Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν σημαντική πτώση την Τετάρτη (30/4), με το Brent να υποχωρεί 1,76% στα 63,12 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό να σημειώνει βουτιά -3,81% στα 58,12 δολάρια το βαρέλι, λίγο μετά τις 22:30. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και 3,5 χρόνια περίπου για τον «μαύρο χρυσό». Καταλύτης αυτής της πτώσης δεν είναι άλλος από τη σαφή στροφή της Σαουδικής Αραβίας, που εγκαταλείπει την έως τώρα στρατηγική στήριξης των τιμών μέσω περικοπών στην παραγωγή. Αντίθετα, δείχνει έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή και να διεκδικήσει εκ νέου μερίδιο στην παγκόσμια αγορά, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει χαμηλότερες τιμές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αναλυτές, όπως ο Phil Flynn από την Price Futures Group, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για έναν πιθανό νέο «πόλεμο παραγωγής», όπως εκείνον του 2020, που είχε οδηγήσει σε ιστορική κατάρρευση των τιμών. Ενδείξεις προς αυτήν την κατεύθυνση δίνει και η στάση άλλων μελών του ΟΠΕΚ+, που προσανατολίζονται σε αύξηση της παραγωγής τον Ιούνιο.
Παράλληλα, οι προοπτικές για τη ζήτηση πετρελαίου επιδεινώνονται λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών δεικτών παγκοσμίως. Οι τεταμένες εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι δύο μεγαλύτεροι καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο, εντείνουν τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση. Ήδη, η αμερικανική οικονομία εμφάνισε συρρίκνωση το πρώτο τρίμηνο, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας.
Κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης υπήρξαν από τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ, τα οποία υποχώρησαν κατά 2,7 εκατ. βαρέλια, λόγω αυξημένων εξαγωγών και ζήτησης από διυλιστήρια. Όμως, αυτές οι εξελίξεις δεν στάθηκαν ικανές να ανακόψουν την καθοδική πορεία των τιμών. Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου βρίσκεται σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, προειδοποιούν οι αναλυτές. Η γεωπολιτική, οι στρατηγικές των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και οι φόβοι για ύφεση συνεχίζουν να δημιουργούν ένα τοπίο γεμάτο αβεβαιότητες.