Άνοδο κατέγραψαν την Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι αγορές αντέδρασαν θετικά στις εξελίξεις γύρω από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, ενισχύοντας τις προσδοκίες για αποκλιμάκωση των πιέσεων στην παγκόσμια οικονομία. Παράλληλα, η μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού συνέβαλε περαιτέρω στην ανοδική τάση.
Το συμβόλαιο Brent ενισχύθηκε κατά 67 σεντς ή 0,98%, κλείνοντας στα 69,18 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου WTI σημείωσε άνοδο 78 σεντς ή 1,2%, διαμορφούμενο στα 66,03 δολάρια το βαρέλι.
Οι τιμές είχαν κινηθεί ήπια την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούσαν τις εξελίξεις στις συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέχεια της πρόσφατης συμφωνίας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την Ιαπωνία. Η συμφωνία προβλέπει μείωση δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων και απαλλάσσει προσωρινά το Τόκιο από νέες επιβαρύνσεις, με αντάλλαγμα επενδύσεις και δάνεια ύψους 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τις ΗΠΑ.
«Η αγοραστική δραστηριότητα τροφοδοτήθηκε από την αισιοδοξία ότι η πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ θα βοηθήσει στην αποφυγή ενός αρνητικού σεναρίου», ανέφερε ο Χιρογιούκι Κικουκάουα, επικεφαλής στρατηγικής στην επενδυτική μονάδα της Nissan Securities.
Ωστόσο, όπως σημείωσε, η αβεβαιότητα γύρω από τις συνομιλίες Ουάσιγκτον-Πεκίνου και οι εύθραυστες ειρηνευτικές προσπάθειες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, λειτουργούν ανασταλτικά σε περαιτέρω άνοδο των τιμών. Προβλέπει ότι η τιμή του WTI θα παραμείνει εντός εύρους 60-70 δολαρίων ανά βαρέλι.
Δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν την Τετάρτη ότι ΗΠΑ και ΕΕ βρίσκονται κοντά σε εμπορική συμφωνία, η οποία ενδέχεται να περιλαμβάνει βασικό δασμό 15% στα ευρωπαϊκά προϊόντα με περιθώρια εξαιρέσεων, ανοίγοντας τον δρόμο για μία ακόμη μεγάλη συμφωνία μετά από αυτή με την Ιαπωνία.
Πτώση αποθεμάτων και γεωπολιτικές εντάσεις
Στο μέτωπο της προσφοράς, τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA) έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 3,2 εκατ. βαρέλια, φτάνοντας τα 419 εκατ. βαρέλια, σημαντικά περισσότερο από την πρόβλεψη για μείωση κατά 1,6 εκατ. βαρέλια.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις παρέμειναν στο προσκήνιο. Η Ρωσία και η Ουκρανία πραγματοποίησαν ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη την Τετάρτη, με επίκεντρο νέες ανταλλαγές αιχμαλώτων. Ωστόσο, οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν έντονα στους όρους κατάπαυσης πυρός και στη δυνατότητα συνάντησης των ηγετών τους.
Παράλληλα, ξένα δεξαμενόπλοια εμποδίστηκαν προσωρινά να φορτώσουν πετρέλαιο στα κύρια ρωσικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, λόγω νέων κανονισμών, σύμφωνα με δύο πηγές της αγοράς. Η εξέλιξη αυτή ανέστειλε ουσιαστικά τις εξαγωγές πετρελαίου από το Καζακστάν μέσω κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχουν και αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες.
Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ δήλωσε την Τρίτη ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την Παρασκευή το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μειώνοντας το ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό αργό.