Πράσινη η Wall Street, καλές επιδόσεις Dow και Nasdaq σε 6μηνο και 3μηνο

Ο Dow στη Wall Street σημείωσε άνοδο 100 μονάδων και το καλύτερο α' εξάμηνο στην 5ετία. Ο Nasdaq είχε το καλύτερο τρίμηνο από το 2020

Wall Street © EPA/JUSTIN LANE

Ανοδικά κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street την Τρίτη, ενισχυμένες από τις ισχυρές αποδόσεις των εταιρειών μικροτσίπ, καθώς η Wall Street ολοκλήρωνε ένα ισχυρό πρώτο εξάμηνο και δεύτερο τρίμηνο.

Ο Dow Jones κέρδισε 135 μονάδες, ή 0,26%. Ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite ενισχύθηκαν κατά 0,79% και 1,52% αντίστοιχα.

Η ανοδική πορεία υποστηρίχθηκε από την άνοδο των μετοχών του κλάδου των μικροτσίπ. Η μετοχή της Nvidia σημείωσε άνοδο άνω του 1%, ενώ οι Advanced Micro Devices (AMD) και Intel κέρδισαν από 7% η καθεμία. Το VanEck Semiconductor ETF (SMH) ενισχύθηκε κατά 3%, ανεβάζοντας τα κέρδη του από την αρχή του έτους σε πάνω από 81%.

Η Τρίτη σηματοδοτεί την τελευταία ημέρα του πρώτου εξαμήνου και του δεύτερου τριμήνου.

Ο Dow έχει ενισχυθεί περισσότερο από 8% στους πρώτους έξι μήνες του έτους, οδεύοντας προς την καλύτερη επίδοση πρώτου εξαμήνου από το 2021, όταν είχε σημειώσει άνοδο 12,7%. Ο S&P 500 καταγράφει επίσης άνοδο άνω του 8% στο πρώτο εξάμηνο, ενώ ο Nasdaq υπεραπέδωσε με κέρδη άνω του 11%. Επιπλέον, ο Russell 2000 έχει ενισχυθεί περισσότερο από 21%, κατευθυνόμενος προς το καλύτερο πρώτο εξάμηνο από το 1991.

Η αρχή του έτους χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα. Παρότι οι βασικοί δείκτες έφτασαν σε ιστορικά υψηλά, αυτό συνέβη παρά τις έντονες διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας λόγω του πολέμου με το Ιράν, καθώς και την αβεβαιότητα γύρω από τη βιωσιμότητα των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη.

«Για μένα, το μάθημα του πρώτου εξαμήνου του 2026 είναι ότι τα εταιρικά κέρδη μετρούν περισσότερο σχεδόν από οτιδήποτε άλλο, ίσως με εξαίρεση τα επιτόκια», δήλωσε ο Tim Holland, επικεφαλής επενδύσεων της Orion.

Ωστόσο, το δεύτερο τρίμηνο του έτους ήταν ιδιαίτερα ισχυρό για τις μετοχές, καθώς οι ανησυχίες γύρω από την «επένδυση στην AI» υποχώρησαν και ο πόλεμος φάνηκε να πλησιάζει σε λύση.

Ο S&P 500 και ο Nasdaq έχουν ανέβει περίπου 14% και 20% αντίστοιχα στο δεύτερο τρίμηνο, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Ο Dow έχει κερδίσει πάνω από 12% την ίδια περίοδο, κατευθυνόμενος προς το ισχυρότερο τρίμηνό του από το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Εφόσον δεν υπάρξει κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, ο Holland εκτιμά ότι η ανοδική αγορά (bull market) θα συνεχίσει να διευρύνεται για το υπόλοιπο του έτους, με τους επενδυτές να στρέφονται περισσότερο σε φθηνότερους τομείς της αγοράς.

«Ο κόσμος συνεχίζει να επικεντρώνεται στις κεφαλαιουχικές δαπάνες για την ανάπτυξη της AI και γενικότερα στο trade της AI — και θεωρώ δικαιολογημένα. Όμως, αν κοιτάξει κανείς βαθύτερα την αγορά, αυτό που αποδίδει καλύτερα από την αρχή του έτους, αλλά και μέσα στον Ιούνιο, είναι οι μετοχές αξίας (value stocks) σε αντίθεση με τις μετοχές ανάπτυξης (growth stocks)», πρόσθεσε. «Τα επιτόκια πιθανότατα θα παραμείνουν σχετικά υψηλά, κάτι που συνήθως λειτουργεί αρνητικά για τις ακριβές growth stocks, αλλά θετικά για μετοχές που είναι πιο ευαίσθητες στην οικονομική δραστηριότητα».