Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τετάρτη, ωθούμενες από τις προσδοκίες για σταθερή ζήτηση το καλοκαίρι στις δύο μεγαλύτερες καταναλώτριες χώρες του κόσμου, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, αν και τα κέρδη περιορίστηκαν λόγω της επιφυλακτικότητας των αναλυτών σχετικά με την ευρύτερη οικονομία.
Οι τιμές καταγράφουν μικρές διακυμάνσεις, καθώς τα σημάδια σταθερής ζήτησης από την αύξηση των ταξιδιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο Βόρειο Ημισφαίριο ανταγωνίζονται τις ανησυχίες ότι οι αμερικανικοί δασμοί στους εμπορικούς εταίρους θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και την κατανάλωση καυσίμων.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά 13 σεντς, ή 0,2%, στα 68,84 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα σήμερα, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 25 σεντς, ή 0,4%, στα 66,77 δολάρια.
Η άνοδος έρχεται μετά το διήμερο πτωτικό σερί, καθώς η αγορά υποβάθμισε την πιθανότητα διακοπών στην προμήθεια μετά την απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις αγορές ρωσικού πετρελαίου.
Οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου βλέπουν σημάδια καλύτερης οικονομικής ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ τα στοιχεία από την Κίνα έδειξαν σταθερή ανάπτυξη.
«Η ισχυρή εποχική ζήτηση παρέχει επί του παρόντος ανοδική δυναμική στις τιμές του πετρελαίου, καθώς τα καλοκαιρινά ταξίδια και η βιομηχανική δραστηριότητα βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους», ανέφεραν αναλυτές της LSEG σε σημείωμα.
«Η αυξημένη κατανάλωση βενζίνης, ειδικά στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των διακοπών της 4ης Ιουλίου, σηματοδότησε ισχυρή ζήτηση καυσίμων, συμβάλλοντας στην αντιστάθμιση των πτωτικών πιέσεων από την αύξηση των αποθεμάτων και τις ανησυχίες για τους δασμούς».
Τα στοιχεία της Κίνας έδειξαν ότι η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο, αλλά λιγότερο από ό,τι φοβόταν, εν μέρει λόγω της πρόωρης προμήθειας για να αποφευχθούν οι αμερικανικοί δασμοί. Αυτό μείωσε ορισμένες ανησυχίες για την οικονομία του μεγαλύτερου εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο.
Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η διακίνηση αργού πετρελαίου της Κίνας τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 8,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, υποδηλώνοντας ισχυρότερη ζήτηση καυσίμων.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές θεώρησαν την ανάκαμψη των τιμών ως προσωρινή.
Η σταθεροποίηση των αγορών αργού πετρελαίου μετά από δύο ημέρες αστάθειας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια ήπια τεχνική διόρθωση και όχι σε κάποια σημαντική μεταβολή των βασικών οικονομικών μεγεθών, σύμφωνα με την ανώτερη αναλύτρια αγοράς της Phillip Nova, Priyanka Sachdeva.
«Οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η συνεχιζόμενη πίεση του Τραμπ για ευρύτερους δασμούς θα μπορούσε να οδηγήσει σε πληθωρισμό και να μειώσει τη ζήτηση καυσίμων μεσοπρόθεσμα», πρόσθεσε.
Ο ΟΠΕΚ παρέμεινε πιο αισιόδοξος, σύμφωνα με την Sachdeva, η οποία αναφέρθηκε στην μηνιαία έκθεση του καρτέλ την Τρίτη, η οποία προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα έχει καλύτερη απόδοση το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενισχύοντας τις προοπτικές για τη ζήτηση πετρελαίου.
Η Βραζιλία, η Κίνα και η Ινδία ξεπερνούν τις προσδοκίες, ενώ οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακάμπτουν από το περασμένο έτος, πρόσθεσε.
«Τα τεχνικά στοιχεία μπορεί να προσφέρουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, αλλά ουσιαστικά, η αγορά στερείται δυναμικής», πρόσθεσε η Sachdeva.
«Μέχρι να υπάρξει σαφήνεια σχετικά με την παγκόσμια ανάπτυξη, την κατεύθυνση της πολιτικής και την πραγματική ανάκαμψη της ζήτησης, ιδίως από την Ασία, το σύμπλεγμα του αργού πετρελαίου φαίνεται ότι θα παραμείνει σε στάση αναμονής».