Σημαντική άνοδος για το αργό πετρέλαιο σήμερα Τρίτη (13/5). Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό σημείωσαν άνοδο περίπου 3% και ο λόγος είναι διττός: από τη μία η συμφωνηθείσα μείωση των δασμών μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, από την άλλη η καλύτερη – από την αναμενόμενη – έκθεση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent αυξήθηκαν 2,46% στα 66,56 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε άνοδο 2,79% στα 63,68 δολάρια. Οι δύο δείκτες αναφοράς αυξήθηκαν κατά περίπου 4% και περισσότερο στην προηγούμενη συνεδρίαση, αφού ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν σε μειώσεις των δασμών για τουλάχιστον 90 ημέρες, γεγονός που έδωσε ώθηση και στις μετοχές της Wall Street αλλά και στο δολάριο.
«Δεν συμμετείχαμε τόσο πολύ όσο άλλες αγορές χθες στην εκτόξευση της Κίνας, οπότε καλύπτουμε το κενό σήμερα», δήλωσε ο John Kilduff, εταίρος της Again Capital LLC. «Επίσης, τα στοιχεία σήμερα το πρωί δίνουν περιθώριο στη Fed να αρχίσει ενδεχομένως να κάνει κάποιες κινήσεις», σχολίασε ακόμη.
Η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας σήμερα Τρίτη ανέφερε ότι ο πληθωρισμός τον Απρίλιο ήταν στο 2,3%, η μικρότερη ετήσια αύξηση των τελευταίων τεσσάρων ετών, και αυτή η εξέλιξη οδήγησε εταιρείες της Wall Street, όπως η JP Morgan Chase και η Barclays, να υποβαθμίσουν τις προβλέψεις για ύφεση στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες.
Ο χαμηλότερος ρυθμός πληθωρισμού αναμένεται να ενθαρρύνει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα βραχυπρόθεσμα, γεγονός που θα ενθαρρύνει τις καταναλωτικές δαπάνες. Αντίθετα, οι φόβοι για τον αντίκτυπο των δασμών που ανεβάζουν τις τιμές, αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση των επιτοκίων που χρεώνει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ για τον δανεισμό χρήματος.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του στον ΟΠΕΚ+, σχεδιάζουν να αυξήσουν τις εξαγωγές πετρελαίου τον Μάιο και τον Ιούνιο, γεγονός που θεωρείται ότι ενδεχομένως θα περιορίσει την άνοδο του πετρελαίου. Ο ΟΠΕΚ έχει αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου περισσότερο από ό,τι αναμενόταν πριν από τον Απρίλιο, ενώ τον Μάιο η παραγωγή είναι πιθανό να αυξηθεί κατά 411.000 βαρέλια ημερησίως.
Εν τω μεταξύ, πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η προμήθεια αργού πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία προς την Κίνα θα παραμείνει σταθερή τον Ιούνιο, αφού τον προηγούμενο μήνα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, μετά από την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την παραγωγή.
Αλλού, οι ενδείξεις δείχνουν σε γενικές γραμμές ότι η ζήτηση για διυλισμένα καύσιμα παραμένει ισχυρή. «Παρά τις απαισιόδοξες προοπτικές για τη ζήτηση αργού, τα θετικά σήματα από τις αγορές καυσίμων δεν μπορούμε να τα παραβλέπουμε», αναφέρουν οι αναλυτές της JP Morgan σε σημείωμά τους. «Παρόλο που οι διεθνείς τιμές αργού έχουν μειωθεί κατά 22% από την κορύφωσή τους στις 15 Ιανουαρίου, τόσο οι τιμές των διυλισμένων προϊόντων όσο και τα περιθώρια διύλισης παρέμειναν σταθερά», σχολιάζουν επιπλέον.
Η μειωμένη ικανότητα διύλισης -κυρίως σε ΗΠΑ και Ευρώπη- περιορίζει τα ισοζύγια βενζίνης και ντίζελ και αυξάνει την εξάρτηση από τις εισαγωγές», κατέληξαν οι αναλυτές της JP Morgan.