Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές οδήγησαν τον δείκτη από τα χαμηλά ημέρας στα κέρδη

Τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων δίνουν τον ρυθμό στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οριακά θετικά έκλεισε η εβδομάδα

Χρηματιστήριο© intime

Στο «τσακ» η εβδομάδα έκλεισε με κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έστω με 0,11% στον γενικό δείκτη. Έκανε την επαναφορά από τις 2.026 μονάδες, που ήταν το χαμηλό ημέρας, στις 2.061 και με κέρδη 0,26%.

Τα αποτελέσματα και οι επενδυτικές παρουσιάσεις των εισηγμένων εταιρειών συγκράτησαν τις εισαγόμενες πιέσεις της εβδομάδας που πέρασε, με τον γενικό δείκτη του ΧΑ να εμφανίζει οριακή θετική μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή. Η κερδοφορία των εταιρειών του Ομίλου Βιοχάλκο, των διυλιστηρίων και της ΔΕΗ μετατόπισε ανοδικά τα συνολικά μεγέθη των εισηγμένων, και πλέον -στις 35 εταιρείες που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα- η τάση στα λειτουργικά κέρδη δείχνει αύξηση 12,5%, φτάνοντας τα 6,9 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη εμφανίζουν άνοδο 17,6% στα 6,6 δισ. ευρώ, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για μια νέα χρονιά ορόσημο στα εταιρικά κέρδη. Παράλληλα, ο αριθμός των εταιριών που προχώρησαν ή θα προχωρήσουν φέτος σε προμερίσματα ή επιστροφές κεφαλαίου κατά το δ’ τρίμηνο του 2025 και το α’ τρίμηνο του 2026 ανέρχεται πλέον σε 18, με συνολικές χρηματικές διανομές 1 δισ. ευρώ. Οι επιδόσεις ρεκόρ δεν πέρασαν απαρατήρητες· δημιούργησαν στοχευμένο επενδυτικό ενδιαφέρον και αντιστάθμισαν τις πιέσεις σε εταιρίες που είτε βρίσκονται σε μεταβατικό επιχειρηματικό στάδιο είτε έχουν, προς το παρόν, εξαντλήσει τη σχετική ειδησεογραφία τους. Το ίδιο το Χρηματιστήριο εισέρχεται σε μια νέα φάση από την περασμένη Τετάρτη, εξέλιξη της οποίας οι επιπτώσεις δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί πλήρως από την Αγορά.

To νέο ιστορικό υψηλό της Βιοχάλκο, λόγω εισόδου στον MSCI Small Cap (μαζί με την θυγατρική της Cener), με κλείσιμο στα 10,24 ευρώ, το νέο υψηλό 16 ετών της ΔΕΗ στα 17,22, τα κέρδη 1,77% της δεικτοβαρούς Coca Cola, στα 41,32, η νέα άνοδος στα ΕΛΠΕ, το +2,05% της ΕΛΧΑ, το θετικό πρόσημο και η επαναφορά πάνω από τα 13 στην ΕΤΕ και το θετικό γύρισμα της Eurobank στα 3,40, το +3% της Quest, η νέα άνοδος στα 17,12 του ΟΤΕ και ο περιορισμός των απωλειών στην Πειραιώς στα 7 ευρώ, συνετέλεσαν στα κέρδη της αγοράς την Παρασκευή.

Πάνω από 201 εκατ. Ευρώ οι συναλλαγές, τίποτα δεν συνηγορεί στο ότι έρχεται rebalancing την Δευτέρα, με τις συναλλαγές και τα νέα υψηλά να αφορούν κυρίως τις μετοχές που ελέγχονται από την οικογένεια Στασινόπουλου, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ και Cener.

Πάνω από 1,8 εκατ. Κομμάτια άλλαξαν χέρια στην ΔΕΗ που έφτασε να χάνει λιγότερο από 1% μέσα στη μέρα, στα 24,16 ευρώ περιορίστηκαν οι απώλειες στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, πάνω από 336 χιλιάδες κομμάτια άλλαξαν χέρια στα ΕΛΠΕ, με τους αναλυτές να βλέπουν την έλευση αμερικανικών κεφαλαίων στις συγκεκριμένες μετοχές. Μειωμένοι όγκοι συναλλαγών στις τράπεζες, με περίπου 5,2 εκατ. Κομμάτια η Άλφα, λιγότερο από 2 εκατ. Η ΕΤΕ, περί τα 5 εκατ. Η Eurobank και ούτε 2 εκατ. η Πειραιώς.

Ξεχώρισε ο ΟΛΠ με +3,5%, καθώς η αγορά βλέπει πλέον την διακριτή διαφορά ανάμεσα στα αμερικανικά συμφέροντα για την Ελευσίνα και των Κινεζικών στον Πειραιά.