Οι ευρωπαϊκές αγορές ανέκαμψαν και έκλεισαν με θετικό πρόσημο την Τετάρτη (30/4), παρά την αρχική τους πτώση μετά τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,46%, συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία για έβδομη συνεχόμενη ημέρα. Ωστόσο, ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας παρουσίασε απώλειες της τάξης του 1,2%, καθώς τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών υπερκέρασαν τη θετική είδηση για την υπογραφή προεδρικού διατάγματος από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που προβλέπει μείωση ορισμένων επιπλέον δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα όπως το αλουμίνιο και τον χάλυβα -αν και ο βασικός δασμός 25% παραμένει.
Αντίθετα, οι μετοχές του τομέα υγείας κινήθηκαν ανοδικά, με τον δείκτη Stoxx Healthcare να ενισχύεται κατά 1,3%. Εταιρείες όπως οι GSK, AstraZeneca και Smith+Nephew καθησύχασαν τους επενδυτές, παρουσιάζοντας σταθερά οικονομικά αποτελέσματα και δηλώνοντας έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των αμερικανικών εμπορικών περιορισμών.
Όσον αφορά τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX στη Γερμανία σημείωσε μικρή άνοδο 0,16%, κλείνοντας στις 22.461 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 αυξήθηκε κατά 0,50% στις 7.593 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,37% στις 8.494 μονάδες. Στον αντίποδα στην περιφέρεια οι αγορές εμφάνισαν πτωτικές τάσεις: ο FTSE MIB στο Μιλάνο διορθώθηκε κατά 0,71% στις 37.604 μονάδες μετά την άνοδο της Τρίτης, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε 0,59% στις 13.287 μονάδες, μέσα σε κλίμα ανησυχίας λόγω του πρωτοφανούς μπλακάουτ που έπληξε τη χώρα την προηγούμενη ημέρα.
Οι εμπορικοί δασμοί των ΗΠΑ αποτέλεσαν και πάλι σημαντικό παράγοντα ανησυχίας στις ανακοινώσεις των εταιρειών, με πολλές να εκφράζουν αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας. Παρ’ όλα αυτά, ο τραπεζικός τομέας έδωσε θετικό σήμα, με τα κέρδη να ξεπερνούν τις προσδοκίες -χαρακτηριστικά, η ελβετική UBS ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 1,692 δισ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο. Στον αντίποδα, η αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis επέλεξε να αποσύρει τις προβλέψεις της για το υπόλοιπο έτος, επικαλούμενη την εντεινόμενη αβεβαιότητα.
Σε επίπεδο οικονομίας, προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης σημείωσε ανάπτυξη 0,4% στο πρώτο τρίμηνο του 2025, ξεπερνώντας τις προβλέψεις και αφήνοντας πίσω τη στασιμότητα που παρατηρήθηκε στο τέλος του 2024.