Profit taking στο Χρηματιστήριο, με φόντο τους δασμούς Τραμπ

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολούθησε το πτωτικό γύρισμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές "χωνεύουν" τους δασμούς Τραμπ

Χρηματιστήριο © INTIME

Μεγάλη βουτιά με κλείσιμο στις 1.960 μονάδες και πτώση 1,73% για το Χρηματιστήριο σε μια δύσκολη ημέρα, καθώς οι επενδυτές στα ξένα χρηματιστήρια χωνεύουν την πολιτική Τραμπ για τους δασμούς, που στην περίπτωση του Καναδά ξεπερνούν το 40%. Πάνω από 320 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τη μερίδα του λέοντος τα 77 εκατ. ευρώ που άλλαξαν χέρια μετά το placement της Lamda Development χθες. Και αυτό γιατί οι μετοχές πέρασαν στους δικαιούχους τους.

Καμία τράπεζα δεν διασώθηκε από τις ορέξεις των πωλητών να κατοχυρώσουν ρευστότητα. Η Optima υποχώρησε 2%, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε ισχυρή κερδοφορία, η Εθνική Τράπεζα 1,9%, η Eurobank 1,9%, η Τράπεζα Πειραιώς 3,69% στα 6,52 ευρώ. Σταθεροποιητική η συμπεριφορά της Alpha Bank στα 3,29 ευρώ με απώλειες 0,30%.

Πτώση πάνω από 2% για τον ΟΤΕ, στα 15,56 ευρώ, απώλειες 1,48% για τον ΟΠΑΠ στα 19,37 ευρώ, 2,5% η Metlen, 1,67% η Motor Oil στα 24,76 ευρώ και -4,8% η Lamda Development στα 6,35 ευρώ. Να σημειωθεί ότι χθες πραγματοποιήθηκε placement για το 6,74% των μετοχών που κατείχαν οι επιχειρηματίες Κάτσος και Γερμανός.

Μεγάλη συναλλακτική δραστηριότητα στην ΕΧΑΕ και σήμερα με τους επενδυτές, κυρίως ξένα funds και Έλληνες θεσμικούς, να πωλούν ακόμα πιο χαμηλά, στα 6,95 ευρώ. Διόρθωση και profit taking σε ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, με απώλειες 5,19% και 3,14% αντίστοιχα. Η ΕΥΔΑΠ πρωταγωνίστησε τον Ιούλιο, με απόδοση 26%. Από τα λίγα blue chips που διασώθηκαν με οριακά κέρδη η HelleniQ Energy που κράτησε την περιοχή των 7,70 ευρώ. Έχασε τα 14 ευρώ η ΔΕH, με κλείσιμο στα 13,82 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της Alpha Bank για το α’ εξάμηνο, με τα κέρδη να διαμορφώνονται στα 517 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 259 εκατ. ευρώ προορίζονται για τη διανομή μερίσματος στους μετόχους. Τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 7,5 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 11,5 εκατ. σε ετήσια βάση. Και όχι μόνο αυτό αλλά η διοίκηση σκοπεύει να μοιράσει προμέρισμα για φέτος ύψους 111 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει συμπληρώσει 9 μήνες ανόδου, γράφοντας την Πέμπτη (31/7) υψηλό 15 ετών στις 1.994 μονάδες, δηλαδή μια ανάσα πριν από τις 2.000 μονάδες.

Στις 7 Αυγούστου πρόκειται να γίνει η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, με το rebalancing να λαμβάνει χώρα στις 26 Αυγούστου. Δεν είναι βέβαιη η συμμετοχή στον δείκτη της TITAN και της Motor Oil. Επίσης, στις 22 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η αναθεώρηση των δεικτών FTSE Russell.