Ανοδικό ξεκίνημα για τη Wall Street, εν αναμονή της ομιλίας Πάουελ

Οι μετοχές στη Wall Street κινούνται ανοδικά καθώς οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον την ομιλία του Fed Τζέρομ Πάουελ στο Τζάκσον Χολ

Wall Street © EPA/JUSTIN LANE

Οι μετοχές στην Wall Street σημειώνουν  άνοδο την Παρασκευή, πριν από την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζέρομ Πάουελ, στο Τζάκσον Χολ. Οι επενδυτές θα αναζητήσουν ενδείξεις για την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Ανακάμπτει και ο S&P 500 μετά από 5 πτωτικές συνεδριάσεις.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones άνοιξε με άνοδο0,59% στις μονάδες 45.049, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύεται κατά 0,25% στις 21.156 μονάδες  στις 11.716,08 μονάδες και ο ι ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, σημειώνει άνοδο 0,44% στις6.938  μονάδες.

Οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον την ομιλία του Πάουελ, ελπίζοντας να αποκτήσουν σαφήνεια σχετικά με τις προοπτικές των επιτοκίων. Σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch, οι αγορές εκτιμούν ότι υπάρχει 75% πιθανότητα μείωσης κατά ένα τέταρτο του σημείου κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Πρόσφατα, η προοπτική χαμηλότερων επιτοκίων συνέβαλε στην ενίσχυση τμημάτων της αγοράς που δεν επωφελήθηκαν από την άνοδο της φετινής χρονιάς, με τους επενδυτές να αποχωρούν από τις τεχνολογικές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης και να στρέφονται προς τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης και τις μετοχές αξίας. Ωστόσο, μια πιο επιθετική προοπτική από τον Πάουελ θα μπορούσε να ρίξει κρύο νερό στην αγορά.

«Νομίζω ότι η Fed και αυτό που ο Πάουελ θα προσπαθήσει να να επικοινωνήσει είναι μια εξήγηση και μια αιτιολόγηση για την Fed να ξεκινήσει μια διαδικασία μείωσης των επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Τζιμ Κάρον της Morgan Stanley Investment Management την Πέμπτη στο «Closing Bell» του CNBC. «Και νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να στηρίξει τις αγορές».

Αυτό θα μπορούσε να καθορίσει την κατεύθυνση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών για μια χρηματιστηριακή αγορά που βρίσκεται υπό πίεση. Κατά το κλείσιμο της Πέμπτης, και οι τρεις κύριοι δείκτες κατευθύνονταν προς μια εβδομάδα με απώλειες. Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει 1,2% από την αρχή της εβδομάδας, ενώ ο Nasdaq έχει υποχωρήσει 2,4%. Ο Dow των 30 μετοχών είναι σε πορεία για πτώση περίπου 0,4%.

Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης S&P 500 Equal Weight Index παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος για την εβδομάδα.

Τα ETF Bitcoin κατέγραψαν την Πέμπτη την πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση εκροών, φέρνοντας το συνολικό ποσό για την εβδομάδα στα 1,15 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με την SoSoValue, τα ETF είναι τώρα σε πορεία για την μεγαλύτερη εβδομάδα καθαρών εκροών από τις 28 Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, τα ETF ether σημείωσαν εισροές 287,6 εκατομμυρίων δολαρίων την Πέμπτη, διακόπτοντας μια τετραήμερη σειρά εκροών. Ωστόσο, τα εν λόγω αμοιβαία κεφάλαια είναι συνολικά σε πορεία για την πρώτη εβδομάδα καθαρών εκροών (578,9 εκατομμύρια δολάρια) από τις 9 Μαΐου και την μεγαλύτερη εβδομάδα εκροών που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η Nvidia, η αγαπημένη εταιρεία chip τεχνητής νοημοσύνης έπεσε περισσότερο από 1% μετά από πληροφορίες ότι ζήτησε από ορισμένους προμηθευτές εξαρτημάτων της να σταματήσουν την παραγωγή των μονάδων επεξεργασίας γραφικών H20. Η εταιρεία φέρεται επίσης να βρίσκεται σε συνομιλίες με την αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με την αποστολή ενός πιο προηγμένου chip στην Κίνα.