Με απώλειες ξεκίνησαν την Παρασκευή οι ευρωαγορές, καθώς φτάνει στο τέλος της μια εβδομάδα με έντονη ειδησεογραφία γύρω από τα οικονομικά αποτελέσματα μεγάλων επιχειρήσεων.
Στο άνοιγμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,28% λίγο μετά το άνοιγμα των συναλλαγών. Ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραφε απώλειες σχεδόν 0,5%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωνε πτώση περίπου 0,2%. Ο γερμανικός DAX κινήθηκε επίσης χαμηλότερα κατά 0,2% στις πρώτες συναλλαγές, ενώ ο ιταλικός FTSE Mib έχανε 0,2%.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι μετοχικές τιμές επηρεάστηκαν έντονα από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων ορισμένων από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως ο κολοσσός πολυτελών ειδών LVMH, η φαρμακευτική Novo Nordisk, η πετρελαϊκή Shell, καθώς και μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι.
Η Παρασκευή αναμένεται να είναι πιο ήσυχη σε ό,τι αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα, ωστόσο αρκετές εισηγμένες εταιρείες της Ευρώπης – μεταξύ των οποίων η γαλλική τράπεζα Société Générale και η δανέζικη εταιρεία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας Orsted – αναμένεται να ενημερώσουν τους επενδυτές για την οικονομική τους εικόνα έως το τέλος της ημέρας.
Στο μέτωπο των επιχειρηματικών εξελίξεων, οι μεταλλευτικοί όμιλοι Rio Tinto και Glencore επιβεβαίωσαν την Πέμπτη ότι εγκατέλειψαν τις συζητήσεις για μια πιθανή «μεγα-συγχώνευση», η οποία θα δημιουργούσε τη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης παγκοσμίως.
«Τα μέρη δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς τους όρους της συνένωσης», ανέφερε η Glencore σε ανακοίνωσή της.
Όπως εξήγησε, βασικοί όροι της πιθανής πρότασης προέβλεπαν τη διατήρηση τόσο της θέσης του προέδρου όσο και του διευθύνοντος συμβούλου από τη Rio Tinto, καθώς και τη διαμόρφωση της μετοχικής σύνθεσης της ενιαίας εταιρείας με τρόπο που, κατά την άποψη της Glencore, υποτιμούσε σημαντικά τη σχετική αξία της συνεισφοράς της στον νέο όμιλο, ακόμη και πριν ληφθεί υπόψη ένα εύλογο premium ελέγχου εξαγοράς.
Την Πέμπτη, τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησαν αμετάβλητα τα επιτόκια. Παράλληλα, στο επίκεντρο βρέθηκε και η Βρετανία, καθώς ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δέχθηκε πιέσεις μετά τις αντιδράσεις για τον διορισμό του πρώην πρέσβη στο Ηνωμένο Βασίλειο στις ΗΠΑ, Πίτερ Μάντελσον, του οποίου οι σχέσεις με τον διαβόητο χρηματοδότη Τζέφρι Έπσταϊν επανήλθαν στο προσκήνιο μετά τη δημοσιοποίηση νέων εγγράφων της υπόθεσης.
Το πρωί της Παρασκευής, οι αποδόσεις των βρετανικών κρατικών ομολόγων (gilts) παρέμεναν σχεδόν αμετάβλητες, ενώ η στερλίνα ενισχυόταν κατά 0,3% έναντι του δολαρίου και υποχωρούσε κατά 0,1% σε σχέση με το ευρώ.