Με τον S&P στις 6.563 μονάδες και ιστορικά υψηλά στις 6.578, μετά τα στοιχεία για την ανεργία και το CPI που δεν ήταν και τα καλύτερα σε σχέση με αυτά που περίμεναν οι αναλυτές, είναι διάχυτη η άποψη πλέον στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ότι η Fed θα πατήσει το κουμπί και θα ρίξει τα επιτόκια. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι συναλλαγές ξαναβλέπουν τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ ο Γενικός Δείκτης ξαναβλέπει μετά από 10 συνεδριάσεις τις 2.040 μονάδες (από τις 28 Αυγούστου).
Το σημαντικό είναι ότι όσο απομακρύνεται ο Δείκτης πάνω από τις 2.000 μονάδες, τόσο λιγοστεύουν τα περιθώρια να επιστρέψει η αγορά κάτω από τις 1950, σημειώνουν οι αναλυτές. Στις αρχές της εβδομάδας, η αγορά βρέθηκε στις 2.004 μονάδες και την περασμένη εβδομάδα «έγραψε» δύο φορές τις 1995, «τρομάζοντας» ίσως πολλούς που θεώρησαν ότι συμπληρώνονται πέντε μήνες ανοδικής κίνησης με έναρξη το sell off της 7ης Απριλίου και τις 1455 μονάδες.
H αγορά εργασίας στις ΗΠΑ αποδεικνύεται πιο αδύναμη από ό,τι αρχικά εκτιμούσαν οι αρμόδιες αρχές, καθώς νέα στοιχεία αποκάλυψαν δραστική μείωση στις αρχικές εκτιμήσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Στο 2,9% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, από το 2,7% του Ιουλίου.
Η προσοχή στρέφεται στις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια. Σήμερα Πέμπτη 11/9 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 2%, όπως αναμενόταν, επικαλούμενη σταθερό πληθωρισμό και «σχετικά ευνοϊκή» πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης.
Kατά τα άλλα, Τιτάν, ΑΔΜΗΕ, HelleniQ Energy, ΕλβαλΧαλκόρ, Βιοχάλκο, Quest, MOH, Αegean, Εθνική και Πειραιώς (από τις τράπεζες), ήταν οι μετοχές που κάνουν το αποφασιστικό βήμα για να αλλάξει η αγορά σελίδα μετά από δύο εβδομάδες συσσώρευσης.
Στο επίκεντρο βρίσκεται πλέον η μετοχή της HelleniQ Energy, μετά την επισημοποίηση του ισχυρού ενδιαφέροντος του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού της Chevron για την έναρξη ερευνητικών δραστηριοτήτων και γεωτρήσεων με σκοπό τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονθράκων στα ανοικτά της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Κέρδη σχεδόν 4%, με κλείσιμο στα 8,60 ευρώ και 518 χιλιάδες κομμάτια. Μεγάλοι όγκοι στη μετοχή, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι είχαν παρατηρηθεί από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου.
Στις τράπεζες, παρά τις μικρές διακυμάνσεις και το αρνητικό πρόσημο (Πειραιώς), η ΕΤΕ έκλεισε με +1,4% στα 12,27 ευρώ με 1,5 εκατ. tεμάχια. Πάνω από 5,6 εκατ. τεμάχια άλλαξαν χέρια στην Πειραιώς, στα 6,97 ευρώ με άνοδο λίγο πάνω από 1%. Οριακές οι πιέσεις στην Eurobank, στα 3,24 ευρώ με 9,5 εκατ. τεμάχια και στην Alpha στα 3,468 ευρώ με 7,14 εκατ. τεμάχια.
Χαμηλοί όγκοι στην Aegean, με κέρδη 1,8%, στα 14,18 ευρώ και μόλις 78 χιλιάδες κομμάτια. Κοντά στο 1% τα κέρδη στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 22,68 ευρώ, πάνω από 2% η άνοδος για την ΜΟΗ, στα 25,30 ευρώ. Κέρδη 3,45% η Βιοχάλκο, στα 6,60 με 251 χιλιάδες όγκο, καθώς ευνοείται από τα πολύ καλά οικονομικά μεγέθη των θυγατρικών της, όπως της ΕλβαλΧαλκόρ. Η τελευταία έκλεισε με άνοδο 5,2%, στα 2,82 ευρώ. Κέρδη 2,6% ο ΑΔΜΗΕ, στα 3,28 ευρώ.