Wall Street: Μικρή άνοδος αλλά ο μήνας θα κλείσει με απώλειες

Θετικό άνοιγμα στη Wall Street μετά τη διακοπή, το οποίο όμως δεν θα αλλάξει τη συνολική αρνητική εικόνα του μήνα. Ωστόσο, ράλι ενόψει;

Wall Street © EPA/JUSTIN LANE

Ανοδικά κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street σήμερα Παρασκευή και παρότι οι συναλλαγές επηρεάστηκαν από μια διακοπή λειτουργίας στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο (CME). Η αγορά επιστρέφει μετά από την αργία των Ευχαριστιών, με τον Νοέμβριο να κλείνει με απώλειες για τους βασικούς δείκτες. Η σημερινή συνεδρίαση πάντως θα είναι σύντομη με τη Wall Street να κατεβάζει ρολά στις 8 ώρα Ελλάδας.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 84 μονάδες ή 0,2%, ενώ ο γενικός δείκτης S&P 500 και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq Composite ενισχύονται κατά 0,2% και 0,3% αντίστοιχα.

Η διαταραχή στο CME, που οφειλόταν σε «πρόβλημα ψύξης», θα μπορούσε θεωρητικά να επιφέρει μεγαλύτερη αστάθεια λόγω του μειωμένου όγκου συναλλαγών της Παρασκευής, όπου οι κινήσεις τιμών τείνουν να είναι πιο ακραίες. «Ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά θα εκμεταλλευτούν πιθανές διαφορές στις τιμές», δήλωσε ο Γκιγιέρμο Ερνάντεζ Σαμπέρε, επικεφαλής συναλλαγών στην εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων MPPM. «Η πλειοψηφία θα διακόψει τις συναλλαγές για λόγους κινδύνου μέχρι να επιλυθούν τα ζητήματα, διαφορετικά είναι πιθανές απώλειες», τόνισε.

Οι αγορές συναλλάγματος, οι οποίες συνέχισαν να διαπραγματεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, δεν παρουσίασαν σημαντική μεταβλητότητα μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας EBS.

Ο αδύναμος Νοέμβριος της Wall Street και η ελπίδα για ράλι

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα συναλλαγών του Νοεμβρίου, ενός μήνα που χαρακτηρίστηκε από την υποχώρηση των τεχνολογικών μετοχών. Οι αμφιβολίες σχετικά με τη μελλοντική κερδοφορία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης (AI) επηρέασαν αρνητικά τους κύριους δείκτες.

Ο Dow Jones και ο S&P 500 αναμένεται να διακόψουν ένα σερί έξι συνεχόμενων μηνών ανόδου, έχοντας σημειώσει ελαφρώς πτώση κατά τη διάρκεια του μήνα. Ο Nasdaq βρίσκεται σε τροχιά για το τέλος μιας επτάμηνης ανοδικής πορείας, έχοντας υποχωρήσει κατά 2% τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, η πτώση αυτού του μήνα γεννά ελπίδες σε ορισμένους επενδυτές για ένα ράλι προς το τέλος του έτους, καθώς αναζητούν μετοχές που έχουν τιμωρηθεί αδικαιολόγητα σε πιο ελκυστικές αποτιμήσεις.

Σε αντίθεση με τη μηνιαία εικόνα, οι μετοχές οδεύουν προς την ολοκλήρωση μιας επιτυχημένης εβδομάδας, κυρίως χάρη στην ανάκαμψη των τεχνολογικών εταιρειών. Ο Dow Jones έχει καταγράψει άνοδο άνω του 2% αυτή την εβδομάδα, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite έχουν ενισχυθεί κατά 3% και 4% αντίστοιχα.

Η Fed

Οι προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα μειώσει τα επιτόκια ταχύτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν τροφοδότησαν μια ανάκαμψη στα τέλη του μήνα.

Ο δείκτης των αμερικανικών μετοχών είχε υποχωρήσει έως και 4,7% τον Νοέμβριο πριν από λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα, καθώς οι ανησυχίες για τις επιβαρυμένες αποτιμήσεις των τεχνολογικών εταιρειών αναστάτωσαν τους επενδυτές. Οι χρηματαγορές απέδιδαν περίπου 80% πιθανότητα μείωσης του επιτοκίου από την Fed τον Δεκέμβριο, πριν από την αναστάτωση της CME.

googlenews
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!