Η Λαγκάρντ “ανέβασε” τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η αναθεωρημένη πρόβλεψη της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό έφερε κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον Stoxx 600 να ανεβαίνει κατά 1,05%

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια © EPA/EMILIO NARANJO

Με άνοδο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, καθώς, η αναθεωρημένη πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τον πληθωρισμό «έβαλε» το ράλι των μετοχών του 2024 πίσω στον «σωστό δρόμο».

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 1,05% στις 503,45 μονάδες, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το κρίσιμο επίπεδο των 500 μονάδων.

Στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο γερμανικός DAX είχε άνοδο 0,71% στις 17.842 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 άνοδο 0,77% κατά 0,44% στις 8.016 μονάδες.

Στη Βρετανία ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε ανοδικά κατά 0,17% στις 7.692 μονάδες.

Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB ανέβηκε κατά 0,16% στις 33.418 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 1,20% στις 10.319 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε σταθερά τα επιτόκια στο ρεκόρ του 4%, καθώς αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό το 2024 στο 2,3% από 2,7%.

Επίσης, ανέφερε ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα είναι πιο αδύναμη από ό,τι αναμενόταν φέτος, στο 0,6%.

Οι αγορές, που είχαν ήδη εστιάσει σε μειώσεις των επιτοκίων από τον Ιούνιο, είδαν τις ενημερωμένες μακροοικονομικές προβλέψεις ως ένα ακόμη θετικό σημάδι για αυτόν τον μήνα.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε εν τω μεταξύ ότι ο καθορισμός των τιμών της αγοράς «φαίνεται να συγκλίνει καλύτερα» με τις απόψεις της ΕΚΤ.

Τα σημερινά νέα «σχεδόν σφραγίζουν τη συμφωνία ότι η τράπεζα θα αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική της στη συνάντηση του Ιουνίου, εφόσον δεν δούμε έκρηξη του πληθωρισμού και των μισθών στο ενδιάμεσο διάστημα», δήλωσε ο Μάθιου Ράιαν, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Ebury. «Αυτό είναι πλέον σχεδόν πλήρως αποτυπωμένο στις αγορές swap μετά την σημερινή ανακοίνωση».