Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο σήμερα Τρίτη, καθώς η Wall Street οικοδόμησε πάνω στη δυναμική της προηγούμενης συνεδρίασης, εν μέσω των εξελίξεων στον πόλεμο με το Ιράν.
Ο γενικός δείκτης S&P 500 της αγοράς έκλεισε με άνοδο 0,25% στις 6.716,09 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq Composite ενισχύθηκε κατά 0,47% για να τερματίσει στις 22.479,53 μονάδες. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones πρόσθεσε 46,85 μονάδες ή 0,1%, κλείνοντας στις 46.993,26 μονάδες.
Οι μεταβολές στις τιμές του πετρελαίου και οι επιπτώσεις του πολέμου συνεχίζουν να επηρεάζουν το επενδυτικό συναίσθημα. Την Τρίτη, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» επανέλαβαν την ανοδική τους πορεία, με το διεθνές σημείο αναφοράς, το αργό τύπου Brent, να σημειώνει άνοδο 3% – παραμένοντας σταθερά πάνω από το όριο των 100 δολαρίων.
Παρά την άνοδο του πετρελαίου, ο κλάδος καταναλωτικών αγαθών του S&P 500 σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο 1%, με επικεφαλής τις Expedia Group και Booking Holdings. Παράλληλα, οι ισχυρές προβλέψεις για τα έσοδα από τις αεροπορικές εταιρείες Delta και American ενίσχυσαν τις μετοχές τους. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος κλάδος καταγράφει απώλειες άνω του 2% αυτόν τον μήνα.
Ο ενεργειακός κλάδος ήταν ο πρωταγωνιστής του δείκτη, προσθέτοντας περισσότερο από 1%. Η κίνηση αυτή φέρνει τα κέρδη του κλάδου από την αρχή του μήνα κοντά στο 5%.
Η ανάκαμψη του πετρελαίου ήρθε αφού ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί τη Δευτέρα ότι ο σχηματισμός συνασπισμού για την προστασία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ βρίσκεται υπό εξέλιξη. Ωστόσο, την Τρίτη, ο Τραμπ δήλωσε σε ανάρτησή του στο Truth Social ότι οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται τη βοήθεια του ΝΑΤΟ ή άλλων χωρών για τα σχέδια συνοδείας.
«Ευτυχώς, έχουμε αποδεκατίσει τον στρατό του Ιράν», ανέφερε ο Τραμπ. «Λόγω των στρατιωτικών μας επιτυχιών, δεν χρειαζόμαστε πλέον, ούτε επιθυμούμε, τη βοήθεια των χωρών του ΝΑΤΟ — ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΗ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΜΕ».
Μετά την ανάρτηση, οι μετοχές υποχώρησαν από τα υψηλά τους ενώ το αργό κινήθηκε ανοδικά, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επενδυτές ήλπιζαν στη δημιουργία ενός διεθνούς συνασπισμού. Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί λόγω των ανησυχιών ότι ένα παρατεταμένο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ θα προκαλούσε παγκόσμια διαταραχή στον ενεργειακό εφοδιασμό.
Η Wall Street παρακολουθεί στενά τις πολεμικές εξελίξεις. Σύμφωνα με τον Στιβ Σόσνικ της Interactive Brokers, οι επενδυτές παραμένουν ελπιδοφόροι για μια γρήγορη λύση.