Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν, καθώς ενισχύθηκε το δολάριο και οι traders εξέφρασαν αμφιβολίες για το εάν το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ασκήσει πίεση στη Μόσχα θα περιορίσει τις ρωσικές εξαγωγές.
Η τιμή του West Texas Intermediate (WTI) κινείται χαμηλότερα 0,7%, κοντά στα 66,5 δολ. το βαρέλι, μετά από απώλειες 2,1% τη Δευτέρα, όπως και το πετρέλαιο Brent το οποίο κινείται με απώλειες 0,7% στα 68,7 δολ.
Ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμό 19% σε προϊόντα από την Ινδονησία, μετά από σχετικές αναφορές νωρίτερα την ίδια ημέρα. Παράλληλα, η ισχυροποίηση του δολαρίου έκανε τα εμπορεύματα που αποτιμώνται σε αυτό λιγότερο ελκυστικά για διεθνείς επενδυτές.
Το σχέδιο Τραμπ για την εξαναγκαστική επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, δεν περιλαμβάνει άμεσα μέτρα κατά της ρωσικής ενεργειακής υποδομής, γεγονός που οδήγησε πολλούς bearish traders να επανέλθουν στην αγορά. Η κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει δασμούς 100% στη Ρωσία μόνο εάν οι εχθροπραξίες δεν λήξουν με συμφωνία εντός 50 ημερών, μετριάζοντας έτσι τους φόβους για άμεση συρρίκνωση της προσφοράς.
Όπως αναφέρουν αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. υπό την Νατάσα Κάνεβα, «από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έχει καταστεί σαφές ότι η διακοπή του ρωσικού πετρελαϊκού εμπορίου μέσω στοχευμένων κυρώσεων σε Ρώσους πωλητές, μεταφορείς ή ενδιάμεσους πληρωμών είναι σχεδόν αδύνατη».
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν προσωρινή άνοδο μετά από σχόλια του υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ Κρις Ράιτ, ο οποίος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν δημιουργικούς τρόπους για την αναπλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου (SPR), πριν συνεχίσουν την πτωτική πορεία τους.
Η αγορά πιέστηκε επίσης από ρευστοποιήσεις θέσεων σε συμβόλαια WTI βραχυπρόθεσμης λήξης, ενόψει της εκπνοής του συμβολαίου. Η λεγόμενη προθεσμιακή διαφορά του WTI — η διαφορά μεταξύ των δύο πλησιέστερων συμβολαίων — μειώθηκε στα $1,01 το βαρέλι, παραμένοντας σε καθεστώς backwardation, δηλαδή με τις άμεσες τιμές υψηλότερες από τις μεταγενέστερες, αλλά σημαντικά χαμηλότερη από το $1,49 της Δευτέρας.
Η συγκεκριμένη ένδειξη αναμένεται να παρακολουθείται στενά καθώς η αγορά στρέφεται και πάλι στο ζήτημα της προσφοράς. Ο ΟΠΕΚ αντέκρουσε εν μέρει έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), σύμφωνα με την οποία η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκε σημαντικά τον Ιούνιο. Ο οργανισμός υποστηρίζει ότι το Ριάντ τήρησε τις ποσοστώσεις, καθώς η επιπλέον παραγωγή οδηγήθηκε σε αποθήκευση και όχι στην αγορά.
Το αμερικανικό αργό έχει σημειώσει πτώση περίπου 7% από την αρχή του έτους, υπό την πίεση της εμπορικής σύγκρουσης που έχει προκαλέσει ο Τραμπ και των προσπαθειών του ΟΠΕΚ+ να αποκαταστήσει την παραγωγή μετά τις περικοπές. Οι παράγοντες αυτοί έχουν εντείνει τους φόβους ότι η παραγωγή μπορεί να ξεπεράσει τη ζήτηση, οδηγώντας σε υπερβάλλουσα προσφορά — παρότι οι τρέχοντες δείκτες της αγοράς δείχνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν θεμελιώδη στηρίγματα.
Στην Ασία, οι traders αξιολόγησαν θετικά τα πρόσφατα στοιχεία διύλισης στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως. Η διύλιση αυξήθηκε σε πάνω από 15,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούνιο, τον υψηλότερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2023, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε κυβερνητικά στοιχεία. Ένας δείκτης εκτιμώμενης ζήτησης κατέγραψε επίσης βελτίωση.