Ευρωαγορές: Άνοδος κόντρα στο ράλι του πετρελαίου και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα

Οι ευρωαγορές έκλεισαν με κέρδη, υπερβαίνοντας τις ανησυχίες από την άνοδο του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια

Dax Ευρωαγορές © EPA/FREDRIK VON ERICHSEN

Οι ευρωαγορές ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τρίτης με άνοδο, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 100 δολάρια ανά βαρέλι λόγω των ανησυχιών για τον εφοδιασμό.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,67%, με τους περισσότερους κλάδους και τα κυριότερα περιφερειακά χρηματιστήρια να κινούνται σε θετικό έδαφος. Στα τρία μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαμε τις παρακάτω κινήσεις: στην Αγγλία, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,83%, στη Γερμανία ο δείκτης DAX κέρδισε 0,71% και στη Γαλλία ο δείκτης CAC 40 σκαρφάλωσε κατά 0,49%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 ανέβηκε κατά 0,93% και στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 1,22%.

Οι μετοχές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, των ασφαλειών, των τηλεπικοινωνιών, καθώς και του πετρελαίου και φυσικού αερίου ηγήθηκαν των κερδών, ενώ οι κλάδοι της τεχνολογίας και των βιομηχανιών υστέρησαν.

Στο μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν άνοδο έως και 4% προτού περιορίσουν τα κέρδη τους το απόγευμα της Τρίτης, καθώς παρέμενε η αβεβαιότητα γύρω από τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό για την προστασία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ.

«Η κυβέρνηση Τραμπ στέλνει αντικρουόμενα μηνύματα για τη διάρκεια του πολέμου, την ώρα που η αγορά εστιάζει περισσότερο στις επίγειες ενέργειες που παραμένουν κλιμακούμενες», δήλωσε ο Σολ Κάβονιτς της MST Marquee.

Παρά τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, ότι επιτρέπεται η διέλευση ιρανικών τάνκερ, ο Πρόεδρος Τραμπ εμφανίστηκε «απογοητευμένος» από την άρνηση των Ευρωπαίων ηγετών να εμπλακούν. Παράλληλα, οι νέες επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές στη Μέση Ανατολή επέτειναν τις ανησυχίες.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται πλέον στις κεντρικές τράπεζες, με τη Fed να ξεκινά τη διήμερη συνεδρίασή της. Παρά τις πιέσεις Τραμπ για μείωση επιτοκίων, ο πόλεμος στο Ιράν ωθεί τους αναλυτές να προβλέπουν διατήρηση των επιτοκίων κατά την αυριανή ανακοίνωση της νομισματικής πολιτικής.