Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα, καθώς οι αγορές αξιολόγησαν τις επιπτώσεις του νέου – 18ου κατά σειρά – πακέτου κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, το οποίο, όπως εκτιμάται, θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην παγκόσμια προσφορά. Παράλληλα, οι εμπορικές ανησυχίες από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών εντείνουν την αβεβαιότητα για τη ζήτηση.
Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν κατά 0,87% ή 60 σεντς στα 68,68 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI σημείωσε πτώση 0,8% ή 54 σεντς, φθάνοντας τα 66,80 δολάρια το βαρέλι.
Το νέο πακέτο κυρώσεων που ενέκρινε η Ε.Ε. την Παρασκευή, στοχεύει μεταξύ άλλων και την ινδική εταιρεία Nayara Energy, η οποία εξάγει προϊόντα διύλισης από ρωσικό αργό. Ωστόσο, η αγορά εμφανίζεται καθησυχαστική ως προς τις επιπτώσεις.
Όπως ανέφερε ο Τζον Κίλνταφ, αναλυτής της Again Capital στη Νέα Υόρκη, «η αγορά θεωρεί πως το ρωσικό πετρέλαιο θα συνεχίσει να βρίσκει διέξοδο στην αγορά με κάποιον τρόπο – δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία προς το παρόν». Άλλωστε, και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως η Ρωσία έχει αναπτύξει μια σχετική «ανoσία» απέναντι στις δυτικές κυρώσεις.
Το πιο σημαντικό στοιχείο του πακέτου, σύμφωνα με αναλυτές της ING, είναι η απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων διύλισης ρωσικού πετρελαίου που έχουν παραχθεί σε τρίτες χώρες. Ωστόσο, επισημαίνεται πως η παρακολούθηση και η επιβολή της συγκεκριμένης διάταξης ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολες στην πράξη.
Πιέσεις και από τις ΗΠΑ
Προσθέτοντας αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την περασμένη εβδομάδα να επιβάλει κυρώσεις στους αγοραστές ρωσικών εξαγωγών, εάν η Μόσχα δεν συναινέσει σε ειρηνευτική συμφωνία εντός 50 ημερών. Η δήλωση αυτή εντάσσεται σε μια συνολική στροφή των ΗΠΑ προς αυστηρότερη στάση, η οποία περιλαμβάνει και την επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα, με εφαρμογή από 1η Αυγούστου.
Όπως επισημαίνει ο Κίλνταφ, «οι αμερικανικοί δασμοί ενδέχεται να αποδειχθούν αρνητικοί για τη ζήτηση πετρελαίου και την οικονομική δραστηριότητα γενικότερα – αν και δεν έχει φανεί ακόμη, είναι πιθανό να αποτυπωθεί σύντομα».
Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λάτνικ, εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. έως τότε, μειώνοντας κάπως την ένταση.
Το Ιράν επιστρέφει στο προσκήνιο
Η γεωπολιτική ρευστότητα επιτείνεται από την κινητικότητα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ τη Δευτέρα, η Τεχεράνη θα έχει συνομιλίες με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή. Οι διαπραγματεύσεις έρχονται μετά από αυστηρές προειδοποιήσεις των τριών ευρωπαϊκών χωρών ότι η μη επανεκκίνηση των συνομιλιών θα οδηγήσει σε επαναφορά των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, ενός εκ των κυριότερων πετρελαιοπαραγωγών υπό περιορισμούς.
Η αγορά πετρελαίου φαίνεται εγκλωβισμένη σε ένα εύρος μεταξύ 64 και 70 δολαρίων το βαρέλι, σύμφωνα με τον αναλυτή της IG, Τόνι Σάιγκαμορ. Όπως εκτιμά, «παρά τις πιέσεις από τις εμπορικές ανησυχίες, ενδεχομένως να υπάρξει στήριξη από τα στοιχεία για τα αποθέματα, εφόσον δείξουν περιορισμένη προσφορά».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές του Brent έχουν κινηθεί πρόσφατα μεταξύ 66,34 και 71,53 δολαρίων το βαρέλι, με την ανακούφιση από την εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Ιράν (24 Ιουνίου) να παρέχει προσωρινή σταθερότητα στην αγορά.