Ο χρυσός υποχώρησε την Πέμπτη (14/8), καθώς τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και η πτώση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας αύξησαν τις αποδόσεις του δολαρίου και του αμερικανικού ομοσπονδιακού δημοσίου, μειώνοντας τις πιθανότητες μιας υπερβολικά μεγάλης μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.
Η τιμή spot του χρυσού υποχώρησε κατά 0,5% στα 3.337,21 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στις ΗΠΑ για παράδοση Δεκεμβρίου διαμορφώθηκαν κατά 0,7% χαμηλότερα στα 3.383,2 δολάρια.
Ο δείκτης του δολαρίου σημείωσε άνοδο 0,5% από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων, καθιστώντας τον χρυσό λιγότερο ελκυστικό για τους αγοραστές εκτός ΗΠΑ, ενώ οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκαν από το χαμηλό μιας εβδομάδας.
Τα ισχυρότερα στοιχεία για τις τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ περιόρισαν τα στοιχήματα για μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα τον επόμενο μήνα. Το Υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 3,3% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για 2,5%, ενώ οι εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας ήταν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες, στις 224.000 έναντι 228.000 που προβλέπονταν.
«Ο χρυσός διαπραγματεύεται χαμηλότερα καθώς η ισχυρότερη από την αναμενόμενη απόδοση του δείκτη παραγωγού τιμών των ΗΠΑ (PPI) ενδέχεται να μειώσει τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων, καθώς αυτές τροφοδοτούν και την αύξηση του πληθωρισμού PCE για τον Ιούλιο, πιθανώς διατηρώντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επιφυλακτική όσον αφορά τις μειώσεις των επιτοκίων», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank, Όλε Χάνσεν.
«Συνολικά, πάντως, δεν αλλάζει η αισιόδοξη άποψή μας για τον χρυσό, καθώς η Fed τελικά θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της καταπολέμησης του πληθωρισμού ή της στήριξης της οικονομίας», είπε.
«Ο χρυσός θα επιταχύνει ξανά μετά τις μειώσεις των επιτοκίων»
Ο χρυσός, ένα παραδοσιακό καταφύγιο σε περιόδους οικονομικής ή γεωπολιτικής έντασης, τείνει να επωφελείται από τα χαμηλά επιτόκια.
«Δεν πιστεύουμε ότι το ράλι έχει σταματήσει — απλώς εδραιώνεται, με τις ανοδικούς τάσεις να περιμένουν έναν νέο καταλύτη. Οι μειώσεις των επιτοκίων θα είναι αυτές που θα αναζωπυρώσουν το ράλι», δήλωσε ο Κίριλ Κιριλένκο, ανώτερος αναλυτής πολύτιμων μετάλλων στην CRU. «Ο χρυσός πιθανότατα θα ξαναδοκιμάσει το ιστορικό υψηλό των 3.500 δολαρίων μέχρι το τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου», πρόσθεσε ο Κιριλένκο.
Η τιμή spot του ασημιού έχασε 1,3% στα 37,97 δολάρια ανά ουγγιά, η πλατίνα κέρδισε 1,1% στα 1.354,33 δολάρια και το παλλάδιο αυξήθηκε 2% στα 1.144,5 δολάρια.