Η παραίτηση του Σεμπαστιάν Λεκορνί από την πρωθυπουργία της Γαλλίας, η σιωπή από το Παλάτι των Ηλυσίων για τις επόμενες κινήσεις και η ηχηρή αντίδραση των αγορών καθρεφτίζουν τη μεγάλη σύγχυση και αγωνία που επικρατεί για το πολιτικό και οικονομικό μέλλον μιας από τις ισχυρότερες χώρες-μέλη στην Ευρωζώνη. Με το σενάριο των πρόωρων εκλογών να έρχεται ξανά στο προσκήνιο και τον κίνδυνο να προκύψει ένα ακόμη πιο πολωμένο κοινοβουλευτικό σώμα, οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων της Γαλλίας σημείωναν σημαντική πτώση από νωρίς τη Δευτέρα, συμπαρασύροντας το ευρώ στο χαμηλό δεκαπενθημέρου έναντι του δολαρίου.
Ακόμα πιο απευκταίο σενάριο είναι να υποβάλει παραίτηση ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, πριν την ολοκλήρωση της θητείας του το 2027, αν και το άμεσο ερώτημα είναι εάν θα ορίσει νέο πρωθυπουργό. Κρίσιμη αναμένεται να είναι η αυριανή ομιλία του Λεκορνί στην Εθνοσυνέλευση. Οικονομικοί αναλυτές που μίλησαν στο πρακτορείο Bloomberg φοβούνται μήπως αυτό το κλίμα αστάθειας επηρεάσει τον υπόλοιπο τραπεζικό κλάδο της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι ευρωπαϊκές τράπεζες διατηρούν στους ισολογισμούς τους περίπου 500 δισ. ευρώ σε γαλλικά ομόλογα.
Δεν είναι τυχαίο που οι μετοχές των BNP Paribas και Societe Generale παρουσίαζαν ενδοσυνεδριακές απώλειες άνω του 5%, με τον χρηματιστηριακό δείκτη Cac40 στο Παρίσι να υποχωρεί έως και 2% πριν ανακόψει τις απώλειες στο 1,5%. Το κόστος εξυπηρέτησης του 10ετούς χρέους της Γαλλίας αναρριχήθηκε έως τις 11 μονάδες βάσης στο 3,587%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Κατά συνέπεια, η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς γερμανικού και γαλλικού ομολόγου έφτασε στο υψηλό έτους, δηλαδή στις 89 μ.β.
Είναι ειρωνικό, δε, ότι η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Γαλλίας κινείται σε επίπεδα ανάλογα με της Ιταλίας, ενός κράτους-μέλους της Ευρωζώνης που εδώ και χρόνια βρίσκεται στο στόχαστρο των αγορών λόγω του υψηλού χρέους της. Νωρίς τη Δευτέρα, ωστόσο, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου κινούνταν στο 3,54%, δηλαδή στο χαμηλότερο από τα μέσα Σεπτεμβρίου καθώς η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης -μετά τη γερμανική και τη γαλλική- στοχεύει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ μέχρι τα τέλη του 2025 αντί αντίστοιχου 5,4% που προβλέπεται για τη Γαλλία.
Οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο λόγω της αδυναμίας του πολιτικού κόσμου στη Γαλλία να συμφωνήσουν για τον προϋπολογισμό και της διακοπής των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα ο χρυσός να οδηγείται σε νέο ιστορικό υψηλό τη Δευτέρα και ειδικότερα να ξεπερνά τα 3.900 δολάρια την ουγκιά.
Στο επίκεντρο της πολιτικής κρίσης στη Γαλλίας βρίσκεται η αδυναμία των πολιτικών κομμάτων να βρουν μια χρυσή τομή ώστε να δαμαστεί το δημόσιο χρέος της χώρας, το οποίο κινείται στο 114% του ΑΕΠ. Μετά τις πρόωρες εκλογές που κήρυξε ο Μακρόν πέρσι το καλοκαίρι, ούτε ο Μισέλ Μπαρνιέ, ούτε ο Φρανσουά Μπαϊρού ή ο Σεμπαστιάν Λεκορνί δεν κατάφεραν να κερδίσουν τη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων για τον προϋπολογισμό.
Μια νέα διάλυση της Εθνοσυνέλευσης μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση του ακροδεξιού κόμματος της Μαρί Λεπέν, Εθνική Συσπείρωση, σε μια περίοδο που ανάλογες τάσεις επικρατούν στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό το αντιευρωπαϊκό πνεύμα δυσχεραίνει τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων και διχάζει την Ε.Ε την ώρα που είναι απαραίτητο να υπάρχει συναίνεση σε καίρια θέματα όπως είναι η άμυνα.
Αυτή η κρίση εμπιστοσύνης αντανακλάται στην αποδυνάμωση του ευρώ, το οποίο κινήθηκε τη Δευτέρα σε επίπεδα χαμηλότερα των 1,167 δολαρίων. Η αιφνίδια παραίτηση του Λεκορνί, τερματίζοντας τη συντομότερη πρωθυπουργία από την ίδρυση της 5η Δημοκρατίας το 1958, ήρθε αφού το κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό επειδή ήθελε να συμμετέχουν περισσότερα μέλη του στο υπουργικό συμβούλιο.
Φημολογείται πως ο Λεκορνί είχε σημειώσει πρόοδο με τους Σοσιαλιστές για τον προϋπολογισμό σε αντίθεση με τον προκάτοχο του, Μπαϊρού. Ένα από τα ακανθώδη ζητήματα στη σύντομη διακυβέρνηση του Λερκορνί, ο οποίος είναι ο 5ος πρωθυπουργός της Γαλλίας που έχει υποβάλει παραίτηση μέσα σε μια διετία, ήταν ο φόρος Ζίκμαν για τους πλουσιότερους της χώρας, ένα μέτρο που καταδίκασε δημόσια ο Μπερνάρ Αρνό του ομίλου LVMH.