Πτώση 1,5% στην εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά κέρδη 38% από την αρχή του χρόνου, με τον Γενικό Δείκτη να τερματίζει σήμερα Παρασκευή στις 2.030 μονάδες. Η αγορά έχασε έδαφος την εβδομάδα που πέρασε, διατήρησε ωστόσο μια απόσταση ασφαλείας από τις κομβικές 2.000 μονάδες.
Το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν σαφώς πιο επιλεκτικό, καθώς η αίσθηση που αφήνουν τα αποτελέσματα δεν είναι καθολικά θετική. Παρόλα αυτά, στο σύνολο η συνεισφορά των θυγατρικών της Βιοχάλκο καθώς και η μητρική εταιρεία αναπτέρωσε τις ελπίδες για μια χρήση ανάλογη με τα ιστορικά ρεκόρ κερδοφορίας που καταγράφηκαν το 2024.
Στις 51 εταιρείες που έχουν δημοσιεύσει ως τώρα, ο κύκλος εργασιών είναι αυξημένος κατά 4,3%, τα λειτουργικά κέρδη αυξημένα κατά 3,8% και η καθαρή κερδοφορία οριακά μειωμένη κατά 1,3%. Αν εξαιρεθεί από την περίμετρο ο ενεργειακός κλάδος, η εικόνα δείχνει πολύ καλύτερη με τα καθαρά και τα λειτουργικά κέρδη να αυξάνονται κατά 19%, γεγονός που αποτελεί μια καλή ένδειξη για τα μερίσματα που θα μοιραστούν και την επόμενη χρονιά, σημειώνει σε ανάλυσή της η Beta Χρηματιστηριακή.
Ήδη τα ανακοινωμένα προμερίσματα που θα μοιραστούν ως το τέλος του 2025 έχουν υπερβεί τα 750 εκατ. ευρώ, μια επίδοση πρωτοφανής στην ιστορικότητα του τετάρτου τριμήνου του ΧΑ.
Η περίοδος που ξεκινάει από τη Δευτέρα ωστόσο χαρακτηρίζεται από απαιτητικές κεφαλαιακές δράσεις υψηλής έντασης (~2 δισ. ευρώ) που ενδεχομένως θα δοκιμάσουν τις αντοχές ρευστότητας της αγοράς, καθώς αναμένεται να επιταχυνθούν μέσα στον Οκτώβριο με συνδυασμό προσφορών μετοχικών και ομολογιακών εκδόσεων. Παρά το ότι φέτος οι συναλλαγές στο ΧΑ έχουν βελτιωθεί σε σχέση με πέρυσι κατά 50% ενισχύοντας το «placement capacity» της αγοράς, ο βαθμός δυσκολίας είναι υψηλός δεδομένης της χρονικής εγγύτητας των εν εξελίξει εγχειρημάτων.
Πάνω από 300 εκατ. ευρώ έγιναν στις δημοπρασίες με τον συνολικό τζίρο στα 464,5 εκατ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια του rebalancing δεν παρατηρήθηκαν μεγάλες κινήσεις. Στη Metlen που εισήλθε στον FTSE 100 του Λονδίνου άλλαξαν χέρια 432 χιλιάδες, με τη μετοχή εκεί που ενισχυόταν όλη τη μέρα να κλείνει με απώλειες 1,27% στα 50,50 ευρώ. Ευνοημένοι η Cenergy με 168 χιλιάδες κομμάτια στις δημοπρασίες, ο ΟΠΑΠ με 690 χιλιάδες, η ΕλβαλΧαλκόρ με συναλλαγές 1,6 εκατ. τεμάχια και ιστορικά υψηλά στα 2,93 ευρώ. Στη HelleniQ Energy που έκλεισε με +2,23%, στα 8,49 ευρώ άλλαξαν χέρια 335 χιλιάδες κομμάτια και στην ΜΟΗ με +2,27%, στα 26,18 ευρώ περί τις 365 χιλιάδες.
Εισροές στην Κύπρου που εισήλθε στον FTSE Russell της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, η μετοχή έκλεισε στα 7,70 ευρώ και με κέρδη 2,67%, έγιναν 16 εκατ. τεμάχια με συναλλαγές 122 εκατ. ευρώ. Εκροές είχαμε στην ΕΤΕ που έκλεισε με πτώση πάνω από 2% και 5,7 εκατ. τεμάχια συναλλαγές, εκ των οποίων τα 3,5 εκατ. έγιναν στις δημοπρασίες. Στην Alpha που υποχώρησε 0,53% έγιναν 13 εκατ. τεμάχια εκ των τα 7 εκατ. στις δημοπρασίες και το rebalancing. Στην Optima έγιναν 800 χιλιάδες κομμάτια και συνολικά 1,4 εκατ. τεμάχια με την μετοχή στο -2%. Τέλος στον ΑΔΜΗΕ που επίσης υποχώρησε πάνω από 2% έγιναν στα auctions 200 χιλιάδες όγκος και συνολικά 481 χιλιάδες τεμάχια.