THEPOWERGAME
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι επενδυτές ομολόγων, προσπαθώντας να αποτιμήσουν τις επιπτώσεις της γεωπολιτικής αστάθειας που έχει προκαλέσει η Ρωσία, κηρύσσοντας πόλεμο στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τα μέτρα που λαμβάνουν οι κεντρικές τράπεζες των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου για να δαμάσουν τον υψηλό πληθωρισμό.
Στα μέσα Μαρτίου, όσο κλιμακώνεται η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία εδώ και περίπου 20 ημέρες, η Tesla ακύρωσε την έκδοση ομολόγου της τάξεως του 1 δισ. δολαρίων. Ήταν η τρίτη εταιρεία που απέσυρε τα σχέδια της καθώς επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για την εξέλιξη του πολεμικού μετώπου, την πορεία του πληθωρισμού και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικονομική ζωή. Όπως επισημαίνεται από το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, έχουν ματαιωθεί τουλάχιστον επτά εκδόσεις ομολόγων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Οι αυξήσεις επιτοκίων
Μέσα Μαρτίου ανήγγειλε, επίσης, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από το 2018. Αν και το κόστος δανεισμού αναπροσαρμόστηκε κατά μόνον 25 μονάδες βάσης από σχεδόν μηδενικά επίπεδα αντί των 50 μ.β που προβλέπονταν μόλις έναν μήνα πριν, ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου υπονόησαν πως ανάλογα μέτρα θα ληφθούν στις υπόλοιπες συνεδριάσεις που έχουν δρομολογηθεί για το τρέχον έτος. Λίγο μετά ακολούθησε η Τράπεζα της Αγγλίας, προχωρώντας όμως στη δεύτερη αύξηση του βασικού της επιτοκίου στο 0,75%.
Βέβαια όλη η προσοχή είναι στραμμένη για τις επόμενες κινήσεις της Fed. Αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού εδώ και μια 40ετία, η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα φαίνεται αποφασισμένη να δαμάσει την άνοδο των τιμών που παρατηρείται σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής δραστηριότητας. Οι αξιωματούχοι της διαβλέπουν την άνοδο των επιτοκίων στο 2,8% μέχρι τα τέλη του 2023, με τη μείωση των ισολογισμών της Fed να δρομολογείται ίσως και τον Μάιο.
Αυτό που φαίνεται να φοβούνται οι επενδυτές στις αγορές των ομολόγων είναι μήπως η οικονομία «σκοντάψει» σε αυτή τη διαδικασία εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής. Γι΄ αυτόν τον λόγο δυσπιστούν στις προβλέψεις της Fed για ένα ποσοστό ανεργίας χαμηλότερο από το 4% μέχρι το 2024. «Η αγορά προεξοφλεί μεγαλύτερο κίνδυνο για ύφεση στην οικονομία», σχολιάζει ο Αντρέζκ Σκίμπα, αναλυτής της RBC Global Management στο πρακτορείο Bloomberg. Μερίδα αναλυτών διαβλέπει πια μια αύξηση των επιτοκίων τον Μάιο ακόμη και κατά 50 μονάδες βάσης από το φάσμα του 0,25% με 0,50% που ισχύει σήμερα.
«Είναι σαν να θέλει ο Πάουελ να μεταφέρει μια αισιοδοξία για την οικονομία αλλά παράλληλα να είναι αυστηρός στο θέμα του πληθωρισμού χωρίς να αφήνει περιθώρια στον κίνδυνο ύφεσης», ανέφερε ο Τζορτζ Γκονκάλβς, υπεύθυνος μακροοικονομικής στρατηγικής της MUFG. «Ο χρόνος θα δείξει».