Οι τιμές του χρυσού συνέχισαν να σημειώνουν απώλειες τη Δευτέρα, λόγω των αυξανόμενων φόβων για αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ μετά την έκδοση μιας ισχυρής έκθεσης για την απασχόληση, ενώ η αναζωπύρωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή ώθησε τις τιμές του πετρελαίου προς τα πάνω και ενέτεινε τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.
Το spot χρυσό υποχώρησε νωρίτερα κατά 1% στα 4.287,66 δολάρια ανά ουγγιά. Οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου υποχώρησαν περίπου 3% την Παρασκευή, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Μαρτίου.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στις ΗΠΑ με παράδοση τον Αύγουστο υποχώρησαν 1,2% στα 4.311 δολάρια.
«Όλα βασίζονται στη σκληρή στάση που η αγορά έχει αρχίσει να υιοθετεί έναντι των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης της Fed», δήλωσε ο Κέλβιν Γουόνγκ, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην OANDA, προσθέτοντας ότι οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων του Δημοσίου ασκούσαν περαιτέρω πίεση στο χρυσό.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του αμερικανικού Δημοσίου αυξήθηκε, αφού είχε σημειώσει άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, αυξάνοντας το κόστος ευκαιρίας της διακράτησης χρυσού που δεν αποφέρει απόδοση.
Το Ισραήλ δήλωσε ότι χτύπησε στρατιωτικούς στόχους στο δυτικό και κεντρικό Ιράν τη Δευτέρα, ακόμη και αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να είπε στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου να αποφύγει περαιτέρω επιθέσεις.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 3 δολάρια το βαρέλι, εντείνοντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Ενώ ο χρυσός θεωρείται ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού, τα υψηλότερα επιτόκια τείνουν να επιβαρύνουν το μέταλλο που δεν αποφέρει απόδοση.
Η αμερικανική οικονομία κατέγραψε τον Μάιο τον τρίτο συνεχόμενο μήνα ισχυρής αύξησης των θέσεων εργασίας, επιβεβαιώνοντας ότι η αγορά εργασίας κερδίζει έδαφος μετά την πτώση του περασμένου έτους και δίνοντας στην κεντρική τράπεζα περισσότερο περιθώριο να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά εν μέσω του αυξανόμενου πληθωρισμού λόγω του πολέμου με το Ιράν.
Οι αγορές προεξοφλούν αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πριν από το τέλος του έτους, με πιθανότητα 72% να γίνει κίνηση μέχρι τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.
Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κλίβελαντ, Μπεθ Χάμακ, δήλωσε την Παρασκευή ότι τα νέα στοιχεία για την απασχόληση δείχνουν ότι η αγορά εργασίας βρίσκεται σε ισορροπία και κοντά στην πλήρη απασχόληση, ενώ ο συνεχιζόμενος υψηλός πληθωρισμός ενδέχεται να απαιτήσει από την Fed να αυξήσει σύντομα τα επιτόκια για να τον περιορίσει.
Η τιμή του ασημιού στο spot υποχώρησε κατά 2,2% στα 66,33 δολάρια ανά ουγγιά, η πλατίνα έχασε 2,1% στα 1.739,78 δολάρια και το παλλάδιο υποχώρησε κατά 1,5% στα 1.207,50 δολάρια.
