Πετρέλαιο: Μικρή πτώση ενόσω οι επενδυτές αξιολογούν τις εξελίξεις σε ΗΠΑ και Ρωσία

Σταθεροποιείται η αγορά του πετρελαίου ενόσω οι επενδυτές αξιολογούν τα νέα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία και τους νέους δασμούς στη Ρωσία

Πετρέλαιο © Freepik

Ισχνές απώλειες σήμερα (Παρασκευή, 18/7) για το πετρέλαιο καθώς τα ανάμεικτα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ αντιστάθμισαν τις ανησυχίες ότι οι τελευταίες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας για τον πόλεμό της στην Ουκρανία θα μπορούσαν να μειώσουν την προσφορά πετρελαίου.

Το Brent πέφτει κατά 20 σεντς, ή 0,15%, στα 69.37 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI χάνει 16 σεντς, ή 0,13%, στα 67.41 δολάρια.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η κατασκευή μονοκατοικιών μειώθηκε σε χαμηλό 11 μηνών τον Ιούνιο, καθώς τα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων και η οικονομική αβεβαιότητα εμπόδισαν τις αγορές κατοικιών, υποδηλώνοντας ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες συρρικνώθηκαν ξανά το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ βελτιώθηκε τον Ιούλιο, ενώ οι προσδοκίες για μείωση του πληθωρισμού συνέχισαν να μειώνονται.

Ο χαμηλότερος πληθωρισμός θα διευκολύνει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια, κάτι που θα πρέπει να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη καθιστώντας φθηνότερο για τους καταναλωτές να δανείζονται χρήματα. Η ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει επίσης να ενισχύσει τη ζήτηση ενέργειας.

Στην Ευρώπη, η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για ένα 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα που αποσκοπούν στην πρόκληση περαιτέρω πληγμάτων στις πετρελαϊκές και ενεργειακές βιομηχανίες της Ρωσίας.

Η ΕΕ θα θέσει ένα όριο κινητής τιμής στο ρωσικό αργό πετρέλαιο στο 15% κάτω από τη μέση τιμή αγοράς, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ. «Οι νέες κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη αυτή την εβδομάδα αντιμετωπίστηκαν με μια συγκρατημένη αντίδραση της αγοράς», ανέφεραν σε σημείωμά τους αναλυτές της Capital Economics. «Αυτό αντανακλά τις αμφιβολίες των επενδυτών για το αν ο Πρόεδρος Τραμπ θα υλοποιήσει τις απειλές του, καθώς και την πεποίθηση ότι οι νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν θα είναι πιο αποτελεσματικές από τις προηγούμενες προσπάθειες», συμπλήρωσαν.

«Αναμένουμε ότι τα αδύναμα θεμελιώδη μεγέθη της ζήτησης θα επανέλθουν φέτος και θα ωθήσουν τις τιμές του αργού πετρελαίου Brent στα 60 δολάρια το βαρέλι στο τέλος του έτους», ανέφερε η Capital Economics.

Η ΕΕ δεν θα εισάγει πλέον πετρελαϊκά προϊόντα που κατασκευάζονται από ρωσικό αργό πετρέλαιο, αν και η απαγόρευση δεν θα ισχύει για εισαγωγές από τη Νορβηγία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ελβετία, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ.

Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού αργού πετρελαίου, ενώ η Τουρκία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler. Η Ευρώπη παράγει λιγότερο ντίζελ και καύσιμο αεριωθούμενων από ό,τι καταναλώνει, καθιστώντας την εξαρτημένη από εισαγωγές από άλλες περιοχές. Αυτές οι απαγορεύσεις της ΕΕ στις εισαγωγές διυλισμένων προϊόντων συνέβαλαν στην ενίσχυση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης ντίζελ και βενζινοκίνητου πετρελαίου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Σε αυτό το περιβάλλον το Ιράκ ετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου, μια κίνηση που θα την αποτιμήσουν στην ώρα της οι αγορές.