Με τις συναλλαγές στα 210 εκατ. ευρώ, ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με άνοδο 0,96% στις 2076 μονάδες, ενώ είχε βρεθεί και πιο ψηλά μέσα στη μέρα, στις 2088. Τα κέρδη στην εβδομάδα ήταν της τάξης του 2,22% και από την αρχή του χρόνου η άνοδος ξεπερνάει το 40%.
Πάντως, για πρώτη φορά μετά τα υψηλά των 2135 στις 14 Αυγούστου, το Χρηματιστήριο διεκδικεί το να διασπάσει πάλι τις 2.100. Είναι κάτι που θα φανεί τις επόμενες μέρες. Άλλωστε, στις 7/10 αναμένεται η ετυμηγορία του FTSE ως προς το αν το Χ.Α. θα επιστρέψει στα ώριμα χρηματιστήρια μετά από δεκαπέντε χρόνια.
Νέα πολυετή υψηλά για Eurobank και Πειραιώς, ενώ η αντίδραση κορυφώθηκε για την Alpha και την Εθνική. Η Eurobank έγραψε άνοδο 3,26%, η Alpha Bank 2,29%, η Εθνική Τράπεζα 3,44%, η Τράπεζα Πειραιώς 1,72%, η Οptima 2,33% και η Κύπρου αμετάβλητη. Στα 3,51 ευρώ η Eurobank, στα 3,75 η Alpha, στα 7,46 ευρώ η Πειραιώς, στα 13,23 η Εθνική και στα 8,08 ευρώ η Κύπρου. Εξελίξεις είχαμε σήμερα και στην δημόσια πρόταση του Euronext προς την ΕΧΑΕ, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δίνει το πράσινο φως για να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία.
H τιμή της μετοχής του Euronext έχει υποχωρήσει σημαντικά (από τα 149 ευρώ που έγινε η δημόσια πρόταση) και μάλιστα με την τωρινή τιμή στα 125,4 ευρώ η σχέση ανταλλαγής δίνει τιμή για την ΕΧΑΕ 6,27 ευρώ και όχι 7,14 ευρώ που είχε ανακοινωθεί όταν έγινε η βελτιωμένη προσφορά στο τέλος Ιουλίου. Η δημόσια πρόταση θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών και όχι με μετρητά αναφέρουν πληροφορίες, ενώ ενδιαφέρον θα έχει και η στάση των funds που έχουν μπει στη μετοχή της ΕΧΑΕ από τον Αύγουστο.
Νέα υψηλά και αντίδραση για την Βιοχάλκο στα 7,77 ευρώ με 142 χιλιάδες όγκο, κέρδη 1,38% για τα ΕΛΠΕ που δείχνουν να σταθεροποιούνται περί τα 8,45 ευρώ, άνοδος 1,81% για την Τιτάν στα 36,55 ευρώ, ενώ πτώση πάνω από 3% για την Ιντραλότ στο 1,22 ευρώ.
Eξελίξεις δε, και από τις εταιρείες των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων. Η Τζιρακιάν έκλεισε με άνοδο 9,51%, στο 1,44 ευρώ, καθώς ήρθε σε συμφωνία με τις τράπεζες για τα δάνεια. Σύμφωνα με την εταιρεία την 30/06/2025 ολοκληρώθηκε η πενταετής ρύθμιση των συμβάσεων δανείων που είχαν συναφθεί με τις πιστώτριες τράπεζες Πειραιώς Α.Ε. και Eurobank Ergasias Α.Ε. μετά της ορισθείσας διαχειρίστριας της DoValue.
Η Εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τα εν λόγω πιστωτικά ιδρύματα και διαχειριστές προκειμένου να συμφωνηθεί η αναχρηματοδότηση και ρύθμιση των δανείων.