Με ελαφρά ανοδική τάση ξεκίνησαν τη συνεδρίαση της Τρίτης οι κυριότερες ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται σταδιακά, αλλά και την πορεία της εμπορικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, με ιδιαίτερη έμφαση στις δηλώσεις περί «αμοιβαίων» δασμών από πλευράς του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ξεκίνησε ήπια ανοδικά, καταγράφοντας αύξηση 0,1% αμέσως μετά το άνοιγμα των αγορών, με την πλειοψηφία των επιμέρους κλάδων να βρίσκεται σε θετικό έδαφος. Παρά τις αρχικές ενδείξεις σταθερότητας, αργότερα κατέγραψε ελαφρά απώλεια 0,03%, διαμορφούμενος στις 537,14 μονάδες, σε ένα πλαίσιο διατήρησης επιφυλακτικής στάσης από τους επενδυτές.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,31%, φτάνοντας τις 8.622,71 μονάδες, συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία και επιβεβαιώνοντας την ιστορική επίδοση του ως προς το μεγαλύτερο σε διάρκεια ανοδικό σερί που έχει καταγραφεί. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου ήταν κλειστό τη Δευτέρα λόγω αργίας, ωστόσο επανήλθε με θετικό τόνο, ενισχυμένο από τα κέρδη σε κλάδους ενέργειας και τραπεζών.
Ο γερμανικός δείκτης DAX παρουσίασε ήπια πτωτική τάση, υποχωρώντας κατά 0,19% και διαμορφούμενος στις 23.300,39 μονάδες. Η μεταβλητότητα στις γερμανικές αγορές αποδίδεται κυρίως στις πιέσεις που δέχονται οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, εξαιτίας των αβέβαιων μηνυμάτων από την Ουάσινγκτον αναφορικά με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Παρόμοια εικόνα και για το γαλλικό χρηματιστήριο, με τον δείκτη CAC 40 να χάνει 0,16%, φτάνοντας στις 7.715,93 μονάδες. Η προσοχή παραμένει στραμμένη στις εξελίξεις γύρω από τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου πολυτελείας και τις εξαγωγικές προοπτικές τους, οι οποίες συχνά επηρεάζονται έντονα από τις διακυμάνσεις του παγκόσμιου εμπορίου.
Θετικότερη εικόνα εμφάνισε η ιταλική αγορά, με τον δείκτη FTSE MIB να ενισχύεται κατά 0,34% στις 38.605,97 μονάδες, χάρη σε ικανοποιητικά κέρδη σε μετοχές του τραπεζικού και ενεργειακού τομέα.
Το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές παραμένει γενικά συγκρατημένα αισιόδοξο, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής ενόψει της πρώτης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ από την ανακοίνωση των «αμοιβαίων» δασμών. Οι προσδοκίες για αλλαγή επιτοκίων παραμένουν χαμηλές, ενώ τα παράγωγα Fed funds δείχνουν μόλις 2,7% πιθανότητα για μείωση των επιτοκίων.