Με πτώση άνοιξαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο και πάλι στη Γαλλία, μετά την ανακοίνωση του γραφείου του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι μέσα στη μέρα αναμένεται να επιλέξει νέο πρωθυπουργό. Οι τράπεζες σημειώνουν πτώση, ενώ κέρδη καταγράφουν μεταλλευτικές και τεχνολογικές εταιρείες.
Πτώση σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, με τις τράπεζες να κινούνται σε αρνητικό έδαφος και τα κέρδη των μεταλλευτικών και τεχνολογικών μετοχών να βοηθούν στον περιορισμό των απωλειών.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 δείκτης με πτώση 0,18 στις 572,68 μονάδες, αλλά παραμένει κοντά στα υψηλά επίπεδα ρεκόρ της προηγούμενης συνεδρίασης. Ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 1,2% ενώ ο κλάδος πρώτων υλών ήταν ενισχυμένος κατά 1,4% και οι μετοχές τεχνολογίας κατέγραψαν άνοδο 0,4%.
Ο δείκτης DAX στη Γερμανία ενισχύεται οριακά κατά 0,06%, ενώ ο CAC 40 στη Γαλλία σημειώνει άνοδο 0,08%. Στη Βρετανία ο δείκτης FTSE 100 μετά από ένα ρεκόρ κλεισίματος στην προηγούμενη συνεδρίαση, σημειώνει πτώση 0,42%, ενώ η λίρα αποδυναμώθηκε. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB κινείται πτωτικά κατά 0,35%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί κατά 0,49%.
Οι μετοχές της HSBC υποχώρησαν κατά 6% στο Λονδίνο από τα σχεδόν ιστορικά υψηλά επίπεδα, μετά την ανακοίνωση της βρετανικής τράπεζας για τα σχέδιά της να εξαγοράσει τις μειοψηφικές συμμετοχές στην θυγατρική της Hang Seng Bank, στην οποία κατέχει την πλειοψηφία, σε μια συναλλαγή αξίας περίπου 13,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Αν και η στρατηγική λογική είναι πειστική και η χρήση του κεφαλαίου φαίνεται συνολικά λογική, αναμένουμε ότι οι επενδυτές θα αμφισβητήσουν το γιατί τώρα και σε αυτή την τιμή», έγραψε ο αναλυτής της Citi Andrew Coombs.
Η Hang Seng Bank έχει δεχτεί κριτική για την απόδοσή της και την έκθεσή της στις αγορές ακινήτων στο Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα.
Η HSBC ήταν η μετοχή με τη μεγαλύτερη πτώση στον FTSE 100 νωρίς το πρωί και αναμένεται να σημειώσει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις αρχές Απριλίου. Παρά την πτώση η μετοχή εξακολουθεί καταγράφει άνοδο άνω του 25% από τις αρχές του έτους.
Η προσοχή της αγοράς στρέφεται και πάλι στη Γαλλία την Πέμπτη, μετά την χθεσινή δήλωση του Μακρόν ότι θα ορίσει νέο πρωθυπουργό τις επόμενες 48 ώρες, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Σεμπαστιάν Λεκορνί τη Δευτέρα. Ο Μακρόν καλείται να επιλέξει έναν πρωθυπουργό που δεν θα είναι άλλος ένας κεντρώος σύμμαχος.
Ο Μακρόν είχε δώσει στον Λεκορνί 48 ώρες για να συζητήσει με τα αντίπαλα κόμματα σχετικά με την εξεύρεση λύσης στο πολιτικό αδιέξοδο που έχει κυριεύσει τη Γαλλία και έναν τρόπο να αποφευχθεί η διάλυση του κοινοβουλίου και η προκήρυξη νέων εκλογών.
Ο Λεκορνί δήλωσε ότι η πλειοψηφία των βουλευτών αντιτάχθηκε στη διάλυση του κοινοβουλίου και ότι υπάρχει μια πλατφόρμα για σταθερότητα. Μιλώντας την Τετάρτη, ο Λεκορνί δήλωσε ότι πιστεύει ότι θα είναι δυνατό να καταρτιστεί ένας προϋπολογισμός μέχρι το τέλος του έτους.
Στη Wall Street ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση 37,83 μονάδων (–0,12%), στις 32.394,25 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, έκλεισε με απώλειες 52,76 μονάδων (–0,45%), στις 11.716,08 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, υποχώρησε έκλεισε6,26 μονάδες (–0,16%), στις 3.971,27 μονάδες.