Με πτώση έκλεισαν οι ευρωαγορές σήμερα (Τρίτη, 16/7), παρόλο που στην αρχή των συνεδριάσεων αρκετά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνιζαν κέρδη. Η είδηση που έφερε την ανατροπή στις διαθέσεις των επενδυτών ήταν η δήλωση αξιωματούχου του Λευκού Οίκου ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προτίθεται να απολύσει σύντομα τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ. Αυτή η είδηση έφερε εκνευρισμό στις ευρωαγορές.
Στον απόηχο της νέας αυτής έντασης μεταξύ Τραμπ-Πάουελ, οπανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,57% στις 541.84 μονάδες. Ο γαλλικός δείκτης CAC έπεσε 0.57%, ο αγγλικός δείκτης FTSE 0,13% και ο γερμανικός DAX 0.21%. Στην περιφέρεια σε κόκκινο έδαφος έκλεισε και ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB 0,4%. Ο ισπανικός δείκτης IBEX 35, μαζί με τον σουηδικό δείκτη OMX και τον δανέζικο OMX Copenhagen 25 ήταν οι μόνοι δείκτες που σημείωσαν ισχνή άνοδο κατά 0,08%, 0,08% και 0,1% αντίστοιχα. Αξιοσημείωτη είναι πάντως η βουτιά κατά 2.29% του ολλανδικού δείκτη AEX.
Οι μετοχές τεχνολογίας ηγήθηκαν των απωλειών, υποχωρώντας κατά 2,2%, ενώ ο ασφαλιστικός τομέας σημείωσε σημαντική άνοδο, στο 0,5%.
Το μέλλον των αμερικανικών δασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει αβέβαιο, με τον επικεφαλής εμπορίου του μπλοκ, Μάρος Σέφκοβιτς, να μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον για συναντήσεις με αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ. Οι επενδυτές φαίνονται σε μεγάλο βαθμό να αμφιβάλουν για την υλοποίηση της απειλής ενός γενικού δασμού 30%, αλλά η Κλόε Τέιλορ του CNBC αναφέρει ότι ορισμένοι βλέπουν μια σημαντική πιθανότητα αυτού του σεναρίου, ιδίως εάν η ΕΕ δεν υποχωρήσει σε ορισμένα βασικά σημεία.
Πτώση των μετοχών της Renault και της Diageo
Οι μετοχές της Renault εξακολουθούν να υποχωρούν κατά 18%, αφότου η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία μείωσε τις προβλέψεις της για το 2025 και διόρισε έναν προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο.
Ο γίγαντας ποτών Diageo βλέπει να μειώνονται τα κέρδη που είχε επιτύχει το προηγούμενο διάστημα, που ανήλθαν περίπου στο 4%. Αυτά έπεσαν σήμερα λίγο κάτω από 1%. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν υποχωρήσει κατά περισσότερο από 24% φέτος, καθώς αντιμετωπίζει την αβεβαιότητα σχετικά με τους δασμούς στις ΗΠΑ και τη συνεχιζόμενη υποτονικότητα στις πωλήσεις οινοπνευματωδών ποτών μετά την πανδημία.