός δείκτης κινήθηκε ανοδικά κατά 0,42% στις 3.524,84 μονάδες.

Νέο ρεκόρ για το Bitcoin, πάνω από τα $120.000

Το Bitcoin σημείωσε νέα ισχυρή άνοδο τη Δευτέρα, ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο των 120.000 δολαρίων. Η νέα αυτή κορυφή ενισχύει τη γενικότερη ανοδική τάση των τελευταίων εβδομάδων, με τους επενδυτές να στρέφονται στα κρυπτονομίσματα σε περιβάλλον αβεβαιότητας.

Η απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού κρατικού ομολόγου (JGB) αυξήθηκε κατά 5,5 μονάδες βάσης φτάνοντας στο 1,554%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Μαΐου. Αντίστοιχα, το 30ετές ομόλογο διαμορφώθηκε στο 3,111% με αύξηση 6,5 μονάδων βάσης, ενώ το 20ετές άγγιξε το 2,56%. Οι αποδόσεις στα διετή και πενταετή JGBs αυξήθηκαν επίσης, φτάνοντας στο 0,775% και 1,066% αντίστοιχα.

Η άνοδος των αποδόσεων αντανακλά τις ανησυχίες για ενδεχόμενη αύξηση πληθωριστικών πιέσεων στην Ιαπωνία, ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας για ενδεχόμενη αναπροσαρμογή της πολιτικής της.

Κίνα: Ισχυρές εξαγωγές και ανάκαμψη των εισαγωγών

Στην Κίνα, τα στοιχεία των τελωνειακών αρχών για τον Ιούνιο έδειξαν σημαντικά καλύτερη εικόνα απ’ ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,8% σε ετήσια βάση σε δολάρια, υπερβαίνοντας την πρόβλεψη της Reuters για άνοδο 5%. Η αύξηση αυτή αποδίδεται εν μέρει σε μια προσπάθεια των επιχειρήσεων να επισπεύσουν τις αποστολές πριν από την προγραμματισμένη επαναφορά δασμών τον Αύγουστο.

Παράλληλα, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,1%, παρά το γεγονός ότι οι οικονομολόγοι ανέμεναν μεγαλύτερη άνοδο (1,3%). Ωστόσο, η επίδοση αυτή σηματοδοτεί την πρώτη φορά μέσα στο 2025 που οι εισαγωγές εμφανίζουν θετικό πρόσημο, υποδηλώνοντας πιθανή σταδιακή σταθεροποίηση της εσωτερικής ζήτησης.

Σιγκαπούρη: Αποφυγή ύφεσης με «αστερίσκους»

Η Σιγκαπούρη κατάφερε να αποφύγει τεχνική ύφεση, χάρη στην ενίσχυση της μεταποίησης και των κατασκευών κατά το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι κίνδυνοι παραμένουν, λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργείται από τις παγκόσμιες νομισματικές πολιτικές, τις εμπορικές εντάσεις και τη στασιμότητα σε κρίσιμους τομείς όπως ο τουρισμός και η τεχνολογία.

Το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας ανέφερε ότι η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και ενδέχεται να επιβραδυνθεί στο δεύτερο εξάμηνο, ειδικά αν επιδεινωθούν οι εξωτερικές συνθήκες.