Χρυσός: Μικρές μεταβολές λόγω πληθωριστικών πιέσεων και δασμών στην Ινδία

Σε κλίμα αβεβαιότητας κινείται σήμερα ο χρυσός καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια

Χρυσός © Pixabay

Σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίζεται από νευρικότητα και περιορισμένες διακυμάνσεις, η αγορά των πολυτίμων μετάλλων προσπαθεί να βρει σταθερό βηματισμό σήμερα εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την πορεία του πληθωρισμού.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές πηγάζει από τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία, τα οποία υποδεικνύουν εμμονή των πληθωριστικών πιέσεων, ανατρέποντας τις προσδοκίες για άμεση μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι τιμές παρουσιάζουν μεικτή εικόνα: ο χρυσός spot υποχωρεί κατά 0,65% στα 4.684,38 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον Ιούνιο σημειώνουν οριακή άνοδο 0,14% στα 4.692,90 δολάρια.

Η αστάθεια αυτή αντικατοπτρίζει την προσπάθεια των επενδυτών να τιμολογήσουν το σενάριο διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πιέζεται από τον πληθωρισμό ο χρυσός

Η επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ επιβεβαιώθηκε από την αύξηση των τιμών παραγωγού τον Απρίλιο, η οποία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις αρχές του 2022.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται εν μέσω του πολέμου με το Ιράν. «Ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος, ενισχύοντας τις προσδοκίες για υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο διάστημα, γεγονός που ασκεί πιέσεις στον χρυσό τις τελευταίες δύο ημέρες», δήλωσε ο Πίτερ Γκραντ, αντιπρόεδρος και στρατηγικός αναλυτής μετάλλων στη Zaner Metals.

Αν και ο χρυσός παραδοσιακά θεωρείται αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού, τα υψηλά επιτόκια τείνουν να πιέζουν το μέταλλο, καθώς αυτό δεν αποδίδει μερίσματα ή τόκους.

Τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν περαιτέρω ενίσχυση του πληθωρισμού καταναλωτή τον Απρίλιο, με τον ετήσιο ρυθμό να σημειώνει το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τον προηγούμενο μήνα το βασικό της επιτόκιο στο εύρος 3,50% έως 3,75%, ενώ οι traders πλέον αποκλείουν σε μεγάλο βαθμό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων εντός του έτους, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.

Οι δασμοί εισαγωγής στην Ινδία

Στο γεωπολιτικό προσκήνιο, ο Πρόεδρος Τραμπ πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στην Κίνα μετά από σχεδόν μια δεκαετία, επιδιώκοντας εμπορικές συμφωνίες και τη διατήρηση της εύθραυστης εκεχειρίας με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η κίνηση αυτή στοχεύει παράλληλα στην τόνωση της δημοτικότητάς του, η οποία έχει πληγεί από την πολεμική εμπλοκή με το Ιράν.

Την ίδια στιγμή, μια σημαντική εξέλιξη έρχεται από την Ινδία, τη δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα πολυτίμων μετάλλων παγκοσμίως. Η ινδική κυβέρνηση αύξησε τους δασμούς εισαγωγής σε χρυσό και ασήμι στο 15% από 6%, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αγορές από το εξωτερικό και να ανακουφίσει τις πιέσεις στα συναλλαγματικά της αποθέματα.

Σύμφωνα με τον Πίτερ Γκραντ, η είδηση αυτή έχει δημιουργήσει ανησυχίες για τη ζήτηση και θα μπορούσε να αποτελέσει μακροπρόθεσμο εμπόδιο για την πορεία των τιμών.

Τέλος, πέρα από τον χρυσό, η εικόνα στα υπόλοιπα μέταλλα παραμένει θετική, με το ασήμι να ενισχύεται εντυπωσιακά κατά 3,24% (88,37 δολάρια), τον χαλκό να βρίσκεται στο +1,23% και την πλατίνα στο +1,03%.