Κίνα: Άνοδος του ιδιωτικού τομέα στις μεγάλες εισηγμένες εταιρείες

Οι κρατικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 50% της συνολικής κεφαλαιοποίησης των κορυφαίων 100 εισηγμένων στην Κίνα

Το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ EPA/JEROME FAVRE

Το μερίδιο του ιδιωτικού τομέα μεταξύ των 100 μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών στην Κίνα βάσει χρηματιστηριακής αξίας συνέχισε να αυξάνεται κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, φθάνοντας στο 37,2% στο τέλος Ιουνίου, από 33,1% έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με έρευνα του Peterson Institute for International Economics.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι κρατικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 50% της συνολικής κεφαλαιοποίησης των κορυφαίων 100 εταιρειών, ενώ οι εταιρείες «μικτής ιδιοκτησίας» —που περιλαμβάνουν κρατική συμμετοχή— καλύπτουν επιπλέον 13%.

Αναλυτικά:

Ο ιδιωτικός τομέας στην Κίνα ανακτά έδαφος μεταξύ των κορυφαίων επιχειρήσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, σημειώνει έρευνα του PIIE.

Το μερίδιο του ιδιωτικού τομέα μεταξύ των 100 μεγαλύτερων κινεζικών εισηγμένων εταιρειών βάσει χρηματιστηριακής αξίας συνέχισε να αυξάνεται κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, φθάνοντας στο 37,2% στο τέλος Ιουνίου, έναντι 33,1% στα μέσα του 2024 και 34,4% στο τέλος του ίδιου έτους. Παρότι ο κρατικός τομέας εξακολουθεί να κυριαρχεί, το μερίδιο του ιδιωτικού τομέα φαίνεται πλέον να έχει πιάσει πάτο και να ενισχύεται, μετά από μια τριετή κάμψη από το υψηλό του 55,4% στα μέσα του 2021 (λαμβάνοντας υπόψη ότι ο δείκτης ενημερώνεται ανά εξάμηνο).

Ο δείκτης του Peterson Institute for International Economics (PIIE) βασίζεται στη μεθοδολογία που καθορίστηκε σε σχετικό επιστημονικό έγγραφο του 2022. Υιοθετεί αυστηρό ορισμό του «ιδιωτικού τομέα», περιορίζοντάς τον σε επιχειρήσεις με λιγότερο από 10% κρατική συμμετοχή. Ο κρατικός τομέας περιλαμβάνει τόσο τις επιχειρήσεις «μικτής ιδιοκτησίας» (MOEs), όπου το κράτος διατηρεί μερίδιο μεταξύ 10% και 50%, όσο και τις κατά πλειοψηφία κρατικές επιχειρήσεις (SOEs). Ο δείκτης αποτυπώνει τη σχετική κατανομή της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας μεταξύ των 100 μεγαλύτερων εταιρειών της ηπειρωτικής Κίνας, ανεξαρτήτως αν είναι εισηγμένες στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό. Με αυτό τον τρόπο απομονώνονται οι γενικές τάσεις της αγοράς που επηρεάζουν εξίσου κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Το μερίδιο του ιδιωτικού τομέα μεταξύ των 100 μεγαλύτερων κινεζικών εισηγμένων εταιρειών βάσει χρηματιστηριακής αξίας ©PIIE

Ο δείκτης φαίνεται να επιβεβαιώνει μια σταδιακή επιστροφή της εμπιστοσύνης της αγοράς στις προοπτικές του κινεζικού ιδιωτικού τομέα, μετά από χρόνια αυστηρών ρυθμιστικών παρεμβάσεων. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024, οι κινεζικές αρχές προχώρησαν σε σειρά νομισματικών και δημοσιονομικών μέτρων στήριξης για την αντιμέτωπη με δυσχέρειες οικονομία.

Τον Ιανουάριο του 2025, το ντεμπούτο της DeepSeek, μιας ιδιωτικής κινεζικής εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης, προσέφερε ηθική τόνωση στον τεχνολογικό κλάδο. Τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εμφανίστηκε δημοσίως σε εκδήλωση μαζί με ομάδα ιδιωτών επιχειρηματιών, ανάμεσά τους και τον Τζακ Μα — του οποίου η δημόσια κριτική κατά του κινεζικού ρυθμιστικού πλαισίου το 2020 είχε πυροδοτήσει την πολυετή καταστολή στον τεχνολογικό ιδιωτικό τομέα. Η συγκεκριμένη εμφάνιση ερμηνεύτηκε από ορισμένους αναλυτές ως συμβολικό τέλος αυτής της περιόδου αυστηρών παρεμβάσεων.

Σε μια ακόμη σημαντική εξέλιξη, η Εθνοσυνέλευση της Κίνας ψήφισε τον Απρίλιο 2025 τον πρώτο νόμο για την προώθηση της ιδιωτικής οικονομίας, μέσω μιας ασυνήθιστα επιταχυνόμενης νομοθετικής διαδικασίας. Αν και ο νόμος στην ουσία επαναλαμβάνει ήδη υφιστάμενες πολιτικές χωρίς ουσιαστικά νέα μέτρα, η έγκρισή του αποσκοπούσε στο να στείλει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα στήριξης προς τον ιδιωτικό τομέα. Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις εξελίξεις, αυτό που αρχικά φαινόταν ως παροδική μεταβολή στις αρχές του έτους, ενδέχεται πλέον να σηματοδοτεί μια μεσοπρόθεσμη τάση ανανέωσης του ιδιωτικού τομέα στην Κίνα.