Οι μετοχές στη Wall Street σημείωσαν άνοδο σήμερα Πέμπτη (17/7), ενισχυμένες από τα νέα οικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ, καθώς και από μια σειρά από ανακοινώσεις εταιρικών κερδών.
Ο γενικός δείκτης S&P 500 πρόσθεσε 0,54% κλείνοντας στις 6,297.50 μονάδες. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 230.75 μονάδες (+0.52%) και έκλεισε στις 44,485.53 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κέρδισε 153.78 μονάδες (0,74%) και έκλεισε στις 20,884.27 μονάδες.
Οι τριμηνιαίες εκθέσεις κερδών που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall Street, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Περίπου 50 στοιχεία του S&P 500 έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, με το 88% αυτών να ξεπερνούν τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με δεδομένα της FactSet.
Τα βασικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα αντανακλούσαν την ισχύ της οικονομίας των ΗΠΑ. Το Υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 12 Ιουλίου ανήλθαν σε 221.000, σημειώνοντας μείωση 7.000 από την προηγούμενη εβδομάδα.
Επιπλέον, οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Υπηρεσίας Απογραφής των ΗΠΑ. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,6% από τον Μάιο, ξεπερνώντας την εκτίμηση 0,2% της Dow Jones.
«Ένα καθησυχαστικό αποτέλεσμα λιανικών πωλήσεων έρχεται την κατάλληλη στιγμή καθώς ξεκινά η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων», δήλωσε ο Μπρετ Κένγουελ, αναλυτής επενδύσεων της eToro στις ΗΠΑ. «Εάν τα κέρδη είναι πιο μεγάλα από τα αναμενόμενα και εάν η διοίκηση συνεχίσει να λέει μια καθησυχαστική ιστορία για τις καταναλωτικές δαπάνες, οι μετοχές θα μπορούσαν να αντιδράσουν ευνοϊκά – ακόμη και μετά από ένα ράλι σε ιστορικά υψηλά. Στο τέλος της ημέρας, οι καταναλωτές αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της αμερικανικής οικονομίας», πρόσθεσε.
Η Wall Street βγαίνει από μια ασταθή συνεδρίαση, αφότου ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε ότι σχεδίαζε να απολύσει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ από τη θέση του επικεφαλής της Fed. Οι μετοχές την Τετάρτη ήταν ασταθείς μετά τη δήλωση ενός αξιωματούχου του Λευκού Οίκου ότι ο Τραμπ «πιθανότατα σύντομα» θα απολύσει τον Πάουελ από τη θέση του. Οι μετοχές αρχικά υποχώρησαν, αλλά αργότερα ανέκαμψαν αφού ο Τραμπ υποβάθμισε τις αναφορές και δήλωσε ότι «δεν σκοπεύει να το κάνει», αν και πρόσθεσε ότι δεν «αποκλείει τίποτα».
Οι μετοχές του Netflix σημείωσαν άνοδο σχεδόν 1%, μετά την επανάληψη της αξιολόγησης outperform του αναλυτή της Bernstein, Λορέντ Γουν, για τη μετοχή και την αύξηση της τιμής-στόχου στα 1.390 δολάρια από τα 1.200 δολάρια. Αυτό υποδηλώνει άνοδο 11,2% από το κλείσιμο της Τετάρτης. Η ανοδική κίνηση έρχεται επίσης πριν από την προγραμματισμένη ανακοίνωση των κερδών της εταιρείας.
Οι μετοχές της PepsiCo σημείωσαν άνοδο άνω του 5% λόγω καλύτερων από τα αναμενόμενα κερδών. Επίσης η United Airlines κέρδισε 6%, αφού η αεροπορική εταιρεία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη της.