Μετρημένες στα δάχτυλα είναι οι μετοχές που έκαναν τη διαφορά σε μία άνευρη έως και ανιαρή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την Ελλάκτωρ πρωταγωνιστή. Παρήγορο το γεγονός ότι οι 900 μονάδες παραμένουν στον ορίζοντα, παρά το γεγονός ότι οι ξένες αγορές επιδίδονται στο ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο, όπως συμβαίνει τις τέσσερις τελευταίες μέρες στη Wall Street. Kατά τα άλλα, ούτε καν οι δημοπρασίες δεν χρειάστηκαν για τη διαμόρφωση του γενικού δείκτη. Μία ακόμα άνευρη συνεδρίαση για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, στην καρδιά του καλοκαιριού, με τις συναλλαγές, όπως είναι αναμενόμενο, ιδιαίτερα πιεσμένες. 

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 895,29 μονάδες με ελαφρώς ανοδική μεταβολή 0,15%, ενώ οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 33,9 εκατ. ευρώ, αλλά με την αξία των πακέτων κοντά στα 8 εκατ. ευρώ, ο καθαρός τζίρος διαμορφώθηκε στα… 26 εκατ. ευρώ. Η Ελλάκτωρ βρέθηκε στο επίκεντρο, αλλά και ο κατασκευαστικός κλάδος (Άβαξ, Εκτέρ, Τεχνική Ολυμπιακή) ξαφνιάζοντας τους πωλητές, που είδαν να απορροφάται η προσφορά, κόβοντας τη φόρα σε πιθανούς σορτάκηδες, καθώς σήμερα 13/8 εισήλθαν προς διαπραγμάτευση οι 133,92 εκατ. νέες μετοχές που προέκυψαν από την ΑΜΚ των 120,5 εκατ. Εκεί που αναμενόταν να απορροφηθεί η προσφορά λόγω της πληθώρας των νέων μετοχών, συνέβη το αντίθετο, προκαλώντας συνθήκες ευφορίας για την επόμενη μέρα του ομίλου.

Η Ελλάδα στο ραντάρ των ξένων επενδυτών

Στο μεταξύ, μπορεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό να παρατηρείται άπνοια, ωστόσο, οι ξένοι έχουν βάλει στο ραντάρ τους την Ελλάδα. Το γεγονός ότι η εγχώρια κεφαλαιαγορά παρουσιάζει μερισματικές αποδόσεις 3,5%, ή p/e πάνω από 10%, όταν τα αντίστοιχα μεγέθη διαμορφώνονται για την Ευρώπη σε 1,6% και άνω του 22% (από τις εκθέσεις των Citigroup και Jefferies), είναι πιθανό ότι ενόψει της αναπροσαρμογής των χαρτοφυλακίων των ξένων από τον Σεπτέμβριο και μέχρι τον Νοέμβριο, ενόψει του 2022, το Χ.Α. να επιστρέψει στις θετικές αποδόσεις. Ειδικά για τις τράπεζες, παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν ότι δεν έχουν τιμολογηθεί ούτε στα stress tests, αλλά ούτε και η θετική επίπτωση του αναβαλλόμενου φόρου.

Οι ξένοι οίκοι (Citigroup) ανησυχούν για τις επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς αυξάνεται τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων, όσο και των διασωληνωμένων, ενώ οι εμβολιασμοί έχουν κατεβάσει ταχύτητα.

Πάντως, τα στοιχεία από τον τουρισμό δείχνουν ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για τουρισμό στο 50% του 2019 και έσοδα στο αντίστοιχο ποσοστό, κάτι λιγότερο από 10 δις. Ευρώ.

ΧΑ: Η εικόνα στο ταμπλό

Ελαφρώς θετική μεταβολή για την Alpha, διατηρώντας το 1,146 ευρώ, αλλά μικρές απώλειες στα 2,43 για την ΕΤΕ, στα 0,79 ευρώ για την Eurobank και στο 1,41 ευρώ η Πειραιώς. Ο τραπεζικός δείκτης διατηρήθηκε πάνω από την στήριξη των 550 μονάδων.

Η Ελλάκτωρ από το 1,32 που ξεκίνησε βρέθηκε στο 1,50 ευρώ για να κλείσει πάνω από 1,46 ευρώ και εντυπωσιακό όγκο 3,9 εκατ. Τεμαχίων. Η μετοχή σημείωσε ποσοστιαία άνοδο 7,7%. Κέρδη 4,7% για την Άβαξ, στα 9,52 ευρώ ενισχύθηκε η ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ με ούτε καν 10 χιλιάδες κομμάτια και πάνω από 45 η αντίδραση για την Τεχνική Ολυμπιακή. Από τα blue chips ξεχώρισε η αντίδραση της Aegean, στα 5,22 ευρώ και κέρδη 1,9% και 1,3% η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, στα 11,80 ευρώ.