Διόρθωση στο Χρηματιστήριο, ώρα για στρατηγικές επανατοποθετήσεις

Ο ΓΔ ξεκίνησε τη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο με απώλειες 0,82%, στις 1.944 μονάδες, για να ανακτήσει προσωρινά το επίπεδο των 1.950 μονάδων

Χρηματιστήριο, ταμπλό που δείχνει πτώση © ΙΝΤΙΜΕ

Με αποδόσεις που ξεπερνούν το 33% από την αρχή του έτους, το Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει να επιζητεί μια «ανάσα». Και βρίσκει την αφορμή στους νέους δασμούς των ΗΠΑ. Η διόρθωση, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα απαραίτητο φρένο μετά το ράλι, που επιτρέπει νέες στρατηγικές εισόδου.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τη συνεδρίαση της Δευτέρας με απώλειες 0,82%, στις 1.944 μονάδες, για να ανακτήσει προσωρινά το επίπεδο των 1.950. Οι τράπεζες -ευαίσθητος αισθητήρας της αγοράς-καταγράφουν πτώση 1,52%, με τον σχετικό δείκτη στις 2.079 μονάδες.

Πιο αναλυτικά:

  • Η Alpha Bank αρχικά υποχώρησε 1,33%, όμως οι απώλειες περιορίστηκαν σε 0,52%, με την τιμή να σταθεροποιείται στα 3,22 ευρώ.
  • Η Τράπεζα Πειραιώς χάνει 2,22%, στα 6,40 ευρώ.
  • Η Eurobank υποχωρεί άνω του 1,3%.
  • Η Εθνική Τράπεζα ξεκίνησε με οριακή πτώση 0,13%, πέρασε σε θετικό έδαφος με κέρδη 0,46%, μόνο για να βρεθεί στη συνέχεια στο -1,93%.
  • Η Τράπεζα Κύπρου ξεκίνησε με πτώση κάτω του 1%, που γρήγορα διευρύνθηκε σε -2,14%.

Εικόνα «ασανσέρ» για τον τραπεζικό κλάδο, με έντονη μεταβλητότητα και τους επενδυτές να παρακολουθούν μάλλον παρά να παρεμβαίνουν.

Στα υπόλοιπα blue chips:

  • Η Aegean ξεκίνησε με απώλειες 1,71%, που περιορίστηκαν στο 0,93%.
  • Μικρές απώλειες για ΔΕΗ και Cenergy, με τον ΟΠΑΠ να περνά από το -1% σε άνοδο 0,46%.
  • Σταθερή εικόνα από ΟΤΕΚρι Κρι και Jumbo, που καταγράφουν οριακές ενισχύσεις.
  • Στα 6,96 ευρώ η ΕΧΑΕ, λίγο υψηλότερα από την προτεινόμενη τιμή των 6,90 ευρώ από το Euronext.

Οι δασμοί, η Κομισιόν και η πολιορκία των 1.972 μονάδων

Στο πρωινό της σχόλιο, η Κύκλος Χρηματιστηριακή αναφέρει πως οι ΗΠΑ, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, επαναφέρουν δασμούς 30% σε ευρωπαϊκά προϊόντα. Η Κομισιόν –σε ρόλο «διπλωμάτη»– δεν ανταποδίδει, ευελπιστώντας σε εμπορική συμφωνία έως την 1η Αυγούστου.

Σε αυτό το κλίμα, η αγορά «δοκιμάζει» τα τεχνικά της όρια, με την αντίσταση μεταξύ 1.972-1.991 μονάδων να παραμένει σταθερό οχυρό. Όλα τα σενάρια ανοιχτά.

Jumbo και Optima Bank στο επίκεντρο

Επενδυτικό ενδιαφέρον και στη μετοχή της Jumbo, μετά την αύξηση της τιμής-στόχου στα 35 ευρώ από την Εθνική Χρηματιστηριακή.

Σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση 147,5 εκατ. νέες μετοχές της Optima Bank, μετά το πρόσφατο split. Το νέο σύνολο μετοχών φτάνει τα 221,32 εκατ..

Τέλος, οι μετοχές της Ελινόιλ και της ΕΚΤΕΡ διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο καθαρό μέρισμα, ύψους 0,1297 και 0,06175 ευρώ ανά μετοχή, αντίστοιχα.