Οι επενδυτές στα χρηματιστήρια δεν παύουν να βρίσκονται με το δάχτυλο στην σκανδάλη. Πτώση 237 μονάδων για τον Dow αυτή την ώρα στην Wall και απώλειες πάνω από 1% για τον S&P και 1,7% για τον Nasdaq. Πάνω από 1% στο μεταξύ, οι απώλειες για Dax και CAC, τη στιγμή που στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι απώλειες περιορίστηκαν σε 0,90%, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί στις 946,13 μονάδες. Το θέμα είναι ότι η αγορά στάθηκε στα πόδια της καθώς δεν σημειώθηκαν επιθετικές πωλήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν οι συναλλαγές όχι απλά να υποχωρήσουν, αλλά να περιοριστούν στα 52,86 εκατ. ευρώ.
Οι πωλητές πήραν το πάνω χέρι στην Alpha, πιέζοντας την μετοχή 3,1%, στο 1,325 ευρώ με 6 εκατ. τεμάχια. Αμετάβλητη στο 1,04 η Eurobank και περιορισμός των απωλειών, κάτω από 15 για την Πειραιώς, στο 1,495 ευρώ. Η μόνη συστημική τραπεζική μετοχή που ξεχώρισε και σήμερα ήταν η ΕΤΕ, που ενισχύθηκε 0,65%, στα 3,54 ευρώ και την κεφαλαιοποίηση να σκαρφαλώνει στα 3,23 δισ. ευρώ και την αγορά να προεξοφλεί ένταξη της μετοχής στον MSCI κατά την αναθεώρηση της 9ης Φεβρουρίου. Αυτό, παρά το γεγονός ότι σε έκθεσή της η Societe Generale προβλέπει ένταξη στον MSCI τόσο της ΕΤΕ, όσο και του Μυτιληναίου στην αναθεώρηση του Μαίου.
Από τα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισε και σήμερα η Aegean, η οποία από τις 26/1 έχει μόνο μία πτωτική συνεδρίαση. Η μετοχή έχει βάλει πλώρη για τα 6 ευρώ και μάλιστα με συναλλαγές άνω των 170 χιλιάδων τεμαχίων. Με θετική μεταβολή διασώθηκαν μόνο οι ΚΟΥΕΣ (+0,11%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,33%), ΑΡΑΙΓ (+1,71%), ΕΥΔΑΠ (+0,78%) και ΤΕΝΕΡΓ (+1,09%).
Σημειώνεται ότι στις 28/2 η έκτακτη γ.σ. της Quest Holdings (+0,11%). Οι μέτοχοι καλούνται να αποφασίσουν για διάσπαση μετοχών, με αναλογία 3 νέες, σε αντικατάσταση 1 παλαιάς μετοχής.
Ανησυχία για τα επιτόκια
Σε μία δύσκολη περίοδο, όπως φαίνεται, έχουν περάσει οι αγορές, κάτι που φαίνεται όχι τόσο από τη συμπεριφορά των χρηματιστηρίων, όσο από την συμπεριφορά των αποδόσεων των ομολόγων. Το γερμανικό 10ετές πλέον καταγράφει θετική απόδοση 0,1%, κάτι που έχει να συμβεί από τον Φεβρουάριο του 2019. Αντιστοίχως, το ελληνικό 10ετές σκαρφάλωσε νωρίτερα την Πέμπτη στο 1,82% απόδοση, κάτι που έχει να συμβεί μετά τις εκλογές του 2019.
Σήμερα, η Κριστίν Λαγκάρντ κράτησε τα επιτόκια μηδενικά για μία ακόμα φορά, σε αντίθεση με τον βρετανό συνάδελφό της που αύξησε τα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας για δεύτερη φορά αγγίζοντας πλέον το 0,50%. Προς το παρόν η αμερικανική Fed δεν έχει προβεί σε καμία κίνηση, με τις αγορές να προεξφλούν ότι σε τέτοιου είδους κίνησης θα προβεί ο κ. Πάουελ τον Μάρτιο, αλλά δεν θα αρκεστεί σε αυτή. Οι αγορές προεξοφλούν ότι θα το πράξει συνολικά φέτος πέντε φορές.
ΧΑ: Η εικόνα στο ταμπλό
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,07%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,60%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Aegean Airlinbes (+1,71%), της Ελλάκτωρ (+1,33%), της Τέρνα Ενεργειακή (+1,09%) και της Εθνικής (+0,65%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank (-3,14%), Jumbo (-2,37%), της ΔΕΗ (-2,08%) και της Elvalhalcor (-1,93%).
Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Ασφαλειών (+2,73%) και της Τεχνολογίας (+0,08%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες της Υγείας (-3,28%) και των Προσωπικών Προϊόντων (-2,09%).
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 6.024.535 και 4.381.522 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Alpha Bank με 8,101 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 7,823 εκατ. ευρώ.
Ανοδικά κινήθηκαν 39 μετοχές, 80 πτωτικά και 20 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Yalco +8,74% Minerva +7,83%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Προοδευτική -11,22% και Κυριακούλης -6,50%.