Οι τιμές του πετρελαίου είναι σε γενικές γραμμές σταθερές την Παρασκευή και βρίσκονται σε τροχιά για τη δεύτερη διαδοχική εβδομαδιαία άνοδο, λόγω της αποκλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αν και η πιθανή επιστροφή της ιρανικής προσφοράς πετρελαίου περιόρισε τα κέρδη.
Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ υποχώρησαν κατά 1 σεντ στα 64,52 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) σημείωσαν άνοδο 2 σεντς στα 61,64 δολάρια. Και τα δύο συμβόλαια υποχώρησαν άνω του 2% στη χθεσινή συνεδρίαση, λόγω πωλήσεων που προκλήθηκαν από την αυξανόμενη πιθανότητα επίτευξης πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πλησιάζουν σε πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, με την Τεχεράνη να «συμφωνεί κατά κάποιο τρόπο» με τους όρους. Ωστόσο, πηγή με γνώση των συνομιλιών ανέφερε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα προς επίλυση.
Αναλυτές της ING ανέφεραν σε σημείωμά τους ότι μια συμφωνία που θα αίρει τις κυρώσεις θα μείωνε τον κίνδυνο για την προσφορά, επιτρέποντας στο Ιράν να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και να βρει περισσότερους πρόθυμους αγοραστές. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον προσφορά περίπου 400.000 βαρελιών την ημέρα.
Παρά τις πιθανές πιέσεις από την πλευρά της προσφοράς, τόσο το μπρεντ όσο και το WTI κατέγραψαν άνοδο 1% αυτή την εβδομάδα, μετά από ράλι νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Η ψυχολογία βελτιώθηκε όταν οι ΗΠΑ και η Κίνα —οι δύο μεγαλύτεροι καταναλωτές πετρελαίου και οικονομίες παγκοσμίως— συμφώνησαν σε ένα διάλειμμα 90 ημερών στον εμπορικό τους πόλεμο, κατά το οποίο θα μειώσουν δραστικά τους δασμούς. Οι βαριοί αμοιβαίοι δασμοί ΗΠΑ-Κίνας είχαν εντείνει τις ανησυχίες για πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου.
Αναλυτές της BMI, μονάδας της Fitch Solutions, διατήρησαν τις προβλέψεις τους για μέση τιμή μπρεντ στα 68 δολάρια το βαρέλι το 2025 και 71 δολάρια το 2026, χαμηλότερα από τα 80 δολάρια του 2024, επικαλούμενοι την αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής για τις προοπτικές των τιμών. «Αν και η περίοδος αποκλιμάκωσης των 90 ημερών αφήνει περιθώρια για περαιτέρω πρόοδο στη μείωση των εμπορικών φραγμών, η αβεβαιότητα για την μακροπρόθεσμη εμπορική πολιτική θα περιορίσει τα περιθώρια ανόδου των τιμών», ανέφεραν οι αναλυτές στην έκθεση.
Στους παράγοντες ανησυχίας της αγοράς προστέθηκε και η αναμενόμενη υπερπροσφορά.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) την Πέμπτη αύξησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια αύξηση προσφοράς το 2025 κατά 380.000 βαρέλια την ημέρα, καθώς η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ αίρουν τις περικοπές στην παραγωγή. Ο IEA επίσης προέβλεψε πλεόνασμα για το επόμενο έτος, παρά την ελαφρά ανοδική αναθεώρηση της πρόβλεψης για τη ζήτηση πετρελαίου το 2025 κατά 20.000 βαρέλια την ημέρα.
Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης ενδείξεις για πιθανές μειώσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve, οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομία και τη ζήτηση πετρελαίου. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακής Πληροφόρησης των ΗΠΑ έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση των αποθεμάτων αργού, εντείνοντας τις ανησυχίες για τη ζήτηση στον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.