Το πετρέλαιο υποχωρεί λόγω πιθανής συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν καθώς το Ιράν δηλώνει έτοιμο να λάβει μέτρα για συμφωνία με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Πετρέλαιο © Freepik

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Τρίτη, απομακρυνόμενες από τα υψηλά σχεδόν επτά μηνών που είχαν αγγίξει νωρίτερα στη συνεδρίαση, αφού το Ιράν δήλωσε ότι είναι έτοιμο να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιτευχθεί συμφωνία με τις ΗΠΑ, ενόψει των πυρηνικών συνομιλιών αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Τα συμβόλαια Brent υποχώρησαν κατά 54 σεντς ή 0,7%, στα 70,95 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό σημείωσε πτώση 49 σεντς ή 0,7%, στα 65,82 δολάρια. Νωρίτερα, το Brent κατευθυνόταν προς το υψηλότερο κλείσιμο από τις 31 Ιουλίου και το WTI προς το υψηλότερο από την 1η Αυγούστου.

Τρίτος γύρος συνομιλιών για το Ιράν

Το Ιράν, τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός αργού στον ΟΠΕΚ, και οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν τρίτο γύρο πυρηνικών διαπραγματεύσεων την Πέμπτη στη Γενεύη, όπως δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, Badr Albusaidi.

Οι ΗΠΑ ζητούν από το Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, κάτι που η Τεχεράνη απορρίπτει κατηγορηματικά, αρνούμενη ότι επιδιώκει την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα είναι έτοιμη να προβεί σε κάθε αναγκαία ενέργεια για την επίτευξη συμφωνίας.

Η ελβετική τράπεζα UBS εκτίμησε ότι αναμένει ήπια πτώση των τιμών πετρελαίου τις επόμενες εβδομάδες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσε να διαταράξει την προσφορά.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Ορυκτών Πόρων της Βόρειας Ντακότα, οι τιμές του αμερικανικού αργού ενσωματώνουν γεωπολιτικό «ασφάλιστρο κινδύνου» 3-4 δολαρίων ανά βαρέλι λόγω των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Η Βόρεια Ντακότα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός πολιτεία της χώρας.

Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών απομακρύνει μη αναγκαίο προσωπικό και τις οικογένειές τους από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για πιθανή στρατιωτική σύγκρουση με το Ιράν. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές, η Τεχεράνη βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Κίνα για την αγορά πυραύλων κρουζ κατά πλοίων.

Δασμοί των ΗΠΑ και προσφορά πετρελαίου

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ άρχισαν να εισπράττουν προσωρινό νέο δασμό 10% σε όλες τις εισαγωγές, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει την αύξησή του στο 15%, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, προκαλώντας σύγχυση γύρω από την εμπορική πολιτική του προέδρου μετά την ήττα του στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Στο μέτωπο της προσφοράς, εμπορικοί οίκοι και αγοραστές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα ναύλωσαν τα πρώτα υπερδεξαμενόπλοια πολύ μεγάλου μεγέθους για εξαγωγές από το Καράκας μετά την έναρξη συμφωνίας εφοδιασμού με την Ουάσιγκτον. Η εξέλιξη αναμένεται να επιταχύνει τις αποστολές από τον Μάρτιο και να αυξήσει τις παραδόσεις προς την Ινδία.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν δεξαμενόπλοιο υπό κυρώσεις στον Ινδικό Ωκεανό, αφού το παρακολουθούσαν από την Καραϊβική. Ήταν η τρίτη παρόμοια επιχείρηση στην περιοχή. Το πλοίο μετέφερε αργό από τη Βενεζουέλα με προορισμό την Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία της κρατικής εταιρείας PDVSA.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να καταθέσει νομική πρόταση στις 15 Απριλίου για μόνιμη απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, τρεις ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Hungary.