Πτώση καταγράφει η τιμή του χρυσού, καθώς το ισχυρότερο δολάριο και οι προσδοκίες για εμπορική συμφωνία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης περιορίζουν τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια.
Η τιμή spot του χρυσού υποχώρησε την Παρασκευή κατά 0,7%, στα 3.343,69 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 0,8%, στα 3.345,20 δολάρια.
Το δολάριο ανέκαμψε από τα χαμηλά δύο εβδομάδων, καθιστώντας τον χρυσό ακριβότερο για μη Αμερικανούς επενδυτές, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου, μειώνοντας την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου.
«Η συμφωνία με την Ιαπωνία ήταν σημαντική, ενώ υπάρχουν ελπίδες για συμφωνία ΗΠΑ–Ε.Ε. πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 1ης Αυγούστου. Αυτό αποδυναμώνει τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια, καθώς η αυξημένη όρεξη για ρίσκο ωθεί το κεφάλαιο σε πιο τολμηρά assets», δήλωσε ο Πίτερ Γκραντ, αναλυτής μετάλλων της Zaner Metals.
Μετά τη συμφωνία ΗΠΑ–Ιαπωνίας νωρίτερα την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι μια συμφωνία με την Ουάσινγκτον είναι εφικτή, παρότι οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών ενέκριναν αντίμετρα σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών.
Παράλληλα, στοιχεία από την αμερικανική αγορά εργασίας έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν σε χαμηλό τριμήνου, ένδειξη ανθεκτικότητας της αγοράς παρά την υποτονική πρόσληψη νέου προσωπικού.
Η σχετική σταθερότητα στο μέτωπο της απασχόλησης εκτιμάται ότι θα δώσει στη Fed τη δυνατότητα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 4,25%-4,50% στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, ακόμη και αν ο πληθωρισμός εμφανίσει σημάδια επιτάχυνσης λόγω των δασμών που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ.
Η απρόσμενη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στην κεντρική τράπεζα σηματοδότησε νέα προσπάθεια άσκησης πίεσης στον πρόεδρό της, Τζερόμ Πάουελ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ζητά εκ νέου επιθετική μείωση επιτοκίων.
Ο Γκραντ εκτίμησε ότι ο χρυσός ενδέχεται να προσελκύσει αγοραστικό ενδιαφέρον κοντά στα επίπεδα των 3.300 δολαρίων, αλλά είναι αμφίβολο αν θα καταγράψει νέα ιστορικά υψηλά πριν από την απόφαση της Fed, η οποία ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για μειώσεις επιτοκίων αργότερα μέσα στο έτος.
Ο χρυσός παραδοσιακά ενισχύεται σε περιόδους αβεβαιότητας και σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, η τιμή του αργύρου υποχώρησε κατά 0,4%, στα 38,91 δολάρια, αλλά κατέγραψε εβδομαδιαία άνοδο περίπου 2%. Η πλατίνα σημείωσε απώλειες 1,6%, στα 1.385,20 δολάρια, ενώ το παλλάδιο ενισχύθηκε οριακά κατά 0,2%, στα 1.229,94 δολάρια η ουγγιά.