Χρηματιστήριο: Δεύτερη ημέρα sell off, βαριές απώλειες στις τράπεζες – Βουτιά στις ευρωαγορές

Πωλητές στις τράπεζες, πάνω από 5% απώλειες. Άνοιγμα στις 2.131 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου

Χρηματιστήριο © INTIME

Η αβεβαιότητα παραμένει στις αγορές, με το ταμπλό του Χρηματιστηρίου, να κοκκινίζει από την Ασία έως την Ευρώπη και τη Wall Street να δίνει τον τόνο της επιφυλακής. Στο Τόκιο, ο Nikkei 225 κατέγραψε βουτιά άνω του 3%, αποτυπώνοντας τη νευρικότητα των επενδυτών απέναντι στις γεωπολιτικές εξελίξεις. Στην Ευρώπη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον DAX προδιέγραφαν άνοιγμα με απώλειες που ξεπερνούσαν τη μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το χθεσινό αδύναμο κλείσιμο στη Wall Street συνοδεύεται από νέα πίεση στα futures, με την αγορά να «τιμολογεί» περαιτέρω διόρθωση έως 1%. Ήδη ο Dax ξεκίνησε με πτώση πάνω από 2%.

Μοναδική εξαίρεση στο σκηνικό αποστροφής ρίσκου το Bitcoin, που κινείται ανοδικά περί το 3%, επιβεβαιώνοντας ότι ένα μέρος του κεφαλαίου εξακολουθεί να αναζητεί εναλλακτικά καταφύγια σε περιόδους γεωπολιτικής έντασης. Άνοιγμα στις 2.131 μονάδες για τον γενικό δείκτη του Χ.Α. και πτώση με το “καλημέρα” 3,16%. Πτώση 4% για την Alpha Bank, 5,17% για την ΕΤΕ, 5,62% για την Eurobank και 4,10% για την Πειραιώς. Πτώση 4,71% για τον τραπεζικό κλάδο.

Αφορμή για τη νέα αναταραχή αποτέλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν δεν θα είναι ούτε ολιγοήμερη ούτε πολυετής. Η διατύπωση αυτή, αντί να κατευνάσει τις αγορές, ενίσχυσε την αίσθηση ενός μεσοπρόθεσμου, απροσδιόριστου ρίσκου. Το αποτέλεσμα ήταν η τιμή του πετρελαίου να πάρει και πάλι την ανηφόρα, προσεγγίζοντας τη ζώνη των 80 δολαρίων το βαρέλι.

Οι επαγγελματίες της αγοράς μιλούν για τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης περιόδου αστάθειας. Όπως επισημαίνουν, η εξίσωση δεν εξαντλείται σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επικράτηση του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πραγματικό ζητούμενο, υποστηρίζουν, είναι πολιτικό: αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη και ανάδειξη νέας κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, προϋποθέτει εσωτερική κινητοποίηση της ιρανικής κοινωνίας — εξέλιξη που, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας, η Ελλάδα επιχειρεί να θωρακίσει το δικό της γεωπολιτικό αποτύπωμα. Η απόφαση για εγκατάσταση συστοιχίας MIM-104 Patriot στην Κάρπαθο, λίγους μήνες πριν από την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, εκπέμπει πολλαπλά μηνύματα. Σε μια οικονομία που εξακολουθεί να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και στη συμβολή του στο ΑΕΠ, η ασφάλεια του εναέριου χώρου αποκτά βαρύνουσα σημασία — όχι μόνο στρατηγική, αλλά και καθαρά οικονομική.