Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν την Τρίτη, μετά από το ράλι που τον οδήγησε σε ιστορικό υψηλό, καθώς οι επανειλημμένες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ κατά της ανεξαρτησίας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έχουν προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές και έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ.
Το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε κατά 0,17%, κλείνοντας στα 3.419,40 δολάρια, καθώς η χρηματιστηριακή αγορά ανέκαμψε χάρη στις ελπίδες για εκτόνωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ είπε σε επενδυτές, σε κλειστή συνάντηση, ότι αναμένει αποκλιμάκωση με την Κίνα, σύμφωνα με άτομο που βρισκόταν στην αίθουσα, όπως μετέδωσε το CNBC.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό έφτασαν ενδοσυνεδριακά τα 3.509,90 δολάρια ανά ουγγιά την Τρίτη, μετά το ρεκόρ κλεισίματος στα 3.425,30 δολάρια τη Δευτέρα. Ο χρυσός έχει ενισχυθεί σχεδόν 30% από την αρχή του έτους και έχει καταγράψει άνοδο 8% από τότε που ο Τραμπ ανακοίνωσε εκτεταμένους δασμούς στις 2 Απριλίου.
Ο Τραμπ ενέτεινε τη δημόσια πίεση του προς τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τη Δευτέρα, απαιτώντας άμεση μείωση επιτοκίων και χαρακτηρίζοντάς τον «μεγάλο αποτυχημένο». Οι χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν ως αντίδραση, με τον δείκτη Dow Jones να πέφτει πάνω από 970 μονάδες. Ο χρυσός θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας. Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να ενισχύουν τα αποθέματά τους σε χρυσό, υποστηρίζοντας την ανοδική του πορεία φέτος.
«Ο χρυσός εξακολουθεί να λειτουργεί ως αποτελεσματικό αντιστάθμισμα εν μέσω συνεχιζόμενης εμπορικής αβεβαιότητας», ανέφεραν οι αναλυτές υπό τον Μαρκ Χέφελε, επικεφαλής επενδύσεων στη διαχείριση παγκόσμιου πλούτου της UBS, σε σημείωμά τους την Τρίτη. «Παρά την ισχυρή απόδοση, βλέπουμε περαιτέρω ανοδικό περιθώριο», πρόσθεσε ο Χέφελε. «Εξακολουθούμε να διαβλέπουμε στήριξη από τη ζήτηση επενδυτών, τη διαφοροποίηση των κεντρικών τραπεζών και το ασταθές μακροοικονομικό περιβάλλον».