Το πετρέλαιο ενισχύεται καθώς η μειούμενη προοπτική ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μειώνει την πιθανότητα περισσότερων ρωσικών προμηθειών να φτάσουν στις ευρύτερες αγορές στο άμεσο μέλλον.
Η τιμή του αμερικανικού αργού WTI αυξήθηκε 0,7%, ξεπερνώντας τα 64 δολάρια το βαρέλι και τα 68 δολ. το Brent με άνοδο 0,5%, ανατρέποντας τις αρχικές απώλειες, μετά τις δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς ότι η συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θα γίνει».
Η συνάντηση θεωρούνταν βήμα προς μια ειρηνευτική συμφωνία που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για χαλάρωση των περιορισμών στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται επίσης να εκδώσει δήλωση για τη Ρωσία και την Ουκρανία αργότερα, οδηγώντας τους traders να προετοιμαστούν για αυστηρότερες κυρώσεις στις ενεργειακές αποστολές της Μόσχας.
«Ο Τραμπ θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει πραγματικά να επιβάλει κυρώσεις ή να δώσει στις διαπραγματεύσεις άλλη μια ευκαιρία», δήλωσε η Ρεμπέκα Μπάμπιν, ανώτερη trader ενέργειας στην CIBC Private Wealth Group. Ωστόσο, «η αγορά έχει συνηθίσει να πετιέται το κουτί στο μέλλον, επομένως το ασφάλιστρο κινδύνου είναι πολύ ελάχιστο».
Η Ουκρανία έχει εντείνει τις επιθέσεις με drones στις πετρελαϊκές υποδομές της Ρωσίας τον τελευταίο μήνα, με πιο πρόσφατες να χτυπούν δύο διυλιστήρια. Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της Μόσχας μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων που συγκέντρωσε το Bloomberg, αφού η Ουκρανία ενέτεινε τις επιθέσεις της.
Η εξέλιξη έρχεται καθώς ο εμπορικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Πίτερ Ναβάρο, ενέτεινε την πίεση στην Ινδία να σταματήσει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου, αφού η Ουάσινγκτον διπλασίασε τον δασμό στις εισαγωγές από τη χώρα στο 50%.
Ωστόσο, οι προοπτικές παραμένουν γενικά πτωτικές. Οι αγορές πετρελαίου αναμένεται ευρέως να εισέλθουν σε πλεόνασμα προς το τέλος του έτους, καθώς η υψηλότερη παραγωγή από τη συμμαχία ΟΠΕΚ+ και εκτός της ομάδας υπερκαλύπτει τη ζήτηση. Η ομάδα παραγωγών πρόκειται να συναντηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου, αλλά δεν έχουν διεξαχθεί ακόμη συνομιλίες για τις επόμενες κινήσεις της, σύμφωνα με ανώτερο εκπρόσωπο του ΟΠΕΚ.
Η εμπορική δραστηριότητα αυτή την εβδομάδα ήταν επίσης συγκρατημένη ενόψει του Σαββατοκύριακου της Ημέρας Εργασίας στις ΗΠΑ, συμβάλλοντας σε ασταθείς κινήσεις.