Σε ένα διεθνές περιβάλλον που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, με την τιμή του πετρελαίου να κινείται κοντά στα 78 δολάρια το βαρέλι και τις ευρωπαϊκές αγορές να τηρούν στάση αναμονής μετά τις εξελίξεις στο μέτωπο των σχέσεων ΗΠΑ–Ιράν, το ενδιαφέρον των επενδυτών στο ελληνικό Χρηματιστήριο στρέφεται ολοένα και περισσότερο στις εταιρικές κινήσεις που ενισχύουν τη ρευστότητα της αγοράς.
Η εβδομάδα που ξεκινά θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την εγχώρια κεφαλαιαγορά. Την Τετάρτη θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές του ΑΔΜΗΕ, ενώ την ίδια ημέρα ανοίγει η δημόσια προσφορά της Attica Πολυκαταστήματα, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.
Παράλληλα, η σημερινή συνεδρίαση συνοδεύεται από τέσσερις αποκοπές μερισμάτων. Χωρίς το σχετικό δικαίωμα διαπραγματεύονται οι μετοχές της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, της Intracom, της Noval Property και της Cenergy, με τους επενδυτές να προσαρμόζουν τις αποτιμήσεις τους στα νέα δεδομένα.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκίνησε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας με θετικό πρόσημο. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,40% στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών, προσεγγίζοντας τις 2.485 μονάδες και διευρύνοντας το ανοδικό σερί που τον οδηγεί σε επίπεδα τα οποία αποτελούν υψηλά δεκαεπτά ετών.
Στο ταμπλό, η προσοχή στρέφεται στην Άκτωρ, η οποία κινείται στα 12,14 ευρώ εν αναμονή σημαντικών εταιρικών εξελίξεων. Ισχυρή παραμένει και η εικόνα της ΔΕΗ, με τη μετοχή να ενισχύεται κατά 1,22% στα 23,20 ευρώ, διατηρώντας την πορεία της προς επίπεδα που παραπέμπουν σε υψηλά δεκαοκταετίας.
Θετική είναι η εικόνα και για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ο οποίος κινείται πάνω από το 1%, ενώ τα Ελληνικά Πετρέλαια καταγράφουν άνοδο που προσεγγίζει το 2%, στα 10,95 ευρώ. Αντίδραση παρουσιάζει και η Τιτάν, με κέρδη 0,9% και τιμή στα 53,70 ευρώ.
Στον αντίποδα, πιέσεις δέχεται ο ΑΔΜΗΕ, με τη μετοχή να υποχωρεί κατά 1,38% στα 4,65 ευρώ, καθώς η αγορά προεξοφλεί τις επικείμενες αλλαγές στη μετοχική της βάση.
Οι τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν πιο συγκρατημένη εικόνα. Η Alpha Bank κινείται στα 4,12 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα στα 15,53 ευρώ και η Eurobank στα 4,24 ευρώ, ενώ η Πειραιώς υποχωρεί κατά 0,43%, στα 9,31 ευρώ.
Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η ΕΛΧΑ. Παρά την αποκοπή του μερίσματος, η μετοχή καταγράφει άνοδο άνω του 5%, φθάνοντας στα 5,59 ευρώ, εξέλιξη που αποδίδεται στις προσδοκίες της αγοράς μετά τις ανακοινώσεις της διοίκησης για επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Αντίθετα, η Cenergy εμφανίζει οριακά κέρδη, ενώ η Intracom δέχεται ισχυρότερες πιέσεις, καταγράφοντας απώλειες κοντά στο 4%.
Παρά τη θετική εικόνα των βασικών δεικτών, ο τζίρος παραμένει περιορισμένος στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, με τις συναλλαγές να διαμορφώνονται κοντά στα 8,3 εκατ. ευρώ, στοιχείο που καταδεικνύει ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να κινούνται με προσοχή εν αναμονή των επόμενων εταιρικών και γεωπολιτικών εξελίξεων.
