Αποκλιμάκωση στις τιμές πετρελαίου, κάτω από 100 δολάρια το Brent

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 2,9%, στα 99,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI σημειώνει πτώση 4%

Πετρέλαιο © Unslpash

Αποκλιμάκωση καταγράφουν την Παρασκευή (2/10) οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με το Brent να υποχωρεί κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι, καθώς οι αγορές στρέφουν το βλέμμα στο ενδεχόμενο νέας αποδέσμευσης στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου και diesel στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 2,9%, στα 99,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ ακόμη εντονότερες είναι οι πιέσεις στο αμερικανικό αργό (WTI), το οποίο χάνει σχεδόν 4% και διαμορφώνεται στα 89,20 δολάρια, όταν μία ημέρα νωρίτερα οι τιμές είχαν σημειώσει άνοδο περίπου 3%.

Πρόσθετη αποδέσμευση αποθεμάτων στην Ευρώπη

Καταλύτης για τη σημερινή πτώση ήταν οι πληροφορίες ότι οι ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν πρόσθετη αποδέσμευση αποθεμάτων diesel και αργού, σε μία προσπάθεια να περιοριστούν οι πιέσεις στις αγορές καυσίμων. Σύμφωνα με το Reuters, γαλλική πρόταση προβλέπει αποδέσμευση 50 εκατ. βαρελιών diesel και αντίστοιχης ποσότητας αργού από τις χώρες-μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Η εξέλιξη έρχεται ενώ οι ΗΠΑ ασκούν ισχυρές πιέσεις κυρίως στη Γερμανία και τη Γαλλία να χρησιμοποιήσουν μέρος των έκτακτων αποθεμάτων τους. Η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την αποδέσμευση έως και 120 εκατ. βαρελιών diesel μέσα στους επόμενους έξι μήνες, προειδοποιώντας ακόμη και με περιορισμούς στις αμερικανικές εξαγωγές diesel προς την Ευρώπη. Να σημειωθεί πως Γερμανία και Γαλλία διαθέτουν από κοινού περίπου το 35% των έκτακτων αποθεμάτων diesel και gasoil της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρά την πτώση του αργού, ωστόσο, το πρόβλημα της διεθνούς αγοράς δεν έχει εξαλειφθεί. Η μεγαλύτερη στενότητα εντοπίζεται πλέον στα διυλισμένα προϊόντα και κυρίως στο diesel, καθώς η παραγωγή διυλιστηρίων στη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία έχει περιοριστεί. Την ίδια ώρα, η Ρωσία έχει παρατείνει την απαγόρευση εξαγωγών diesel έως τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ κινεζικά διυλιστήρια ανέστειλαν τις εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων για τον Οκτώβριο, ώστε να ενισχύσουν τα εγχώρια αποθέματά τους.

Η αγορά παραμένει επομένως ιδιαίτερα ευάλωτη στις γεωπολιτικές εξελίξεις και στις αποφάσεις για τα στρατηγικά αποθέματα. Ενδεικτικό της αβεβαιότητας είναι ότι, παρά τη σημερινή αποκλιμάκωση, η Barclays αύξησε την πρόβλεψή της για το Brent στο τέταρτο τρίμηνο στα 115 δολάρια το βαρέλι, επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη μείωση των αποθεμάτων και τη στενότητα στη φυσική αγορά.