Ευρωαγορές: Θετικά πρόσημα με πρωταγωνίστριες τις τράπεζες

Η υποχώρηση του πετρελαίου έδωσε μικρή ώθηση στις ευρωαγορές. Οι επενδυτές εστίασαν στα θετικά εταιρικά νέα του τραπεζικού τομέα

Ευρωαγορές © EPA/VEGA ALONSO DEL VAL

Ανοδικά έκλεισαν οι ευρωαγορές σήμερα Τετάρτη, καθώς η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου έφερε ανακούφιση στους επενδυτές, οι οποίοι παράλληλα τηρούν στάση αναμονής ενόψει της Fed.

Όλα τα βλέμματα της επενδυτικής κοινότητας στρέφονται στις σημερινές ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, με τους αναλυτές —μέσω του δείκτη FedWatch του CME— να προεξοφλούν σε ποσοστό 93% μια νέα αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης. Οι αναζωπυρωμένες πληθωριστικές πιέσεις, ως απόρροια της γεωπολιτικής κρίσης με το Ιράν, ανάγκασαν τους επενδυτές να αναπροσαρμόσουν τις εκτιμήσεις τους για τη μελλοντική νομισματική πολιτική.

Το ταμπλό στις ευρωαγορές

Ο γενικός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 637,09 μονάδες με άνοδο +0,46% (+2,91 μονάδες), δίνοντας το σύνθημα της ανοδικής τάσης που επικράτησε στις ευρωαγορές.

Στα τρία μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ο γερμανικός DAX ηγήθηκε των κερδών ενισχυμένος κατά +0,53% (+135,47 μονάδες) στις 25.537,75 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ακολούθησε με άνοδο +0,62% (+50,31 μονάδες) κλείνοντας στις 8.140,59 μονάδες. Πιο ήπια κινήθηκε ο βρετανικός FTSE 100, καταγράφοντας κέρδη +0,28% (+30,34 μονάδες) στις 10.688,47 μονάδες.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε ισχυρή άνοδο +0,80% (+413,93 μονάδες) αγγίζοντας τις 51.969,12 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 19.635,80 μονάδες με άνοδο +0,41% (+79,90 μονάδες).

Στις υπόλοιπες αγορές του πίνακα, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σημείωσε ο πορτογαλικός PSI20 με +1,00% (+94,03 μονάδες) στις 9.540,66 μονάδες, ακολουθούμενος από τον σουηδικό OMXS30 με +0,98% (+31,684 μονάδες) στις 3.250,625 μονάδες και τον φινλανδικό HEX με +0,79% (+108,15 μονάδες) στις 13.778,54 μονάδες.

Παράλληλα, ο ελβετικός SMI ενισχύθηκε κατά +0,43% (+59,79 μονάδες) στις 13.868,66 μονάδες, ο βελγικός BEL 20 σημείωσε άνοδο +0,16% (+9,14 μονάδες) στις 5.733,49 μονάδες, ενώ σχεδόν αμετάβλητοι με οριακά κέρδη έκλεισαν ο δανέζικος OMXC 25 στο +0,08% (+1,51 μονάδες) στις 1.851,33 μονάδες και ο ολλανδικός AEX στο +0,02% (+0,27 μονάδες) στις 1.096,14 μονάδες.

Ξεχώρισαν οι τράπεζες

Στο ταμπλό, ο τραπεζικός τομέας ηγήθηκε σήμερα της ανόδου στις ευρωαγορές, καθώς η επενδυτική ψυχολογία ενισχύθηκε από τις αισιόδοξες τοποθετήσεις Αμερικανών τραπεζιτών για την πορεία της εμπορικής και επενδυτικής τραπεζικής. Παράλληλα με το ενδιαφέρον για τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα εν μέσω περιβάλλοντος υψηλών επιτοκίων, τίτλοι όπως η Barclays και η StandardChartered κατέγραψαν σημαντικά κέρδη.

Στον ενεργειακό τομέα, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν κάμψη εξαιτίας της απρόσμενης διεύρυνσης των αμερικανικών αποθεμάτων αργού, προσφέροντας μια προσωρινή ανάσα στις ανησυχίες για εισαγόμενο ενεργειακό πληθωρισμό.

Στο πολιτικό και οικονομικό μέτωπο της Γηραιάς Ηπείρου, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της για την «Κατάσταση της Ένωσης» στο Στρασβούργο, έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Παράλληλα, υπογράμμισε τη στρατηγική δέσμευση της Κομισιόν για απεξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα μέσω της ταχείας ανάπτυξης της εγχώριας πράσινης ενέργειας.

Τέλος, στα μακροοικονομικά δεδομένα, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο σκαρφάλωσε στο 3,1% για τον Αύγουστο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, εξαιτίας της αλματώδους αύξησης στα καύσιμα κίνησης. Πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση του δείκτη (άνω του 3%) από τον περασμένο Μάρτιο.